Τροπολογία για το Μέγαρο Μουσικής κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Ν. Ξυδάκης. Τι προβλέπει σήμερα, τι ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγους μήνεςΤροπολογία με την οποία διευκολύνεται η λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων που ψηφίζεται μέσα στην ημέρα.
Με την τροπολογία:
- Παρατείνεται εκ νέου μέχρι 31.8.2015 (έληξε 30.4.2015) η απαλλαγή του ΟΜΜΑ από την υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας με όλες τις αναφερόμενες συνέπειες (αναστολή συμψηφισμών και μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, μη υπολογισμός τόκων και προστίμων για χρέη από καταπτώσεις εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου κλπ).
- Αυξάνονται σε ενενήντα (90) από σαράντα οκτώ (48) που ισχύει σήμερα ο αριθμός των ισόποσων μηνιαίων δόσεων για τις οφειλές του ΟΜΜΑ προς το ΙΚΑ που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι και τον Απρίλιο 2014 και έχουν ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση. Επιπλέον παρέχεται έκπτωση 50% στις προσαυξήσεις και τα πρόσθετα τέλη των ανωτέρω οφειλών.
- Παρατείνεται έως 30.8.2015 η θητεία του ΔΣ του ΟΜΜΑ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, μετά την κατάθεση της τροπολογίας προανήγγειλε και νομοθετική ρύθμιση για το Μέγαρο Μουσικής, βιώσιμη και δίκαιη όπως τη χαρακτήρισε, που θα φέρει στη Βουλή σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την οποία θα διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και θα επιλύεται το θέμα το οποίο, όπως είπε ο υπουργός, «έχει φέρει πονοκέφαλο σε προηγούμενες κυβερνήσεις».
Αξίζει όμως να αναφέρουμε πως στις 17 Δεκεμβρίου η ΕΕΚΕ Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει την παρακάτω ανακοίνωση μετά από δημοσίευμα της Καθημερινής ζητώντας από την τότε Κυβέρνηση να καταθέσει τον πλήρη φάκελλο με όλα τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στο Μέγαρο:Η ανακοίνωση:
"Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού δήλωσε στην εφημερίδα ότι επίκειται η οριστική λύση για το ζήτημα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές του Υπουργείου, αναφέρει ότι το συντομότερο δυνατόν θα κατατεθεί σχετική τροπολογία.
Το κράτος φέρεται να αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση των χρεών του Μεγάρου, ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ, με αντάλλαγμα την απόκτηση της κυριότητας των κτιρίων του Μεγάρου και της πλειοψηφίας στο Δ.Σ του Οργανισμού.
Όπως ήδη έχει αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική αυτή έχει βάθος τουλάχιστον δεκαετίας, καθώς, με υπουργικές αποφάσεις των ετών 2004, 2005 και 2007, το ελληνικό Δημόσιο έχει εγγυηθεί δάνεια ύψους 245.000.000 Ευρώ, τα οποία έχουν προσαυξηθεί με τόκους υπερημερίας. Δεν είναι γνωστό επισήμως αν πέραν του συγκεκριμένου δανείου, η φερόμενη πρόταση αφορά τυχόν άλλες οφειλές.
Ήδη από τις 6/5/2014 καταθέσαμε στη Βουλή Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων με την οποία ζητούμε από την Κυβέρνηση να καταθέσει τον πλήρη φάκελλο με όλα τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στο Μέγαρο.
Η Κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, όφειλε εντός ενός μήνα να καταθέσει στη Βουλή τα σχετικά στοιχεία. Ενώ όμως έχουν περάσει τόσοι μήνες, το Υπουργείο δεν έχει απαντήσει.
Το ζήτημα των οικονομικών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών βρίσκεται στο σκοτάδι. Γιατί η Κυβέρνηση επιλέγει παρατύπως να μην καταθέσει τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού; Τι αποκρύπτει;
Είναι αδιανόητο η Κυβέρνηση να καλέσει τη Βουλή να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε λύση για τα ζητήματα του Μεγάρου, ενώ εκκρεμούν απαντήσεις. Προϋπόθεση μιας λύσης, είναι η πλήρης διαφάνεια. Διαφάνεια χωρίς απαντήσεις στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο δεν νοείται.
Απαιτούμε από την Κυβέρνηση, έστω και τώρα, να καταθέσει τα πλήρη στοιχεία, ούτως ώστε ο ελληνικός λαός να αποκτήσει πλήρη εικόνα για τα οικονομικά του Οργανισμού".
Στις 7 Μαΐου του 2014 είχε κατατεθεί και ερώτηση από 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έθιγε το Δ.Σ. του ΟΜΜΑ.
Μεταξύ άλλων αναφερόταν:
"Το Ελληνικό Δημόσιο έμπαινε εγγυητής με πολιτικές αποφάσεις των τότε κυβερνώντων, χωρίς να μπορεί να υπολογίσει τη δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού! Η πολιτική απόφαση επιβεβαιώθηκε νομοθετικά και εμβαθύνθηκε το 2011 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το άρθρο 45 παρ. 11 περ. β' του ν. 3943/2011, σύμφωνα με το οποίο "το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει απευθείας και εμπροθέσμως στη δανείστρια τράπεζα το ποσό της εκάστοτε οφειλής, χωρίς δικαίωμα αναγωγής και συμψηφισμού κατά του ΟΜΜΑ και χωρίς εν γένει να διατηρεί αξίωση κατά του ΟΜΜΑ για την αναζήτηση οποιουδήποτε ποσού καταβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο εξ αυτής της αιτίας (...) υπό την προϋπόθεση ότι (...) η πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού να διορίζεται απευθείας από τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού", κάτι το οποίο, αν συμβεί, χαρίζεται στον ΟΜΜΑ το ποσό των 95 εκατ. ευρώ, καθώς το Δημόσιο παραιτείται από κάθε αξίωση!".
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.