Με ένα χαπάκι τα εγγόνια μας θα γλιτώσουν τη μυωπία

0


Δύο διαφορετικές ερευνητικές ομάδες ανακάλυψαν περιοχές του γενετικού κώδικα οι οποίες συνδέονται με τη μυωπία, την πιο κοινή διαταραχή της όρασης σε παγκόσμιο επίπεδο. Με βάση τη νέα γενετική γνώση οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα μπορούν μελλοντικά να αναπτύξουν φάρμακα τα οποία θα βάζουν «φρένο» στην εξέλιξη της διαταραχής. 

Η μυωπία συνήθως κάνει την πρώτη εμφάνισή της νωρίς στη ζωή του ατόμου- εκτιμάται μάλιστα πως σε ό,τι αφορά τις «βαρύτερες» περιπτώσεις της διαταραχής τα γονίδια είναι «ένοχα» σε ποσοστό που αγγίζει το 80% για την εκδήλωσή τους.

Τώρα δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Νature Genetics» έδειξαν παραλλαγές στο DΝΑ οι οποίες είναι πιο συχνές στα άτομα με μυωπία. Ο Κρις Χάμοντ από το Κing΄s College του Λονδίνου και οι συνεργάτες του εντόπισαν μια περιοχή στο χρωμόσωμα 15 η οποία απαντάται συχνότερα στους μύωπες, ενώ η Κάρολιν Κλάβερ από το Ιατρικό Κέντρο Εράσμους στο Ρότερνταμ ανακάλυψε μια δεύτερη περιοχή, και πάλι στο χρωμόσωμα 15, η οποία συνδέεται με τη μυωπία.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, οι περιοχές αυτές οδηγούν σε μεταβολή της δραστηριότητας τριών γονιδίων τα οποία ελέγχουν την ανάπτυξη του βολβού του ματιού και διασφαλίζουν ότι το φως που περνά μέσα από το μάτι μετατρέπεται σε ηλεκτρικούς παλμούς στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 06, 2014

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Με ένα χαπάκι τα εγγόνια μας θα γλιτώσουν τη μυωπία"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator