ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΕΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥΣ
Αρχισαν τα βρώμικα παιγνίδια οι σεσημασμένοι μηντιάρχες για να κλείσουν τον δρόμο του συριζούλη προς την εξουσία "απαγορεύοντας" τις εκλογές.
Ετσι τα "ΝΕΑ" του επιδέξιου Ψυχάρη-το ψάρι τηγανίζεται και από τις δύο πλευρές-κυκλοφορούν με ένα πρωτοσέλιδο-υπόδειξη προς τον Σαμαρά για το τι πρέπει να κάνει.
Η υπόδειξη-διαταγή παραπαίμπει στις πιο σκοτεινές στιγμές της νεώτερης ιστορίας και πιο συγκεκριμένα στα Ιουλιανά. Τότε που οι διαδηλωτές έκαιγαν τις εφημερίδες του ΔΟΛ.
Τα γεγονότα που έχουν καταγραφεί ως «Ιουλιανά» αποτελούν ένα σημείο καμπής στη νεότερη ελληνική πολιτική ιστορία. Η συνταγματική εκτροπή του Ιουλίου του 1965 ήταν η αφετηρία μιας σειράς ασταθών κυβερνήσεων που τελικά οδήγησαν στο πραξικόπημα των συνταγματαρχών τον Απρίλιο του 1967.
H σύγκρουση Στέμματος και κυβέρνησης μετά την επιμονή του βασιλέως Κωνσταντίνου να επιβάλει την άποψή του, σύμφωνα με την οποία ο
πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου δεν μπορούσε να αναλάβει και
το υπουργείο Αμύνης, οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού
και, στη συνέχεια, στον σχηματισμό τριών διαδοχικών κυβερνήσεων από
βουλευτές της Ενώσεως Κέντρου, τις οποίες ούτε ο αρχηγός
της, ούτε μεγάλη μερίδα των βουλευτών της, ούτε το μεγαλύτερο
μέρος του ελληνικού λαού, αναγνώριζαν ως νόμιμες.
Την ίδια στάση κράτησε και μεγάλο μέρος του κεντρώου Τύπου της εποχής, μεταξύ αυτών οι εφημερίδες «Τα Νέα», «Το Βήμα», την «Αθηναϊκή» και στη Βόρεια Ελλάδα η «Μακεδονία». Ωστόσο, εκείνη την περίοδο παρασκηνιακό δράση (και) του Τύπου βρίσκεται στο αποκορύφωμα. Μυστικές συναντήσεις, συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες, πρωτόκολλα και μνημόνια για τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις, τις οποίες συνυπέγραφαν
οι εκδότες, όπως αποκαλύπτεται είτε εκείνες τις ημέρες, είτε πολλά χρόνια αργότερα, από τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της πρεσβείας των ΗΠΑ εκείνης της περιόδου.
«Πρωταγωνιστικό» ρόλο στις εξελίξεις έπαιξαν σαφώς οι αθηναϊκές εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και η «Ελευθερία» του Πάνου Κόκα. Ένα από τα χαρακτηριστικά επεισόδια του καλοκαιριού του 1965 είναι το γεγονός ότι ήταν οι οπαδοί της Ένωσης Κέντρου που έκαιγαν στους δρόμους τις εφημερίδες του ΔΟΛ, την Αθηναϊκή και τη Μακεδονία, όταν κυκλοφόρησαν οι φήμες ότι στηρίζουν τη λύση Στεφανόπουλου.
Παρά τη διακηρυγμένη τοποθέτησή της «Μακεδονίας» υπέρ της Ε.Κ, το γεγονός ότι οι οπαδοί του κόμματος κατέστρεφαν τα φύλλα της εφημερίδας τις ταραγμένες εκείνες ημέρες, είναι από μόνο του δηλωτικό της εμπλοκής του εκδότη Ι. Βελλίδη στις πολιτικές εξελίξεις της εποχής. Την υπόθεση αυτή έρχεται να ενισχύσει ένα από τα υπομνήματα της πρεσβείας των ΗΠΑ εκείνης της περιόδου που αναφέρεται στο ρόλο της εφημερίδας στην προώθηση της λύσης Στεφανόπουλου.
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΨΥΧΑΡΗ
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το πρώτο σενάριο που συζητείται εντονότερα, ακόμη και μεταξύ γαλάζιων βουλευτών, προβλέπει την απόσυρση του Σταύρου Δήμα πριν από την τρίτη ψηφοφορία και την επιλογή νέου υποψηφίου που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία. Το Μαξίμου απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο κυρίως γιατί είναι μειωτικό για τον Σταύρο Δήμα, ο οποίος προφανώς δεν θα αποδεχόταν να λειτουργήσει ως «λαγός» σε μία αδιέξοδη διαδικασία. Γαλάζια στελέχη, όπως αναφέρει η εφημερίδα, εκτιμούν ότι ο ίδιος δεν αποκλείεται να αποσυρθεί αυτοβούλως εάν οι πρώτες ψηφοφορίες κρατήσουν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών –κάτω από τις 175 ψήφους. Το σχετικό σενάριο επαναφέρει σε τροχιά, όπως γράφει η εφημερίδα, μία υποψηφιότητα του Φώτη Κουβέλη, αλλά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι μία τέτοια εξέλιξη είναι πιθανόν να οδηγήσει σε πλήρη διάλυση της ΔΗΜΑΡ αντί να δώσει λύση.
Το δεύτερο σενάριο σύμφωνα με την εφημερίδα αναφέρει συμφωνία κορυφής. Η πρόταση έχει υποβληθεί δημόσια από την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ την έχει βάλει στο τραπέζι και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ως βάση συναίνεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Προβλέπει συμφωνία των κκ Σαμαρά και Τσίπρα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία θα συνοδεύεται και από συμφωνία για εκλογές σε εύλογο χρονικό ορίζοντα εντός του 2015. Αντίστοιχη πρόταση έχουν υποβάλει και ανεξάρτητοι βουλευτές, όπως ο Πάρις Μουτσινάς. Ουδείς ωστόσο, την συζητεί από το Μέγαρο Μαξίμου ή την Κουμουνδούρου.
Το τρίτο σενάριο που διακινείται επίσης προϋποθέτει μία συμφωνία κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με τη διαφορά ότι αυτό συνοδεύεται από αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ακόμη και στη θέση του πρωθυπουργού. Έχει τεθεί στη δημόσια συζήτηση από στελέχη της ΔΗΜΑΡ...
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.