Προβληματισμό, αλλά και αίσθηση προκαλούν στην κυβέρνηση τα σκληρά παζάρια που πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες. Η νέα εμπλοκή από το ΔΝΤ που ζητά από το Μέγαρο Μαξίμου να νομοθετήσει υπέρ των ομαδικών απολύσεων και όχι υπέρ των νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ήρθε να αλλάξει για άλλη μια φορά τα δεδομένα
Άμεση ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στις νέες απαιτήσεις, αυτή τη φορά από την Ουάσιγκτον σε σχέση με τα εργασιακά. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν με εμφατικό τρόπο πως «είναι ακατανόητη η επιμονή και εμμονή από την πλευρά του ΔΝΤ στο να υπάρξει απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και να μην προχωρήσουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας».
Μάλιστα αυτό που εξηγούσαν από την κυβέρνηση είναι πως οι ομάδες των διαπραγματευτών που βρίσκονται στις Βρυξέλλες επιχείρησαν με συγκριτικούς πίνακες και στοιχεία από όλες τις χώρες της ευρωζώνης να δείξουν πόσο ευνοείται η ανάπτυξη με αυτά τα δυο μέτρα.
Το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και εταίρων μοιάζει για αυτή την ώρα να είναι αγεφύρωτο, καθώς κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν πως η μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και η άρση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία είναι «παραπάνω από κόκκινη γραμμή».
Η εμπλοκή αυτή, βέβαια έρχεται στην χειρότερη χρονική στιγμή, καθώς η Ελληνική πλευρά ευελπιστούσε στο κλείσιμο της συμφωνίας προκειμένου να υπάρξει ένα θετικό σήμα για την ρευστότητα από την ΕΚΤ στην προσεχή συνεδρίασή της Τετάρτης με το να αυξήσει το όριο στην έκδοση ομολόγων.
Παρά τα βήματα που έχουν γίνει και από τις δυο πλευρές σε σημαντικά θέματα, όπως οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τα δημοσιονομικά και οι ιδιωτικοποιήσεις, η εικόνα που δίνεται είναι πως για άλλη μια φορά οι διαπραγματεύσεις κινούνται στο σημείο μηδέν.
Ο πρωθυπουργός είχε χθες συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου για όλα τα θέματα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και συντονιστή της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Με τις εργασίες στο Brussels Group, πάντως, σε αυτήν τη φάση να ολοκληρώνονται και να συνεχίζονται τη Δευτέρα, τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται πλέον σε μια φάση αναδιοργάνωσης με την κάθε πλευρά να ενημερώνει τις κυβερνήσεις της για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
«Όλοι ξέρουν πως δεν έχουμε λεφτά να πληρώσουμε στις 12 Μαΐου την δόση του ΔΝΤ. Θέλουν να σκάσει μια βόμβα στα χέρια τους;» τόνιζε με νόημα ανώτατη κυβερνητική πηγή, με την Αθήνα να διευκρινίζει πως δεν γίνεται να συνεχιστεί η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους από ίδιους πόρους εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από τον Αύγουστο του 2014.
Σχετικά με την καταβολή μισθών και συντάξεων, πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης διαβεβαίωνε πως δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξει πρόβλημα και πως το τραπεζικό σύστημα παραμένει σταθερό και ασφαλές.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθε να προστεθεί και η συνέντευξη του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην εφημερίδα Rheinische Post στην οποία τόνιζε πως «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να κάνουμε στο θέμα της Ελλάδας, καθώς δεν είναι ακόμα τελείως ξεκάθαρα τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα».
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.