Η Bank of America - Merrill Lynch αναφέρει σε ανάλυσή της ότι, αν η Ελλάδα δεν πληρώσει τη δόση του δανείου προς το ΔΝΤ και τους τόκους προς την ΕΚΤ, τότε το πιστωτικό γεγονός θα συμβεί ένα μήνα αργότερα.
Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει τη δόση του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους τόκους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τότε το πιστωτικό γεγονός θα συμβεί ένα μήνα αργότερα, αναφέρει σε ανάλυσή της η Bank of America - Merrill Lynch.
Στην έκθεσή του, ο αμερικανικός οίκος απαντά στο ερώτημα τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν πληρώσει τη δόση του Απριλίου. Και η απάντηση είναι ότι η χρεοκοπία θα έρθει τον Μάιο και θα αφορά το σύνολο του χρέους, περιλαμβανομένων των δανείων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF) και των νέων ομολόγων που εκδόθηκαν μετά το «κούρεμα» (PSI).
Αν και η BofA πιστεύει ότι τελικά η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του Απριλίου, εντούτοις δεν κρύβει την ανησυχία της υπενθυμίζοντας ότι η χώρα έχει και τους επόμενους μήνες υψηλές υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της.
Ορισμένοι ανησυχούν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καταβάλει τη δόση των 458 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στις 20 Απριλίου η Ελλάδα θα μείνει από ρευστό. Η BofA εκτιμά ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε επισήμως η χώρα θα χρεοκοπήσει τον Μάιο, καθώς προβλέπεται περίοδος χάριτος ενός μηνός.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα εκτινάξει την αβεβαιότητα και θα προκαλέσει περαιτέρω εκροές καταθέσεων. Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι υπάρχουν χρήματα για τη δόση του Απριλίου. Η Bank of America πιστεύει ότι τελικά θα χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά δημόσιων οργανισμών και δήμων.
Στην περίπτωση, όμως, που δεν καταβληθεί η δόση, τότε αναμένεται να συμβούν τα εξής:
α) Το ΔΝΤ ζητάει από την Ελλάδα άμεσα την καταβολή της δόσης.
β) Σε δύο εβδομάδες, οι υπηρεσίες του ΔΝΤ ενημερώνουν τη γενική διευθύντρια. γ) Μετά ένα μήνα, η γενική διευθύντρια ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ότι υπάρχει δόση σε εκκρεμότητα.
Κατόπιν, υπάρχει μια διαδοχή γεγονότων. Βάσει της συμφωνίας μεταξύ του EFSF και της Ελλάδας, η ενημέρωση για ληξιπρόθεσμη οφειλή στο ΔΝΤ συνιστά περίπτωση αθέτησης πληρωμών και για τα δάνεια του EFSF. Πιθανώς, τότε ο EFSF να ακυρώσει μέρος της συμφωνίας ή και το σύνολό της ή ακόμα και να ζητήσει άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων. Αυτό, με τη σειρά του, πιθανώς να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός για το σύνολο του χρέους, καθώς τα νέα ομόλογα (μετά το «κούρεμα») έχουν εκδοθεί σε Βρετανικό Δίκαιο.
Πάντως, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας δεν τελειώνουν τον Απρίλιο. Ακόμα κι αν η Ελλάδα καταβάλει τα 458 εκατ. ευρώ εντός του μήνα, έχει να πληρώσει 200 εκατ. ευρώ την 1η Μαΐου και 763 εκατ. ευρώ στις 12 Μαΐου.
Επιπλέον, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει τον Απρίλιο τόκους 274 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, οι τόκοι σε ιδιώτες ομολογιούχους ανέρχονται σε 194 εκατ. ευρώ (17 Απριλίου) και 80 εκατ. ευρώ προς την ΕΚΤ.
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.