του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Με… ευρωπαϊκό διαβατήριο θα ταξινομούνται τα δάνεια στους τραπεζικούς ισολογισμούς μετά την ολοκλήρωση των stress tests, γεγονός που αφενός θα επιτρέπει την καλύτερη σύγκριση των στοιχείων μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών και αφετέρου θα κρίνει την αξιοπιστία των ρυθμίσεων.
Με την έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 4 Νοεμβρίου θα τεθεί σε ισχύ το ενιαίο πλαίσιο ορισμών της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) για μη εξυπηρετούμενα, ρυθμισμένα και αναδιαρθρωμένα δάνεια. Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να συμπεριλάβουν όλα τα «ανοίγματα» που εμφανίζουν απομείωση σύμφωνα με το ισχύον λογιστικό πλαίσιο.
Τα ρυθμισμένα δάνεια αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη βαρύτητα για τους πιστωτικούς ομίλους και αυτό αποδεικνύεται από τα πολύ πιο αναλυτικά στοιχεία που παραθέτουν οι τράπεζες στις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων τους, σε σύγκριση με το παρελθόν.
Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό είναι λογικό, αφού όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα β’ τριμήνου, συνολικά τα ρυθμισμένα δάνεια των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών «αγγίζουν» τα 27 δισ. ευρώ. Οι εν λόγω χορηγήσεις έχουν περάσει από το «μικροσκόπιο» της EBA κατά την πρώτη φάση της πανευρωπαϊκής άσκησης. Στην ουσία δηλαδή οι τράπεζες ήδη «βαθμολογούνται» με το νέο πλαίσιο, παρά το γεγονός ότι στα αποτελέσματα εξαμήνου υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις στην ταξινόμησή τους από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, με την ενσωμάτωση του ενιαίου ορισμού κάποιες τράπεζες θα υποχρεωθούν να λάβουν επιπρόσθετες προβλέψεις για ρυθμισμένα δάνεια που σήμερα χαρακτηρίζονται «εξυπηρετούμενα», κάτι που θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα της «συνολικής αξιολόγησης» της ΕΚΤ.
Μέχρι σήμερα οι πιστωτικοί όμιλοι χρησιμοποιούν ένα μη εναρμονισμένο πλαίσιο ορισμών για να ταξινομήσουν τα δάνειά τους, γεγονός που οδηγεί σε αποκλίσεις, με αποτέλεσμα να μη είναι εύκολη η σύγκριση των στοιχείων. Αυτό αφορά κυρίως τα «ρυθμισμένα» και «απομειωμένα» δάνεια, αφού και οι τέσσερις έχουν υιοθετήσει τον ορισμό της EBA για τα NPLs, κατατάσσοντας στη συγκεκριμένη κατηγορία όλα τα δάνεια που εμφανίζουν καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες.
Όπως είχε αναφέρει σε έκθεσή της η Barclays, το εύρος της διαφοράς – μεταξύ του ορισμού που χρησιμοποιείται και αυτού που θα χρησιμοποιηθεί - διαμορφώνεται από 3% για την Eurobank και φτάνει στο 13% για την Alpha Bank. Άρα τα «πραγματικά» κόκκινα δάνεια (ή τέλος πάντων αυτά που θα λάβουν υπόψη οι ευρωπαϊκές Αρχές) ενδέχεται να είναι 8% υψηλότερα –κατά μέσο όρο - από τα δημοσιευμένα.
«Μπορεί να ακούγεται αρκετά τεχνικό και λογιστικό ζήτημα, όμως δεν αποκλείεται να έχει σοβαρό σε αντίκτυπο σε όσες ευρωπαϊκές τράπεζες χρησιμοποιούν ορισμούς που διαφέρουν αρκετά από τα πρότυπα της EBA», δηλώνει στο Capital.gr, αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος.
Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα διαμορφώνονται περί τα 77 δισ. ευρώ, ωστόσο το νούμερο αυτό είναι πολύ πιθανό να αναπροσαρμοστεί λόγω της αλλαγής στη λογιστική αντιμετώπιση αρκετών ρυθμισμένων δανείων.
Πως όμως θα επηρεαστούν οι ισολογισμοί των τραπεζών με την υιοθέτηση του ενιαίου ορισμού; Από τα αποτελέσματα εξαμήνου προκύπτουν τα ακόλουθα:
Η Alpha Bank διαθέτει ρυθμισμένα δάνεια ύψους 7,5 δισ. ευρώ, από τα οποία το 54% αφορά σε στεγαστικά, το 31% σε επιχειρηματικά και το 15% σε καταναλωτικά. Σύμφωνα με ξένους οίκους, η τράπεζα έχει αναγνωρίσει πρόβλεψη για απομείωση περίπου για τα 6,8 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα θεωρούνται εξυπηρετούμενα, ήτοι ούτε καθυστερημένα, ούτε απομειωμένα.
Για την Eurobank, τα δάνεια που έχουν εισέλθει σε καθεστώς ρύθμισης ανέρχονται σε 6,7 δισ. ευρώ. Το 34,3% αφορά σε στεγαστικά, το 23,1% σε δάνεια μικρών επιχειρήσεων, το 31,5% σε μεγάλα εταιρικά δάνεια και το 11,1% σε καταναλωτικά. Όπως αναφέρει η τράπεζα, το 49,1% των αναδιαρθρωμένων δανείων, ήτοι τα 3,3 δισ. ευρώ, έχουν συμπεριληφθεί στη δεξαμενή των μη εξυπηρετούμενων.
Η Τρ. Πειραιώς παρουσίασε τα πιο αναλυτικά στοιχεία για τις ρυθμίσεις δανείων. Σύμφωνα με αυτά, η τράπεζα έχει ρυθμίσει δάνεια 6,2 δισ. ευρώ, ενώ διαθέτει και 5,7 δις. ευρώ δανείων των οποίων έχουν τροποποιηθεί οι όροι για διευκόλυνση των πελατών και όχι γιατί δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν. Από τα 6,2 δισ. ευρώ, τα 2,4 δισ. ευρώ δεν εμφανίζουν καθυστέρηση αλλά ούτε έχει αναγνωριστεί πρόβλεψη για απομείωση. Τα 1,7 δισ. ευρώ παρουσιάζουν καθυστέρηση όμως δεν έχει αναγνωριστεί πρόβλεψη (π.χ. λόγω καλών ενεχύρων), ενώ 2,1 δισ. ευρώ ρυθμισμένων δανείων θεωρούνται «απομειωμένα». Επίσης, από τα 6,2 δισ. ευρώ, το 63% δεν παρουσιάζει καμία ημέρα καθυστέρησης και ταξινομούνται ως «εξυπηρετούμενα» και το 37% εμφανίζουν καθυστέρηση μεταξύ 1-89 ημερών.
Η Εθνική δεν παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία. Σε εκθέσεις τους, ξένοι οίκοι αναφέρουν ότι τα ρυθμισμένα δάνεια της Εθνικής ανέρχονται σε 10 δισ. ευρώ και ότι για το σύνολο των εν λόγω δανείων η τράπεζα έχει αναγνωρίσει πρόβλεψη για απομείωση, που σημαίνει ότι μειώνεται η πιθανότητα “αναπάντεχων” προβλέψεων ως αποτέλεσμα του ελέγχου της EBA.
Πηγή:www.capital.gr
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.