Με αύξηση των ορίων ηλικίας και σταδιακή μείωση των συντάξιμων αποδοχών έως 15% σε βάθος δεκαετίας, λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού αναπλήρωσης, κάνει “ποδαρικό” το 2015.
Όλες οι ανατροπές που δρομολογούνται με τον νέο χρόνο έχουν κλειδώσει από το πρώτο μνημόνιο και τον Νόμο Λοβέρδου (3863/2010) με βάση τον οποίο το Ασφαλιστικό Σύστημα περνά σταδιακά σε ιδιωτικά πρότυπα, εγκαταλείποντας τον κοινωνικό και αναδιανεμητικό του χαρακτήρα.
Αναλυτικά, οι νέες ανατροπές περιλαμβάνουν:
Κύριες συντάξεις
Αλλάζει εκ θεμελίων το σύστημα απονομής συντάξεων και αναδιανεμητικό, που στηρίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών, μετατρέπεται σε κεφαλαιοποιητικό, που σημαίνει σύνταξη ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης. Με βάση τον νόμο 3863/2010 από την 1η Ιανουαρίου, η κύρια σύνταξη που θα λαμβάνει όποιος συνταξιοδοτείται, θα χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα θα αφορά στον ασφαλιστικό βίο μέχρι την 31η/12/2010. Για όλες αυτές τις ημέρες ασφάλισης, η σύνταξη θα υπολογίζεται σύμφωνα τις καταστατικές διατάξεις των Tαμείων ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές ή τις ασφαλιστικές κατηγορίες. Το δεύτερο τμήμα αφορά τον χρόνο, τις ημέρες ασφάλισης, που έχει κάποιος από την 1η/1/2011 και η σύνταξη θα δίνεται με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί. Παράλληλα, έχουν θεσμοθετηθεί χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς και περαιτέρω περικοπή, ανάλογα με το ύψος της βασικής σύνταξης που θα εγγυάται το κράτος και το οποίο σήμερα υπολογίζεται στα 360 ευρώ.
Η αλλαγή συντελεστών
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, με τους συντελεστές που μπαίνουν, ενώ κατά μέσο όρο -με το υφιστάμενο σύστημα για τον ιδιωτικό τομέα- υπάρχει ένα συντελεστής υπολογισμού ύψους 2%, με τον τρόπο που εγκαθιδρύεται, ο συντελεστής εκτείνεται από 0,8% για κάθε έτος ασφάλισης, αν κάποιος συνταξιοδοτηθεί με το κατώτερο όριο (της 5ετίας δηλαδή), και εκτείνεται στο 1,5% αν έχει 40 έτη (12.000 ημέρες ασφάλισης).
Αντίστοιχα, οι ασφαλισμένοι σε Δημόσιο και ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ-Τραπεζών) θα πρέπει να ζήσουν από την 1η Ιανουαρίου με τη μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο ποσοστό αναπλήρωσης. Πρόκειται για πρόβλεψη του 2002.
*Οι γυναίκες εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν από το ΙΚΑ, θα χρειάζονται από την 1η Ιανουαρίου 12.000 ημέρες ασφάλισης και συμπληρωμένο το 61ο έτος για μειωμένη.
Επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ
Δραματικές οι ανατροπές και στις επικουρικές. Το ποιο θα είναι το ποσό καταβολής της σύνταξης, πέρα από ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (αν δηλαδή ένας διοικητής επικουρικού ταμείου αποφασίσει να κάνει καταστροφικές επενδύσεις, οι ενέργειές του αυτές θα… τιμωρούν τους συνταξιούχους), θα καθορίζεται από τα έσοδα των εν ενεργεία ασφαλισμένων, τα οποία και θα διαιρούνται με τον αριθμό των δικαιούχων.
Αυτό σημαίνει μικρότερους συντάξιμους μισθούς, αφού διαρκώς μειώνονται οι αποδοχές των εργαζομένων (άρα ελαχιστοποιούνται και τα έσοδα από εισφορές), αλλά και καταργούνται και οι κοινωνικοί πόροι που πολλοί κατευθύνονταν στην κοινωνική ασφάλιση.
Στα ίδια πρότυπα κινούνται και τα ταμεία πρόνοιας, που χορηγούν εφάπαξ, με αποτέλεσμα από την 1η/1/2015 ουδείς εκ των ασφαλισμένων που έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης να μπορεί να λαμβάνει εφάπαξ άνω των 20.000 ευρώ.
Αγρότες, Ένστολοι, Βαρέα
*Με μείωση 4% του ποσού της βασικής τους σύνταξης θα υποδεχθούν το νέο έτος οι συνταξιούχοι αγρότες. Με αυτόν τον τρόπο, «ξεπαγώνει» από την 1η Ιανουαρίου στον ΟΓΑ και η διαδικασία καταβολής συντάξεων.
*Οι εργαζόμενοι σε Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό αποκτούν το δικαίωμα εξόδου με 24,5 έτη υπηρεσίας και έχοντας συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους. Διαφορετικά, θα πρέπει να έχουν 40 έτη υπηρεσίας, για να φύγουν χωρίς όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
*Από τη νέα χρονιά προστίθενται άλλοι 9 μήνες στα όρια ηλικίας προς συνταξιοδότηση για όσους είναι ασφαλισμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.