Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης-Φίλιππος Καραμέτος
Μία ανείπωτη τραγωδία εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στα νερά του Αιγαίου, προκαλώντας σοκ στο πανελλήνιο, λίγους μήνες μετά το τραγικό συμβάν στο Φαρμακονήσι.
Η απληστία των δουλεμπόρων για υπερκέρδη, εκμεταλλευόμενοι την δίψα των μεταναστών για την ανεύρεση της «γης της Επαγγελίας» και πιθανότατα η υπερφόρτωση του σκάφους οδήγησε στη ναυτική τραγωδία ανοιχτά της Σάμου.
Μέχρι και αυτήν την ώρα τα σωστικά συνεργεία έχουν ανασύρει τις σορούς 22 μεταναστών, εκ των οποίων πολλοί εντοπίστηκαν εγκλωβισμένοι στα αμπάρια του σκάφους. Σύμφωνα με το Λιμενικό, κατά δήλωση των διασωθέντων, στα δύο σκάφη επέβαιναν 60 άτομα, οπότε υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Στο εσωτερικό του σκάφους βρέθηκαν οι σοροί 10 γυναικών, επτά αντρών, δύο αγοριών και ενός κοριτσιού. Μεταξύ αυτών και μιας μητέρας που είχε στην αγκαλιά το μωρό της.
Οι μετανάστες κατάγονταν από τη Συρία, την Ερυθραία και τη Σομαλία.
Δύτες συνέδραμαν στην επιχείρηση ανέλκυσης του σκάφους, εκ των οποίων οι τέσσερις ανήκουν στον Σύλλογο Αυτοδυτών Σάμου. Πρόκειται για τους Γ. Στάντζο, Δ. Σιγανό, Α. Μαλαγάρη, Α. Αγγελετόπουλο και Α. Νικολαΐδη.
Ο Γιώργος Στάντζος, μιλώντας στο zougla.gr, δηλώνει σοκαρισμένος για το τραγικό συμβάν και περιγράφει τις δύσκολες στιγμές που βίωσε βουτώντας στη θάλασσα για να ανασύρει τις σορούς των μεταναστών από τα αμπάρια του σκάφους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ πιθανό, οι μετανάστες να πνίγηκαν, λόγω του πανικού που τους κυρίευσε, την ώρα που το σκάφος έπαιρνε συνεχώς κλίση και βυθιζόταν. Μεταξύ των θυμάτων, όπως αναφέρει ο ίδιος, συγκαταλέγονται και δύο έγκυες γυναίκες.
«Δεν έχουμε ιατροδικαστή»
Ο Δήμαρχος Σάμου, Στέλιος Θάνος, ανέφερε στο zougla.gr ότι τα αίτια της τραγωδίας δεν έχουν διευκρινιστεί και πως συνεχίζονται οι έρευνες για τυχόν επιζώντες. Παράλληλα διευκρίνισε ότι τα θύματα έχουν μεταφερθεί στους νεκροθαλάμους του νοσοκομείου και του Κ.Υ. του νησιού, όμως μέχρι στιγμής δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί νεκροψία-νεκροτομή καθώς εδώ και μήνες υπάρχει έλλειψη ιατροδικαστή.
Το χρονικό της τραγωδίας
Σκάφος της Φινλανδικής Συνοριοφυλακής που συμμετέχει στη μικτή επιχείρηση «Ποσειδών» υπό το συντονισμό του FRONTEX, ενημέρωσε το πρωί το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), ότι εντόπισε δύο ανατραπείσες λέμβους και μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών στη θάλασσα, τέσσερα ναυτικά μίλια βόρεια της Σάμου.
Το σκάφος αναποδογύρισε –κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες- τις πρώτες πρωινές ώρες, 4,5 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Αγίου Κωνσταντίνου στη Σάμο και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή Κουρούντερε.
Στο σημείο έσπευσαν δυο πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, το κρουαζιερόπλοιο «ΑΔΑΜΟΡΑ», σκάφος της Frontex, ενώ την επιχείρηση συνέδραμαν ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα και ένα ταχύπλοο του Πολεμικού Ναυτικού.
Τα σκάφη, στα οποία επέβαιναν οι μετανάστες και οι διακινητές τους, ήταν ένα σύγχρονο πολυεστερικό γιοτ και ένα συνοδευτικό σκάφος, το οποίο δεν ανατράπηκε. Ωστόσο, εξετάζεται εάν μεταξύ των διασωθέντων βρίσκεται και ο διακινητής.
Ήδη, έχουν διασωθεί 36 άτομα (32 άντρες, 3 γυναίκες και ένα παιδί), που είναι καλά στην υγεία τους, και έχουν μεταφερθεί στη Σάμο. Μεταξύ των διασωθέντων, είναι και ένα τρίχρονο αγοράκι το οποίο μεταφέρθηκε με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο της Αθήνας με συμπτώματα υποθερμίας.
Η ανακοίνωση του Λιμενικού
«Σε επιχείρηση διάσωσης 36 παράνομων μεταναστών προέβη πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., από σκάφος που ανετράπη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια ν.Σάμου και είχε επίσης ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλων 22, μέχρι στιγμής, παράνομων μεταναστών.
»Συγκεκριμένα, σκάφος της Φινλανδικής συνοριοφυλακής που συμμετέχει στη μικτή επιχείρηση «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» υπό το συντονισμό του FRONTEX, ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), ότι εντόπισε δύο ανατραπείσες λέμβους (μία βοηθητική) και ικανό αριθμό παράνομων μεταναστών στη θάλασσα, τέσσερα ναυτικά μίλια βόρεια της νήσου Σάμου.
»Κατόπιν σχετικών εντολών του ΕΚΣΕΔ, έσπευσαν στην περιοχή δύο πλωτά περιπολικά Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., δεσμεύτηκε το κρουαζιερόπλοιο “AZAMARA JOURNEY” σημαίας Μάλτας και κινητοποιήθηκαν ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα, μονάδα επιφανείας του Π.Ν. που έσπευσε στην περιοχή ορίστηκε ως Διοικητής επί Σκηνής.
»Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης, περισυνέλεγησαν 13 παράνομοι μετανάστες από το Φινλανδικό σκάφος και 23 παράνομοι μετανάστες από το ΠΛΣ 604.
»Συνολικά διασώθηκαν τριάντα έξι παράνομοι μετανάστες (32 άνδρες, 3 γυναίκες και 1 ανήλικο αγόρι) που μεταφέρθηκαν με πλωτό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμένα Σάμου.
»Από τη θάλασσα ανεσύρθησαν, μέχρι στιγμής, τέσσερις σοροί μεταναστών (1 ανηλίκου αγοριού, 2 γυναικών και 1 άνδρα).
»Στη συνέχεια η ανατραπείσα λέμβος μεταφοράς των μεταναστών, (με όνομα “KING HELSINKI” και σημαία SIERRA LEONE) ρυμουλκήθηκε στο λιμένα Βαθέως Σάμου από συμμετέχοντα στην επιχείρηση διάσωσης αλιευτικά σκάφη της περιοχής με τη συνοδεία πλωτού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ η βοηθητική λέμβος ανελκύστηκε από πλωτό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.
»Μετά από έρευνα στο εσωτερικό της λέμβου, στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. απεγκλώβισαν 18 σορούς (10 γυναίκες, 5 άνδρες, 2 ανήλικα κορίτσια και 1 ανήλικο αγόρι).
»Ένας διασωθείς άντρας, καθώς και ένα ανήλικο αγόρι, μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου “Αγιος Παντελεήμων” για παροχή ιατρικής περίθαλψης, ενώ το παιδί στη συνέχεια διεκομίσθη με μέριμνα του ΕΚΑΒ, σε κρίσιμη κατάσταση, σε νοσοκομείο των Αθηνών.
»Οι έρευνες προς εντοπισμό λοιπών αγνοουμένων μεταναστών συνεχίζονται από επιχειρησιακά μέσα (πλωτά και εναέρια του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., του Π.Ν. και της Π.Α. ), από παραπλέον πλοίο που έχει δεσμευτεί από το ΕΚΣΕΔ για συνδρομή στην επιχείρηση διάσωσης, καθώς και από σκάφος του FRONTEX.
»Κατόπιν εντολής του Αρχηγού Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., Αντιναυάρχου Λ.Σ Αθανάσιου Αθανασόπουλου μετέβη στη Σάμο ο Επιθεωρητής Βορείου και Νοτίου Αιγαίου Υποναύαρχος Λ.Σ. Ι. Σέργης, για το συντονισμό των ενεργειών διερεύνησης των συνθηκών και αιτιών του περιστατικού.
»Από τη Λιμενική Αρχή Σάμου ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας και διενεργείται προανάκριση.
»Εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και της στρατιωτικής ηγεσίας του Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., εκφράζεται η βαθιά θλίψη για το τραγικό συμβάν και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των εκλιπόντων».
Συγκλονισμένη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει τη βαθιά της θλίψη με αφορμή το νέο τραγικό ναυάγιο που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα. Τουλάχιστον είκοσι δύο άτομα (12 γυναίκες, 6 άντρες και 4 παιδιά) πνίγηκαν ανοιχτά της Σάμου, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν ανετράπη. Τριάντα έξι άτομα διασώθηκαν στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης του ελληνικού Λιμενικού και της Frontex. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για Σομαλούς, Ερυθραίους και Σύρους. Κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Σάμο για να συνδράμει τους διασωθέντες.
Τις δύο τελευταίες μέρες, περισσότεροι από 250 άνθρωποι διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές σε τρεις ξεχωριστές θαλάσσιες επιχειρήσεις.
Με αφορμή τη συνεχιζόμενη απώλεια ανθρώπινων ζωών και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να βρουν ασφάλεια ή να επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους σε άλλες χώρες, η Ύπατη Αρμοστεία επαναλαμβάνει την έκκλησή της στις κυβερνήσεις για ενίσχυση της δυνατότητας νόμιμης μετακίνησης, ώστε να αποφεύγεται η επιλογή επικίνδυνων παράτυπων περασμάτων.
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.