Tο πρώτο βουητό του πολιτικού «σεισμού» που υποσχέθηκε να προκαλέσει ο ηγέτης του Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), ο Νάιτζελ Φάρατζ, έγινε αισθητό την Παρασκευή, καθώς τα προκαταρκτικά αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές καταδεικνύουν ότι το κόμμα αυτό έχει κερδίσει περισσότερες από 100 θέσεις σε δημοτικά συμβούλια – και πιθανόν θα μπορέσει να τις διπλασιάσει.
Τα αποτελέσματα αυτά ακολουθούν τα αναπάντεχα κέρδη στις τοπικές εκλογές πριν από ένα χρόνο, ενώ προβλέπεται ότι το κόμμα θα κερδίσει και τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που επίσης διεξήχθησαν χθες, αλλά τα αποτελέσματά τους δεν θα δημοσιευθούν μέχρι την Κυριακή.
Φόβος για τις βουλευτικές του 2015
Το UKIP, βασική θέση του οποίου είναι η αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει τώρα σταθερά στραμμένο το βλέμμα τους στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο: «Η αλεπού UKIP έχει εισέλθει στο κοτέτσι του Ουέστμινστερ», είπε χαρακτηριστικά ο Φάρατζ.
Είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα το οποίο στηρίζεται σε οργανώσεις βάσης απειλεί τα μεγάλα κόμματα εδώ κι έναν αιώνα.
Κι ενώ το εκλογικό σύστημα που ισχύει στη Βρετανία στις βουλευτικές εκλογές καθιστά δύσκολο το να εισέλθουν στο βρετανικό Κοινοβούλιο νέα πολιτικά κόμματα, όλα τα μεγάλα κόμματα – οι Συντηρητικοί, οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες – δεν κρύβουν την ανησυχία τους.
Παραπαίουν τα μεγάλα κόμματα
Οι πολιτικοί των κομμάτων αυτών έχασαν την επαφή με τους ψηφοφόρους, δήλωσε η υπουργός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Λιν Φεδερστόουν: «Ήμασταν τόσο περιχαρακωμένοι και τόσο προσηλωμένοι στην πολιτική γραμμή του κόμματος που χάσαμε την ανθρωπιά μας», είπε.
Τα μέλη του UKIP, από την άλλη, «κατάφεραν να ακουστούν ως ανθρώπινα όντα», υποστήριξε μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC.
Το κόμμα της, το ήσσον κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Συντηρητικούς, ανησυχεί πραγματικά καθώς κινδυνεύει να χάσει περίπου 300 δημοτικούς συμβούλους και να δει τα συνολικά ποσοστά του να κατακρημνίζονται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 3 δεκαετίες.
Ο ηγέτης του, ο Νικ Κλεγκ, αναγκάστηκε να τονίσει ότι δεν θα παραιτηθεί, ενώ έριξε το φταίξιμο σε «ένα πολύ ισχυρό αίσθημα που υφίσταται εναντίον της πολιτικής» για τις κακές επιδόσεις του κόμματός του.
Τα μαχαίρια έχουν βγει και για τον ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέτυχε να εκμεταλλευτεί προς όφελός του την οργή για την κυβέρνηση ενός κουρασμένου από τη λιτότητα εκλογικού σώματος και ενώ αυξάνονται οι φόβοι ότι θα έλθει δεύτερο, μετά το UKIP, στις ευρωεκλογές.
«Η αφήγηση σχετικά με τον Εντ Μίλιμπαντ – επειδή αυτή είναι η αλήθεια –, είναι ότι δείχνει περίεργος, ακούγεται περίεργος, είναι περίεργος» έγραψε η εφημερίδα The Times επικαλούμενη ένα «ανώτατο στέλεχος των Εργατικών».
Ο βουλευτής των Εργατικών Γκρέιαμ Στρίνγκερ καταδίκασε «τόσο την παρουσίαση των πολιτικών μας όσο και την οργάνωση της εκστρατείας» ενώ ο συνάδελφός του Ντέιβιντ Λάμι προσέθεσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό, το UKIP αποσπά μικρά κομμάτια από την ψήφο της εργατικής τάξης υπέρ των Εργατικών».
Από την άλλη πολλά στελέχη των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον βλέπουν την επιτυχία του UKIP ως μια ένδειξη ότι η υπόσχεση ενός δημοψηφίσματος για την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί κλειδί για να ξανακερδίσουν τους ψηφοφόρους, παρά τις δημοσκοπήσεις που καταδεικνύουν ότι η Ευρώπη δε βρίσκεται ψηλά στην κατάταξη με τις ανησυχίες των ψηφοφόρων.
Για αυτό ακριβώς το λόγο ο πρωθυπουργός πέρυσι υποσχέθηκε να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ και να διεξάγει ένα δημοψήφισμα για τη βρετανική συμμετοχή έως το 2017, εφόσον επανεκλεγεί.
Αφότου τα αποτέλεσμα άρχισαν να διαρρέουν από τις τοπικές εκλογές σήμερα, κάποιοι Συντηρητικοί απηύθυναν νέες εκκλήσεις για μια συμφωνία με το UKIP αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα δύο κόμματα θα κατέβουν με κοινούς υποψηφίους του χρόνου προκειμένου να αποτρέψουν τον κίνδυνο να διασπάσουν την ψήφο της κεντροδεξιάς.
«Εάν ο Ντέιβιντ Κάμερον μιλά σοβαρά για μια ψήφο παραμονής/εξόδου το 2017, όπως υποστηρίζει, και εάν ο Νάιτζελ Φάρατζ μιλά σοβαρά για το Brexit όπως υποστηρίζει, οι δυο τους πρέπει να έλθουν σε συμφωνία» έγραψε ο βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος Ντάγκλας Κάρσγουελ στο μπλογκ που γράφει στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Daily Telegraph.
«Εάν η εναλλακτική είναι ο Εντ Μίλιμπαντ ως πρωθυπουργός, και (δεν υπάρχει) καμία περίπτωση για ένα δημοψήφισμα, δεν αξίζει σίγουρα κανείς να σκεφθεί το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας;» προσέθεσε ο ίδιος.
Την πρόταση αυτή απέρριψε πάντως σθεναρά ο Κάμερον: «Εμείς είμαστε το Συντηρητικό Κόμμα. Δεν συνάπτουμε συνθήκες και συμφωνίες. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές» υποστήριξε.
Φωτογραφία Eurokinissi
iefimerida.gr
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.