Γράφει ο Χρήστος Καπούτσης
Δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, ούτε καν στις στοιχειώδεις, η Τουρκία, έναντι της Ε.Ε. Αυτή η διαπίστωση κατεγράφη, με διπλωματική γλώσσα, στην 52η Σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης της ΕΕ με την Τουρκία.
Μάλιστα, ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Στ. Φούλε, κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και όλα τα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο.
Ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε την υποχρέωση της Τουρκίας για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή του, από την πλευρά της Άγκυρας, μπορεί να δώσει νέα πνοή στην ενταξιακή διαδικασία με το άνοιγμα αρκετών κεφαλαίων. Διευκρινίζουμε ότι εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας συνιστά έμμεση αναγνώριση της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.
Και ποια είναι η απάντηση της ισλαμικής κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν στην υπενθύμιση της Ε.Ε. να τιμήσει την υπογραφή της (το Πρωτόκολλο της Άγκυρας υπογράφηκε από την Τουρκία και την ΕΕ το 2005) και να υλοποιήσει τις συμφωνίες που έχει δεσμευτεί, στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια;
Στο 64σέλιδο έγγραφο που κατέθεσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή, όχι μόνο δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως ισότιμο κράτος – μέλος της ΕΕ, αλλά την θεωρεί ως «εκλιπούσα», «μακαρίτισσα» (defunct) και απαιτεί ένα νέο κράτος, στην Κύπρο, που θα συγκροτηθεί στη βάση των συνιστώντων κρατιδίων!
Πρόκειται για οργανωμένη, μελετημένη και μεθοδευμένη κατά μέτωπο επίθεση της Τουρκίας, με στόχο την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το εντυπωσιακό είναι ότι, παρά την ακραία προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας, η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία πρωτοστατούν στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. Και, από ό,τι φαίνεται, δεν προτίθενται να ασκήσουν βέτο και να την εκτροχιάσουν, υπερασπιζόμενες τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ισότιμου κράτους – μέλους της Ε.Ε.
Διερωτώμαι, αφού κατά την Τουρκία η Κυπριακή Δημοκρατία είναι «εκλιπούσα», τι νόημα έχει η συνέχιση των διακοινοτικών συνομιλιών, είτε υπό τη μορφή των συναντήσεων των Κύπριων διαπραγματευτών Μαυρογιάννη – Οζερσάι, είτε ακόμη με μία νέα συνάντηση των πολιτικών ηγετών Ν. Αναστασιάδη και Ντ. Έρογλου;
Επιπλέον, αυτή η πρωτοφανής, εξωφρενική και αδιανόητη, διπλωματικά και πολιτικά, επίθεση της Τουρκίας στην Κύπρο δεν απασχόλησε ούτε τα Ελληνικά ΜΜΕ, αλλά ούτε και τα Ελλαδικά πολιτικά κόμματα.
Πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, αφού δεν υπήρξε ούτε μία ανακοίνωση πολιτικού κόμματος, είτε της συγκυβέρνησης, είτε της αντιπολίτευσης…
Στην πολιτική, το έλλειμμα θάρρους είναι που γεννάει το περίσσευμα θράσους στον αντίπαλο.
Πηγή εφημ. «Το Παρασκήνιο»
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.