Η Σπάρτη υπόγραψε τη νίκη και τον δεύτερο γύρο

0








Με έναν στίχο του Γιάννη Ρίτσου αποχαιρέτησε τους Σπαρτιάτες ο Γιώργος Δέδες, ανανεώνοντας το κοινό ραντεβού για την επόμενη εβδομάδα και τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών.

Με μία μεγάλη συγκέντρωση στην Σπάρτη, τη γη των Λακεδαιμονίων, την γη των ανθρώπων που ιστορικά είναι οι άνθρωποι του μόχθου, της σκληρής προσπάθειας, των υψηλών ιδανικών, της αγαπης για την πατρίδα και τον τόπο τους, της λιτής και διακριτικής ζωής, ολοκλήρωσε τον κύκλο των κεντρικών ομιλιών του για τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου και επικεφαλής της Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας, Γιώργος Δέδες.

«Δεν είναι τυχαίο που επιλέξαμε να κλείσουμε τον κύκλο των κεντρικών ομιλιών μας εδώ, στη Σπάρτη. 
Γιατί η πόλη σας, ο τόπος σας, είναι η καρδιά της Πελοποννήσου, η ιστορική και πολιτιστική πρωτεύουσα του Μοριά. Είναι ο συνδετικός κρίκος με το παρελθόν μας και η αναφορά στις ρίζες μας», είπε ο Γιώργος Δέδες και καταχειροκροτήθηκε.


Σύστημα Τατούλη - Τζανετέα

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης έκανε αναφορά στον παλαιοκομματισμό, τον οποίο εκφραζει στην Λακωνία το σύστημα του απερχόμενου περιφερειάρχη.
«Η ψήφος σας μπορεί και πρέπει να γίνει το σπαθί, που θα κόψει τον Γόρδιο Δεσμό της οικογενειοκρατίας και του παλαιοκομματισμού, που χαρακτηρίζουν το βίο και την πολιτεία της απερχόμενης περιφερειακής ηγεσίας.
Γιατί είναι παλαιοκομματισμός με εκφραστή το σύστημα Τατούλη Τζανετέα, αυτό που έγινε πριν λίγες μέρες. Όταν επιχείρησαν να κοροϊδέψουν τους πολίτες με το Μουσείο της Σπάρτης. Μία υπόθεση που είχαν εγκαταλείψει επι τρισίμιση χρόνια και ήρθαν μέσα στην προεκλογική περίοδο, να σκάψουν μια γούβα για να σας δείξουν πως ξεκινά το έργο. 
Ένα έργο που θα είχε τελειώσει, αν έδειχναν για αυτό τον ίδιο ζήλο που δείχνουν για τις δημόσιες σχέσεις τους...».

Πράξεις Ανάπτυξης στη Λακωνία
Ο Γιώργος Δέδες έκανε εκτενή αναφορά στις Πράξεις Ανάπτυξης που σχεδιάζει η «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία», για την Λακωνία.

«Η ανάπτυξη είναι μάχη και η περιφέρεια μας χρειάζεται να ξεκινήσει έναν νέο πελοποννησιακό πόλεμο διαφορετικό. Κατά της ανέχειας, της υποβάθμισης της ερήμωσης, της διαφθοράς, του εφησυχασμού και του ανύπαρκτου ή ελλιπούς προγραμματισμού του σήμερα.
Η διατήρηση και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική μεγέθυνση.
Γι' αυτό και η πρώτη πράξη αναπτυξης είναι η προκήρυξη  του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την μελέτη του Νέου Αρχαιολογικού  Μουσείου  της  Σπάρτης, ένα  θέμα  που  παραπέμπεται  στις  καλένδες  τα  τελευταία  15   χρόνια.

Θα αναδείξουμε επίσης τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει η περιοχή στον τουρισμό και ειδικότερα στις σύγχρονες εναλλακτικές μορφές του: στον φυσιολατρικό τουρισμό στα μονοπάτια του Πάρνωνα και του Ταΰγετου, στον αγροτουρισμό, αλλά και στον καταδυτικό τουρισμό μετατρέποντας σε παγκόσμιο πόλο έλξης το Παυλοπέτρι, ένα απο τα αρχαιότερα μνημεία της Ελλάδας, που δεν έχει αναδειχτεί όσο πρέπει...».
Ειδική αναφορά προκάλεσαν οι προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει τις παραλίες. Όπως είπε, η «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία» στηρίζει δυναμικά την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα. Αλλά χωρίς αυτό  να βλάπτει το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες της κοινωνίας:
«Γι αυτό και θα αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια της κεντρικής εξουσίας να ιδιωτικοποιήσει τις παραλίες και τον αιγιαλό, εμποδίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών εκεί».

Νέα ηθική στην αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης αναφερθηκε και στα ζητήματα της γεωργικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης τής οικονομίας. 
«Στη Λακωνία παράγουμε αγροτικά προϊόντα όπως το λάδι που δεν είναι μόνο υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά αποτελούν πανάκριβες μετοχές στο χρηματιστήριο τροφίμων του εξωτερικού. Θα υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο το νέο αγρότη που θα θελήσει να επενδύσει στο χρυσάφι της λακωνικής  γης. 
Ταυτόχρονα θα υποστηρίξουμε και την ανατροπή του παραγωγικού μοντέλου των προηγούμενων δεκαετιών στην αγροτική και κτηνοτροφική μας οικονομία, που βασιζόταν στις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Και θα αναζητήσουμε με τους νέους, μορφωμένους και ενημερωμένους αγρότες της Λακωνίας εκείνες τις καλλιέργειες που έχουν ζήτηση στο εξωτερικό και θα αποτελέσουν πηγή εισοδήματος για το νομό και τους κατοίκους του. Πρέπει επίσης να αλλάξει το καθεστώς που δίνονται οι ΠΟΠ ονομασίες, να φύγει από την αρμοδιότητα του κράτους, και να περάσει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. 
Παράλληλα, θα ιδρύσουμε έναν νέο φορέα εξαγωγών, στην Περιφέρεια, για να δώσουμε στοχευμένη προσέγγιση στις αγορές του εξωτερικού...».

Με έναν στίχο του Ρίτσου
Συγκίνηση προκάλεσε στο τέλος της ομιλίας του Γ. Δέδε η αναφορά του στον μεγάλο ποιητή Γιάννη Ρίτσο:

«Ένα από τα πιο σπουδαία τέκνα της σπαρτιάτικης γης, ο Γιάννης Ρίτσος που γεννήθηκε στη Μονεμβασιά, γράφει σε ένα ποιημά του: "με την ελπίδα μιας στιγμής, μας χρέωσαν, όλο το μέλλον...".
Σάς καλώ αυτή την ελπίδα να την έχετε στο μυαλό σας τη στιγμή που θα βρεθείτε μόνοι σας -πίσω από την κουρτίνα του παραβάν- και θα αποφασίζετε σε ποιους θα χρεώσετε, σε ποιους θα εμπιστευτείτε το μέλλον του τόπου σας. Θα το χρεώσετε σε αυτούς που έχουν δώσει δείγματα γραφής στην τοπική και περιφερειακή κοινωνία;  Ή στους σωτήρες και τους μεσσίες, που χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα για να αναδεικνύουν την προσωπική τους προβολή;», κατέληξε ο Γιώργος Δέδες.
Δημοσίευση: Μαΐου 17, 2014

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η Σπάρτη υπόγραψε τη νίκη και τον δεύτερο γύρο"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator