Μια αποστροφή στην σημερινή καταληκτική ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο συνέδριο της Σύμης, το οποίο φαίνεται διεξήχθη στην Αναργύρειο και Κοριαλένειο Σχολή των Σπετσών έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Η φράση του πρώην πρωθυπουργού ότι " κανείς πολιτικός, καμία πολιτική δύναμη, κανένα κόμμα, δεν έχει λόγο ύπαρξης, αν δεν μπορεί να αναμετρηθεί με τις πραγματικές ανάγκες μιας χώρας, μιας κοινωνίας" σε συνδυασμό ότι δεν έκανε καμία φορά στο ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που ηγήθηκε επί 7 χρόνια και τον ανέδειξε πρωθυπουργό έχει δημιουργήσει αίσθηση. Πολλοί μάλιστα μέσα στο ΠΑΣΟΚ στάθηκαν στην συμπλήρωση της φράσης: "Και δεν σας κρύβω ότι, και προσωπικά, αυτή είναι η αγωνία μου. Να συμβάλλω όπως μπορώ, με κάθε τρόπο, σε αυτήν την κατεύθυνση. Δεν με ενδιαφέρει καμία καρέκλα, καμία θέση εξουσίας, αν δεν ανταποκρίνεται σε αυτήν την αδήριτη ανάγκη."
Πολλοί λοιπόν είναι αυτοί που για μια ακόμα φορά επισημαίνουν ότι ο Παπανδρέου επιχειρεί πολιτική επάνοδο στην Ελλάδα και μάλιστα με ...φόρα από το εξωτερικό. Η συνεχής κριτική προς την συγκυβέρνηση για βάλτωμα των μεταρρυθμίσεων δίνει και το στίγμα της πολιτικής-ιδεολογικής κατεύθυνσης που θα επιχειρήσει. Κάποιοι επισημαίνουν ότι από τις αρχές φθινοπώρου μπορεί να υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία του, ενώ στελέχη του ΠΑΣΟΚ πιστά στον ΓΑΠ επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προβοκάρει προεκλογικά το κόμμα και θα περιμένει να πάρει ρεβάνς μετά τις εθνικές εκλογές που τις βλέπει μέσα στο 2015.
Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι ο Παπανδρέου απάντησε εκνευρισμένος στις λοιδορίες, όπως είπε, που αφορούσαν δημοσίευματα "για σούσι πάρτι στις Σπέτσες" και μάλιστα σε μέρες που δεν ήταν στο νησί. Και βέβαια καταγράφεται, ότι εδώ και μήνες έχει αλλάξει την τακτική του και απαντά σε οποιαδήποτε πολιτική κριτική γίνεται για την πρωθυπουργία του μέσω του εκπροσώπου τύπου του Γιώργου Ελενόπουλου. Μέσα από μακροσκελείς απαντήσεις ο ΓΑΠ επιχειρεί να αποτινάξει την ευθύνη ουσιαστικής χρεοκοπίας της χώρας και παράδοσης της στο ΔΝΤ και τους άλλους δανειστές.
Ωστόσο, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, τα περιθώρια επιτυχίας μιας πολιτικής επιστροφής είναι για πολλούς πολύ συζητήσιμα, αφού στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών αποτελεί τον νούμερο ένα υπεύθυνο για την ένταξη της χώρας μας στα μνημόνια και την κοινωνική καταστροφή που αυτά επέφεραν.
Ο τίτλος του 15ου φετεινού Συμποσίου της Σύμης ήταν"Re-imagining Democracy" και δεν συμμετείχαν λαμπερά πολιτικά ονόματα, όπως στο παρελθόν, εκτός του υποψήφιου Προέδρου της Αιγύπτου και πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Αλ Μπαραντέϊ, αλλά συμμετείχαν γνωστοί ακαδημαϊκοί από μεγάλα πανεπιστήμια, κάποιοι εξ αυτών χρημάτισαν και σύμβουλοί του στη διετή πρωθυπουργική θητεία του...
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.