Γιατί η Κομποστοποίηση μειώνει τα απόβλητα ενός σπιτιού;

0


Η κομποστοποίηση είναι μια μέθοδος για τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων. Είναι μια μέθοδος διεθνώς αναγνωρισμένη σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν αρκετοί σοβαροί λόγοι που πρέπει να επιλέξεις την Κομποστοποίηση. Το Ελληνικό έδαφος έχει τεράστια ανάγκη σε οργανική ουσία λόγω χαμηλής περιεκτικότητας. Τα Ελληνικά εδάφη απειλούνται με ερημοποίηση. Η συνεχής χρήση του κομπόστ μειώνει την διάβρωση των εδαφών και καταστέλλονται ασθένειες του εδάφους.

Η ορθολογική διαχείριση και προστασία των υδάτων σε συνδυασμό με την παράλληλη χρήση του κομπόστ στην γεωργία επιτυγχάνει 
Εξοικονόμηση νερού. 
Έχουμε μείωση στις εκπομπές του CO2. 
Συμφέρει οικονομικά . 
Έχει κοινωνική αποδοχή στον κόσμο. 
Φιλική στο περιβάλλον. 

Ας μιλήσουμε για την Οικιακή Κομποστοποίηση 

Μειώνει 70-80% τα οργανικά της κουζίνας ( υπολείμματα τροφών, χαρτί κουζίνας ,κλαδέματα γκαζόν κ.α). Χρησιμοποιώντας ειδικούς κάδους κομποστοποίησης όπου τοποθετείς τα οργανικά υλικά της κουζίνας τα οποία μετατρέπονται σε αρίστης ποιότητας λίπασμα-κομπόστ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο μας. Το λίπασμα- κομπόστ δημιουργείται από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών και αποτελεί ένα ποιοτικό λίπασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδους καλλιέργεια.

Διαλογή στην Πηγή Υλικά κατάλληλα για οικιακή κομποστοποίηση 
Φλούδες και κοτσάνια από λαχανικά και χορταρικά. 
Υπολείμματα από σαλάτες, στραγγισμένα. 
Φλούδες και υπολείμματα από διάφορα φρούτα 
Υλικά από τον κήπο μας ,κλαδέματα, φύλλα, βλαστοί από γλάστρες, κομμένο γκαζόν 
Οργανικά λιπάσματα ( το χώμα που αντικαθιστούμε ) 
Τη στάχτη από το τζάκι και τη σόμπα 
Τσόφλια αυγών 
Χαρτιά κουζίνας 
Πριονίδι( ωφελεί αν είναι πολύ υγρό κομπόστ) 
Υπολείμματα από τον καφέ μας (ελληνικό ή γαλλικό) 

Ποια υλικά δεν ρίχνουμε στον κάδο κομποστοποίησης;

Τα υλικά που ανακυκλώνονται 
Κρέατα –Τυριά 
Μαγειρεμένα φαγητά 
Ζυμαρικά και Ψωμιά 

Ποιά υλικά χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε την οικιακή κομποστοποίηση;

Ο Εξοπλισμός είναι απλός και περιλαμβάνει τα εξής: 
Έναν κάδο κομποστοποίησης με λίγους γαιοσκώληκες 
Λίγο χώμα από τον Κήπο 
Σκαλιστήρι, ποτιστήρι και ένα ξύλο για ανακάτεμα 
Ένα μικρό δοχείο περισυλλογής των υλικών από την κουζίνα 

Τα πρώτα βήματα

Μαζεύουμε στο δοχείο περισυλλογής τα οργανικά υλικά μαζί με φύλλα και κλαδιά από τον κήπο μας, και λίγο χώμα, και τα τοποθετούμε στον κάδο κομποστοποίησης . Καλό είναι το μίγμα να περιέχει ποικιλία υλικών γιατί αποτελεί κατάλληλη τροφή για τους γιαοσκώληκες για να αρχίσουν να δουλεύουν την αποσύνθεση των οργανικών υλικών. Τροφοδοτούμε συνεχώς τον κάδο μας και ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να εμπλουτίζεται με οξυγόνο. Αν το μίγμα είναι στεγνό το καταβρέχουμε με λίγο νερό, ενώ σε περίπτωση που είναι πολύ υγρό ανακατεύουμε πολύ συχνά και προσθέτουμε στεγνά υλικά όπως κλαδέματα, πριονίδια, χαρτί κουζίνας. Το πρώτο κομπόστ ωριμάζει σε 4 μήνες και είναι έτοιμο σε χρήση. Δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία γιατί οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται φθάνουν τους 65ο C, όπου δεν επιβιώνουν παθογόνοι οργανισμοί Επιλέγοντας ως πολίτης τη μέθοδο της κομποστοποίησης μειώνω τα απόβλητα που παράγω, συμμετέχω υπεύθυνα και φροντίζω το περιβάλλον. Παράλληλα όλα τα μέλη της μιας οικογένειας αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση και με την μείωση των αποβλήτων τους και τη σωστή διαχείριση, δημιουργούν ένα προϊόν φιλικό και χρήσιμο για τον κήπο τους. Το λίπασμα που θα χρησιμοποιούν είναι οικολογικό και φιλικό στο περιβάλλον και ο κήπος τους θα τροφοδοτείται και θα αναπτύσσεται με ένα προϊόν που θα έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι. Είναι πολύ σημαντική υπόθεση η συμμετοχή και δημιουργία, από την μείωση των αποβλήτων που παράγεις να επιστρέφεις πάλι στην φύση αυτό που έφτιαξες.

Δημοσίευση: Νοεμβρίου 04, 2014

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Γιατί η Κομποστοποίηση μειώνει τα απόβλητα ενός σπιτιού;"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator