Δύο ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Σαν Ντιέγκο, ο Τζέιμς Φάουλερ και ο Έλληνας Νικόλας Χριστάκης δημιούργησαν ένα δίκτυο 5.000 ανθρώπων. Έπειτα από περίπου 20 χρόνια μελέτης, διαπίστωσαν ότι η ευτυχία είναι μεταδοτική, καθώς όταν ο φίλος ενός ανθρώπου είναι ευτυχισμένος, τότε και ο άνθρωπος αυτός θα είναι ευτυχισμένος.
«ΤΑ ΝΕΑ» απευθύνθηκαν σε επιστήμονες και επαγγελματίες από διαφορετικούς τομείς με το ερώτημα «πώς μπορώ να μάθω να είμαι ευτυχισμένος;». Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι με μικρά, απλά και καθημερινά πράγματα μπορεί να πάρει κανείς... δόσεις ευτυχίας.
Ο τρόπος για να μάθουμε να είμαστε ευτυχείς, σύμφωνα με τη θεατρολόγο Αλεξία Τζαμικόσογλου, συμπυκνώνεται στη φράση του Κομφούκιου «η ευτυχία βρίσκεται μέσα σε όλα τα πράγματα. Φτάνει να ξέρεις πώς να τη βγάλεις». Και, όπως λέει, δεν έχει να κάνει μόνο με το αν έχουμε θετικό τρόπο σκέψης: «Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για να μάθουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, αν αυτό σημαίνει να βλέπουμε τη θετική πλευρά της ζωής και να αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία ό,τι μας συμβαίνει. Θα πρόσθετα μόνο πως η ευτυχία προκύπτει ετυμολογικά απ΄ την καλή τύχη (ευ=καλή + τύχη), οπότε, πέραν του ανθρώπινου παράγοντα, χρειάζεται και ένα μικρό έστω ποσοστό τύχης ως σημείο εκκίνησης».
«Τα πρώτα χρόνια που φοιτούσα στο πανεπιστήμιο και περνούσα τα μαθήματα δεν αισθανόμουν καμία ιδιαίτερη χαρά. Πλησιάζοντας όμως προς το τέλος και έχοντας πολλές... εκκρεμότητες, κάθε φορά που περνάω ένα μάθημα, ναι, νιώθω ευτυχισμένος».
Η εξάσκηση της ευτυχίας για τον Γαβριήλ Κόκκινο ήρθε μέσα από την ανάγκη του να φτάσει πιο κοντά στον στόχο του- να πάρει δηλαδή το πτυχίο του. «Αυτό είναι, κατά την άποψή μου, ένας τρόπος που μου έμαθα να δέχομαι κάποια απλά πράγματα ως πολύ σημαντικά, όταν παλαιότερα τα θεωρούσα δεδομένα». Άλλωστε, όπως ο ίδιος σημειώνει, δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει ανάγκη να νιώσει ευτυχισμένος. Πάντως, έως τώρα, παρά τις έρευνες δεν υπάρχει πλήρης και τεκμηριωμένη απάντηση στο ερώτημα «τι είναι ευτυχία;». Όμως ολοένα και περισσότεροι συμμερίζονται την άποψη ότι η ευτυχία... διδάσκεται.
Στο ερώτημα «ποιο είναι το μυστικό της ευτυχίας;» προσπαθούν να απαντήσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, με στοιχεία και δεδομένα 72 ετών! Η έρευνα, η οποία άρχισε το 1938 και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα- γεγονός που τη φέρνει πρώτη στη λίστα με τις πιο μακροχρόνιες έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα- εξετάζει τη ζωή 268 φοιτητών του Χάρβαρντ. Παρακολούθησαν την επαγγελματική τους πορεία, τους γάμους, ακόμη και τις ασθένειες, τις οποίες πέρασαν. Πού κατέληξαν; Η ευτυχία «κρύβεται» στην αγάπη. Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, εκείνοι οι φοιτητές οι οποίοι αγάπησαν και αγαπήθηκαν όχι μόνο από τους συντρόφους, αλλά και από την οικογένεια, τους φίλους και τους συγγενείς ήταν πιο ευτυχείς και φιλοδοξούσαν ότι και το υπόλοιπο της ζωής τους θα είναι πιο ήρεμο και γαλήνιο.
Σαν τη σκιά
Όπως επισημαίνει η σύμβουλος ψυχικής υγείας κ. Δήμητρα Θεοφίλη, η αληθινή ευτυχία είναι τόσο σπάνια που όλος ο κόσμος διαρκώς επιδιώκει, αλλά αποτυγχάνει τελικά να τη βρει. Το σημαντικότερο είναι, σύμφωνα με την κ. Θεοφίλη, να συνειδητοποιήσει ο καθένας ότι για τα περισσότερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά οι λύσεις είναι συχνά απλές και αρκετά προφανείς. «Πιστεύω ότι η κύρια λέξη που μπορεί να καθορίσει την ευτυχία είναι “ανάγκη”. Δυστυχώς, οι ανάγκες μας έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που συχνά, ακόμα και όταν καταφέρουμε πολλά, αδυνατούμε να νιώσουμε ευτυχισμένοι κι αυτό είναι ίσως μια κατάρα της εποχής. Η ζωή μας θα έχει πάντοτε απογοητεύσεις και η αποδοχή αυτού ως δεδομένου θα είναι το πρώτο βήμα προς την ευτυχία», λέει η κ. Θεοφίλη.
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.