Το 2015 δεν είναι ’81 Αλέξη…

0


1) Το ‘15 δεν είναι ’81 Αλέξη…

Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα.
Κάρλ Μάρξ

Με την φράση, εμπρός να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα, τελείωσε την επινίκια ομιλία του ο θριαμβευτής των εκλογών της Κυριακής, το βράδυ της ίδιας μέρας στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, Αλέξης Τσίπρας.

Εκτός από τη χροιά της φωνής και τις κινήσεις των χεριών αντέγραψε και το χαρακτηριστικότερο σύμβολο του δημαγωγικού, κλεπτοκρατικού σοσιαλισμού που εφάρμοσε ο Ανδρέας Παπανδρέου στη μεταπολίτευση: Τον ήλιο…

Όπως κι ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1981, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε ένα άλμα μέσα σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις πάνω από 30%, υποσχόμενος σε όλους τα πάντα.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου χρειάστηκε μια τετραετία μέχρι να αντιμετωπίσει το 1985 τις πρώτες ενδείξεις χρεοκοπίας και μια δεκαετία μέχρι να ηττηθεί στις εκλογές του 1989 κατηγορούμενος για τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολεμικής ιστορίας.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατάφερε να διατηρήσει την εξουσία αρκετό χρόνο ούτως ώστε να ολοκληρώσει την πολιτική «κωλοτούμπα», σε βασικά ζητήματα στρατηγικής όπως ήταν η έξοδος από το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ. Στην ανώδυνη αυτή «κυβίστηση» βοήθησαν ιδιαίτερα τα πακέτα των επιδοτήσεων από την ΕΟΚ αλλά και τα όρια αύξησης του κρατικού δανεισμού προκειμένου να υπερτριπλασιάσει μέσα σε λίγα χρόνια το προσωπικό του δημοσίου. Δυο υποτιμήσεις μέσα στην πρώτη δεκαετία μοίρασαν το κόστος της κοινωνικής πολιτικής σε όλο τον πληθυσμό της χώρας.

Το ’81 ο ΑΓΠ βρήκε το χρέος κοντά στο 25% του ΑΕΠ και μέσα σε μια δεκαετία το εκτόξευσε κοντά στο 100%. Σήμερα το χρέος είναι στο 175% και ακόμη και το πιο γενναίο «κούρεμα» δεν πρόκειται να δημιουργήσει συνθήκες ευνοϊκές για κοινωνική πολιτική μέσω δανεισμού.

Επιπλέον ο ΑΓΠ ήρθε στην εξουσία σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή διεθνή συγκυρία αύξησης του δανεισμού από κράτη και ιδιώτες. Τα τελευταία χρόνια ο δυτικός κόσμος χρωστά περισσότερα από όσα αντέχει να πληρώσει και εισέρχεται σε μια περίοδο αποδανειοποίησης (deleverage). Οι ποσοτικές χαλαρώσεις αποτελούν το «λιπαντικό» ομαλής προσαρμογής σε αυτά τα δεδομένα καθώς η ανεξέλεγκτη χρήση τους χωρίς μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης. Όποιος αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει, διακρίνει πως η Δύση δεν έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει πριν την ώρα της ως άλλη σοβιετία.

Με λίγα λόγια σήμερα δεν υπάρχουν δανεικά και άρα περιθώρια για ευημερία με δανεικά, ούτε από τις διεθνείς αγορές ούτε από τις καταθέσεις των Ελλήνων μέσω εντόκων και ομολόγων.

Το 2015 δεν υπάρχει δραχμή έτσι ώστε μέσω αλλεπάλληλων υποτιμήσεων να μοιράσει το κόστος της όποιας πελατειακής πολιτικής στους κατόχους της.

Η χρεοκοπία…

Το 2015 μετά τη χρεοκοπία του οικονομικού μοντέλου του παρασιτικού κρατισμού που εγκαθίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 2010, υπάρχουν 1,5 εκατ. άνεργοι του ιδιωτικού τομέα, 3 εκατ. συνταξιούχοι και 2,5 εκατ. εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν επίσης δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που ψάχνουν τα σκουπίδια. Αναμφίβολα χρειάζεται μια πολιτική εξασφάλισης της σίτισης, της στέγασης και θέρμανσης για όλους τους Έλληνες. Αν αυτό δεν γίνει με το σωστό τρόπο όμως υπάρχει ο κίνδυνος να χρειαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να τρέχει σε δημόσια συσσίτια ή να κάνει χρήση δελτίου για τα βασικά αγαθά.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου πορεύτηκε στις διεθνείς σχέσεις με μια ακραία ρητορική αλλά ρεαλιστικές κινήσεις στην πράξη. Είχε όμως τα χρονικά και υλικά περιθώρια να εξομαλύνει αυτές τις αντιφάσεις.

Η σημερινή κυβέρνηση καλείται μέσα σε 3 με 6 μήνες να ολοκληρώσει τη στροφή από την ακραία δημαγωγία στην πραγματικότητα που απαιτεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Η σημερινή κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τον «πειρασμό» όσων επιδιώκουν στην Ευρώπη και τον κόσμο, τη σωτηρία του ευρώ μέσω της παραδειγματικής τιμωρίας του πλέον μικρού και αδιάφορου κρίκου της Ευρωζώνης. Αποτελεί πειρασμό να χρησιμοποιηθεί η τιμωρία της Ελλάδας για την τιθάσευση του κύματος ευρωσκεπτικισμού στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Το 2015 εκτός από την Παπανδρεϊκή ρητορική του Αλέξη Τσίπρα η Ελλάδα δεν μοιάζει σε τίποτα με το 1981, όσο και αν επιχειρείται να καταδειχτεί σαν επανάληψη της ιστορίας.

Εξάλλου, ο Κάρολος Μάρξ ήταν που είχε πει πως η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα.

Πηγή:www.capital.gr
Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 02, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Το 2015 δεν είναι ’81 Αλέξη…"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator