«Δεν έχετε λάβει εντολή από τους Έλληνες πολίτες να οδηγήσετε την χώρα σε διεθνή και ευρωπαϊκή απομόνωση ούτε να διακινδυνεύετε την θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη» τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας τον λόγο στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται επί του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις» ο κ. Δήμας κάλεσε την κυβέρνηση να τηρήσει την συμβιβαστική συμφωνία την οποία η ίδια συνυπέγραψε στο τέλος Φεβρουαρίου και να λαμβάνει υπόψη της ενέργειες που μπορεί να χαρακτηριστούν μονομερείς.
Ειδικότερα ως προς το νομοσχέδιο ο Χρίστος Δήμας υπογράμμισε πως επί της αρχής δεν είναι αντίθετος – εφόσον δεν παραβιάζεται η συμφωνία που υπέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης – αφού όλοι συμφωνούν σε δράσεις στήριξης των οικονομικά αδύναμων πολιτών. Διευκρίνισε ωστόσο πως πρόκειται ουσιαστικά για πολυνομοσχέδιο και μάλιστα πρόχειρο, κακογραμμένο και με πολλές ασάφειες, μεγαλύτερη εκ των οποίων εκείνη της αδυναμίας κοστολόγησής του όπως άλλωστε διαφαίνεται και από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.
Ο κ. Δήμας στάθηκε ιδιαίτερα στις προβλέψεις του νομοσχεδίου που αφορούν την οργάνωση της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων. Σημείωσε πως είναι δικαίωμα της εκάστοτε κυβέρνησης να δημιουργεί δομές που θα διευκολύνουν το έργο της όμως το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αντιτίθεται στις αρχές της χρηστής διαχείρισης, διογκώνει την γραφειοκρατία και τις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων στο κυβερνητικό σχήμα και εμπεριέχει σοβαρά στοιχεία αδιαφάνειας.
Συγκεκριμένα στην ομιλία του ο Χρίστος Δήμας ανέφερε:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε για ένα νομοσχέδιο το οποίο όμως – τυπικά και ουσιαστικά – δεν είναι ένα, αλλά είναι τουλάχιστον δύο. Πρόκειται για διαφορετικά νομοσχέδια, άσχετα μεταξύ τους που θα έπρεπε το κάθε ένα από τα δύο να συζητηθεί και να κατατεθεί χωριστά. Νομίζω αυτό είναι σε όλους μας σαφές. Διότι σήμερα καλούμαστε να συζητήσουμε για το πώς θα βοηθηθούν οικογένειες και συνάνθρωποί μας που ζουν σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες και την ίδια στιγμή να αξιολογήσουμε τη νέα διοικητική δομή. Και στο τέλος προσθέτονται και τρία παντελώς άσχετα άρθρα (29-30-31).
Όσον αφορά τις τροπολογίες απλώς επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η αναντιστοιχία δηλώσεων και πράξεων στον ΣΥΡΙΖΑ μιας και έχουν κατατεθεί σωρεία άσχετων αλλά και εκπρόθεσμων τροπολογιών. Εμείς βεβαίως ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι στο συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο επί της αρχής. Όμως θα πρέπει κύριε Υπουργέ να υπογραμμίσουμε την ανάγκη τήρησης της συμβιβαστικής συμφωνίας με τους εταίρους άρα οφείλεται να συνεννοηθείτε μαζί τους ώστε να μην θεωρηθεί μονομερής ενέργεια. Να σας υπενθυμίσω κύριοι και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ότι δεν έχετε λάβει εντολή από τους Έλληνες πολίτες να οδηγήσετε την χώρα σε διεθνή και ευρωπαϊκή απομόνωση ούτε να διακινδυνεύετε την θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία μεταξύ των Ελλήνων πολιτών για το αν θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, για το αν θα είναι άδεια τα ταμεία, αν θα δεσμευτούν οι καταθέσεις ή ακόμη κι αν θα υπάρξει κεφαλαιακός περιορισμός.
Όσο συνεχίζεται αυτή η συζήτηση ζημιωμένη βγαίνει η χώρα μας άρα πρέπει να εργαστείτε μεθοδικά ώστε να προχωρήσουμε μπροστά. Η μόνη διέξοδος είναι η ουσιαστική συνεργασία με τους εταίρους μας και όχι η απομόνωση. Δεν μας ενδιαφέρει πως θα ονομαστεί, που θα γίνουν οι συζητήσεις και άλλα τέτοια ανούσια. Θέλουμε όμως καθαρή πρόοδο επί των συζητήσεων για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι κακογραμμένο, πρόχειρο και εμπεριέχει πολλές ασάφειες. Αν πρέπει να ξεχωρίσουμε το πιο ασαφές σημείο, αυτό είναι η αδυναμία κοστολόγησής του.
Στο κεφάλαιο 3 της έκθεσής του το Γενικό Λογιστήριο του κράτους αναφερόμενο στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης λέει επακριβώς «το ύψος της δαπάνης δεν μπορεί να εκτιμηθεί διότι εξαρτάται από την έκδοση της σχετικής κ.υ.α.». Με δύο λόγια το ΓΛΚ μας λέει ότι εγώ δεν μπορώ να κοστολογήσω αυτό που προτίθεστε εσείς να κάνετε. Και είναι πολύ λογικό να απαντάει έτσι κ.α Υπουργέ. Επιτρέψτε μου να φέρω ένα παράδειγμα.
Δεν έχετε ακόμη αποφασίσει πόσοι και ποιοι θα ωφεληθούν. Στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αναφέρατε επί λέξει τις φράσεις «δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας και πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες». Κατόπιν, πριν ένα μήνα περίπου, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης στην τελευταία επιστολή του στο Eurogroup αναφέρθηκε σε 300.000 νοικοκυριά όσον αφορά το μέτρο σίτισης. Βέβαια, την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην επιτροπή οικονομικών σας άκουσα εσείς μιλήσατε για 153.000 νοικοκυριά. Τώρα για τα πόσα νοικοκυριά θα ωφεληθούν από το δωρεάν ρεύμα νομίζω δεν το έχετε ξεκαθαρίσει πουθενά. Πιστώνετε εκεί 22 εκατομμύρια 100 χιλιάδες ευρώ με ανύπαρκτα κριτήρια. Τι ισχύει τελικά από όλα τα παραπάνω;
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, με τα οικονομικά δεδομένα της χώρας σε ένα πράγμα θα πρέπει να συμφωνούμε όλοι. Ότι όταν μιλάμε για χρήματα θα πρέπει να λέμε πόσα είναι αυτά και από πού ακριβώς θα τα βρούμε. Όλοι συμφωνούμε σε δράσεις ανακούφισης των συμπολιτών μας που χρειάζονται βοήθεια όμως πρέπει να κάνουμε σωστά τις πράξεις. Και στη προκειμένη το ΓΛΚ μας λέει ότι δεν ξέρουμε καν ποιους αριθμούς να προσθέσουμε. Αυτή είναι η αλήθεια.
Όσον αφορά το κεφάλαιο που άπτεται την οργάνωση της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων. Ασφαλώς και είναι δικαίωμα της εκάστοτε κυβέρνησης να δημιουργεί δομές που θα διευκολύνουν το έργο της και θα συντονίζει καλύτερα τη λειτουργία της. Όμως να λέμε και την αλήθεια. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις όχι απλώς δεν καθιστούν πιο ευέλικτο το σχήμα αλλά αντίθετα το διογκώνουν και δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη γραφειοκρατία.
Το χειρότερο είναι όμως ότι με τις προβλέψεις που γίνονται δημιουργείται μια διαρροή – πέρα του συνηθισμένου – εκατοντάδων δημοσίων υπαλλήλων από τις υπηρεσίες τους στις νέες γενικές γραμματείες με ό,τι συνέπειες αυτό έχει για την δημόσια διοίκηση. Ειδικά ως προς αυτό αναφέρομαι στο άρθρο 23 με το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ διπλασιάζεται ο αριθμός των αποσπασμένων. Δεν αρκεί δηλαδή που έχουμε μια πολυπληθέστατη κυβέρνηση παρά τις διαφορετικές προεκλογικές εξαγγελίες – και μάλιστα στα τηλεοπτικά πλάνα φαίνεται αυτό είναι το πιο στρυμωγμένο υπουργικό Συμβούλιο, δεν έχουν που να κάτσουν οι Υπουργοί- με το νομοσχέδιο μας λέτε κιόλας ότι η κοσμοσυρροή αυτή είναι εποικοδομητική και πρέπει να υπάρξει και μέσα στα υπουργικά και τα πολιτικά γραφεία.
Διότι με αυτά που διαβάζουμε, κ. Πρόεδρε, καταλαβαίνουμε ότι τουλάχιστον 400 υπάλληλοι θα αποσπαστούν από το δημόσιο μόνο για να στελεχωθούν τα γραφεία υπουργών, αναπληρωτών, υφυπουργών, Αντιπροέδρου και άλλων. Και βεβαίως αυτοί οι υπάλληλοι θα στοιχίζουν πολύ περισσότερο στον Έλληνα φορολογούμενο από ότι αν θα παρέμεναν στη θέση τους αφού πλέον θα λαμβάνουν φυσικά και υπερωριακό επίδομα.
Πρόκειται για σοβαρή ανακολουθία σε σχέση με αυτά που λέγατε προεκλογικά, όσον αφορά τα μικρά και ευέλικτα σχήματα και αυτά που τελικά κάνετε. Πόσο δε μάλλον έχουν σχέση με την ανάγκη για χρηστή διοίκηση που τόσο έχει ανάγκη η χώρα και όλοι παραδεχόμαστε. Αλλά δεν τελειώνουν εδώ αυτές οι γραφειοκρατικές προβλέψεις. Δημιουργείτε δεκάδες θέσεις για νέους αναπληρωτές γενικούς γραμματείς και με το προσωπικό που σε αυτές αντιστοιχούν δηλαδή έναν διοικητικό υπάλληλο και έναν ειδικό σύμβουλο.
Και τί λέτε για να μας πείσετε ότι δεν αυξάνεται η γραφειοκρατία και ο υπερπληθυσμός στα κυβερνητικά όργανα; Μας λέτε λοιπόν ότι καταργείται η θέση του Εθνικού Συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς και οι οκτώ υπάλληλοι που αυτός δικαιούται. Καταργείτε δηλαδή 9 θέσεις για να δημιουργήσετε 60. Αυτό μας λέτε. Συνολικά και νομίζω αυτό έχει σημασία να κρατήσουμε, στις ρυθμίσεις που εισάγετε, οι αποσπάσεις από το δημόσιο προς την κυβέρνηση σχεδόν τριπλασιάζονται σε σχέση με το τι συνέβαινε στο παρελθόν και μάλιστα υπάρχει και ο άγνωστος Χ. Ποιος είναι αυτός; Ο αριθμός και οι πληρωμές οδοιπορικών των «εθελοντών» που θα εργάζονται στα πολιτικά γραφεία του Πρωθυπουργού, των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και των υπουργών. Γιατί δεν μας λέτε μέχρι πόσοι μπορούν να είναι αυτοί οι εθελοντές και μέχρι πόσα χρήματα μηνιαίως δικαιολογούνται για τα οδοιπορικά τους;
Ένα ακόμη σημείο θα ήθελα πριν κλείσω την ομιλία μου κα. Πρόεδρε. Το λάθος – θέλω να πιστεύω – της αρχικής διατύπωσης του άρθρου 10 σχετικά με τη λειτουργία της νέας Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς που προκαλούσε ευθεία παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών ευτυχώς διορθώθηκε. Όμως το ερώτημα παραμένει: Τι νέο και καινοτόμο προσφέρει η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς σε σχέση με αυτά που προσέφερε ο Εθνικός Συντονιστής κατά της Διαφθοράς; Στις αρμόδιες επιτροπές κα. Υπουργέ δεν μπορέσατε καθόλου να το απαντήσετε αυτό – ούτε σήμερα. Καταργείτε μια ανεξάρτητη αρχή δημιουργώντας μια γενική γραμματεία υπό την κυβέρνηση και όσα ερωτηματικά αυτό φέρει όσον αφορά την διαφάνεια και την ανεξάρτητη λειτουργία της.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνοντας όπως είπα και προηγουμένως δεν είμαστε αρνητικοί στο πολυνομοσχέδιο υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν παραβιάζεται η συμβιβαστική συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Βαρουφάκης και φυσικά δεν φέρατε στη Βουλή για κύρωση. Στο πρώτο νομοσχέδιο που η νέα κυβέρνηση φέρνει στην Βουλή για ψήφιση δεν είναι λίγα τα προβλήματα, ούτε τα προβληματικά ούτε τα ασαφή. Είναι ένα πρόχειρο και κακογραμμένο νομοσχέδιο αλλά ελπίζουμε έστω και την τελευταία στιγμή κάποιες από τις παρατηρήσεις μας να εισακουστούν. Ευχαριστώ πολύ.
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.