Έρχονται κλιμάκια των δανειστών… «μεταμφιεσμένα» σε «τουρίστες»!

0


Έκλεισε ο πρώτος κύκλος διαπραγμάτευσης του Brussels Group.


Χρειάστηκαν κάτι παραπάνω από 7 ώρες (!!) για να «κλείσει» ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και «θεσμούς» στις Βρυξέλλες: Σήμερα μετά και την συνεδρίαση του λεγόμενου «Brussels Group» μεταβαίνουν στην Αθήνα πέντε στελέχη της Κομισιόν … μεταμφιεσμένα σε «τουρίστες», για να «τσεκάρουν» επί τόπου τα στοιχεία που παρέχει η ελληνική πλευρά.

Η πενταμελής αποστολή των εκπροσώπων των Βρυξελλών που θα πατήσει ελληνικό έδαφος, απαρτίζεται από «τεχνικούς συμβούλους» που θα υποδεχτούν ομόβαθμούς τους έλληνες πιθανότατα στα …ξενοδοχεία που θα καταλύσουν!

Συγκεκριμένα, θα επισκεφτούν την Αθήνα προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μολονότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας δήλωνε ότι «είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε όποιον έχει συμφωνηθεί να έρθει» και ότι «θα έρθουν κάποιοι τμηματάρχες ή διευθυντές, που θα δουν ομολόγους τους», κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επέμεναν ότι οι τεχνοκράτες που θα βρεθούν στην Αθήνα δεν θα μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία, αλλά θα παίρνουν όσα στοιχεία ζητήσουν στον χώρο όπου εγκατασταθούν (π.χ. σε κάποιο ξενοδοχείο)!

Πριν την έλευση των απεσταλμένων των δανειστών, η «γνωστή» μας τρόικα, που διευρύνθηκε σε τετράδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), πήρε πλέον την ονομασία «Brussels Group» (δηλαδή, «Ομάδα των Βρυξελλών»), και ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική αντιπροσωπεία στη βελγική πρωτεύουσα.

Από τις 3.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) οι γνώριμοί μας επικεφαλής της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κλάους Μαζούχ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ρίσι Γκογιάλ πέρασαν το κατώφλι του μεγάρου «Καρλομάγνος», όπου στεγάζεται η Κομισιόν, για να συναντηθούν, μαζί με στελέχη του ESM, με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Την ελληνική ομάδα συντονίζει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης, ενώ συμμετέχουν η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη και στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Καινούργιο πρόσωπο από την πλευρά των δανειστών είναι ο Ράσμους Ρούφερ, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Κλάους Μαζούχ, που προήχθη σε υπεύθυνο της ΕΚΤ για όλες τις χώρες που βρίσκονται ή βρέθηκαν σε πρόγραμμα στήριξης.

Όπως γνωστοποίησαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η πολιτική και τεχνική διαπραγμάτευση στο Brussels Group (BG) θα γίνεται στις Βρυξέλλες, ενώ «για εξειδικευμένα ζητήματα που πιθανόν να ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία τα οποία καλείται να υποβάλει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ή ελλείψεις στοιχείων, θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα, ούτως ώστε να γίνεται 'on site exchange of facts' (σ.σ. επιτόπου ανταλλαγή στοιχείων) για το συγκεκριμένο ζήτημα». Οι σύμβουλοι αυτοί θα συναντιούνται με ομόβαθμούς τους, και όχι με υπουργούς.

Η πρώτη ομάδα αυτών των συμβούλων φτάνει σήμερα στην Ελλάδα προκειμένου να συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, ενώ τη Δευτέρα θα έρθει τεχνική ομάδα που θα συγκεντρώσει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group αναμένεται να προχωρήσουν ανά τομέα (δημοσιονομικά, διαρθρωτικές αλλαγές, εργασιακά κ.λπ.), με απώτερο στόχο να προκύψει νομοσχέδιο με τις πρώτες συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις κοντά στο Πάσχα και να εκταμιευθεί έτσι τμήμα της εκκρεμούς δανειακής δόσης των 7,2 δισ. ευρώ. Ο υπολογισμός του φετινού δημοσιονομικού κενού, οι αλλαγές στον ΦΠΑ, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και όλα τα υπόλοιπα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Το Brussels Group θα συνεδριάσει και σήμερα το πρωί στην βελγική πρωτεύουσα και –εκτός εξαιρετικού απροόπτου- η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει Αθήνα σήμερα αργά το απόγευμα.
Δημοσίευση: Μαρτίου 13, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Έρχονται κλιμάκια των δανειστών… «μεταμφιεσμένα» σε «τουρίστες»!"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator