Με συστηματικότητα και συνέπεια στην προσπάθεια για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Κορινθίας και την ενίσχυση των αρχαιολογικών ανασκαφών στο Νομό, ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Γιώργος Δέδες, προωθεί την έμπρακτη υποστήριξη ενός μεγάλου δικτύου ανασκαφικών έργων στο Νομό, μέσω της χρηματοδότησής τους από το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας. Στα πλαίσια αυτά, εισηγήθηκε κατά τη συνεδρίαση του τελευταίου Περιφερειακού Συμβουλίου την έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου δια της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την υλοποίηση – χρηματοδότηση ενός ακόμη σημαντικού έργου, της συστηματικής ανασκαφικής έρευνας στη θέση Φανερωμένη Χιλιομοδίου Κορινθίας, προϋπολογισμού 30.000,00 ευρώ, εισήγηση που έγινε δεκτή και υπερψηφίστηκε ομόφωνα από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Σχετικά με το έργο που εκπονείται με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και υπό τη Διεύθυνση της Αρχαιολόγου και Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλόγων, Δρ. Έλενας Κόρκα, το 2013 ολοκληρώθηκε ο πρώτος χρόνος της ανασκαφικής έρευνας που αποτελεί τη συνέχεια της διερεύνησης του χώρου, όπου το 1984 αποκαλύφθηκε γραπτή πώρινη σαρκοφάγος αρχαϊκών χρόνων, πλούσια κτερισμένη, η εσωτερική πλευρά της οποίας έφερε μνημειακή παράσταση με δύο αντωπά λιοντάρια, σε εραλδικό σχήμα. Το 2013 επιβεβαιώθηκε η συνέχεια οργανωμένου νεκροταφείου που χρονολογείται στο πρώτο μισό του 6ου π.Χ. αι. με τον εντοπισμό περιβόλου, βοηθητικών χώρων, αποθέτη και παιδικής ταφής κτερισμένης με πενήντα τρία ακέραια πήλινα και μεταλλικά αγγεία, πολλά εκ των οποίων μοναδικά και σπάνια στη διεθνή βιβλιογραφία. Παράλληλα, έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά κατάλοιπα οικοδομικού υλικού, ταφικά κατάλοιπα, μεγάλη ποσότητα κεραμικής, και νομίσματα που χρονολογούνται από τους αρχαϊκούς έως τους βυζαντινούς χρόνους κι επιβεβαιώνουν τη διαχρονικότητα της πόλης στο ιστορικό γίγνεσθαι. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν εθελοντικά διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι επιστήμονες, αρχαιολόγοι, ανθρωπολόγοι, γεωλόγοι, συντηρητές, αλλά και φοιτητές τόσο από ελληνικά Πανεπιστήμια όπως το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο των Αθηνών και το Δημοκρίτειο της Θράκης, όσο και από το Ιταλικό Πανεπιστήμιο της Κατάνια στη Σικελία.
Με την υπερψήφιση της εισήγησης του Αντιπεριφερειάρχη και τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης προωθείται η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση της συστηματικής ανασκαφικής και επιφανειακής έρευνας, σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα (αποκάλυψη του νεκροταφείου και των οικιστικών καταλοίπων που συνδέονται με το πόλισμα της Αρχαίας Τενέας), η συντήρηση και μελέτη των ευρημάτων (περαιτέρω επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση των στοιχείων που έχουν προκύψει και θα προκύψουν στο μέλλον) και η λεπτομερής αποτύπωση των αρχαιολογικών λειψάνων. Η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, χρηματοδοτεί με βάση την προγραμματική Σύμβαση, τις παραπάνω εργασίες με 30.000,00 ευρώ σε δύο χρόνια, χρήματα που θα διατεθούν σε δύο ισόποσα μέρη.
Ο Κ. Δέδες, στην εισήγησή του, τόνισε πως η διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας δίνει στην ουσία το έναυσμα και το αρχαιολογικό υπόβαθρο για τη συστηματική μελέτη της αρχαίας Τενέας, η οποία είναι γνωστή μόνο μέσα από τις αρχαίες γραπτές πηγές και έδωσε έμφαση στην αποκάλυψη και ανάδειξη μιας νέας αρχαιολογικής θέσης του Νομού που θα συμπληρώσει μια από τις σημαντικότερες πτυχές της Κορινθιακής ιστορίας η οποία παραμένει ανεξιχνίαστη έως σήμερα.
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.