Προβληματισμένοι οι σεισμολόγοι από τον Εγκέλαδο 5,2 Ρίχτερ - Η ομάδα ΒΑΝ είχε σημάνει συναγερμό

0


Τρόμος επικρατεί για τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 4:09 τα ξημερώματα και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός, δυνατός, με μεγάλη διάρκεια, πράγμα που τρομοκράτησε τους πολίτες που πετάχτηκαν έντρομοι από τα κρεβάτια τους.

Συγκεκριμένα, το επίκεντρο εντοπίζεται στον βόρειο Ευβοϊκό, 79 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας και το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 5 χιλιόμετρα. Η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται με δονήσεις μικρότερες των 3 Ρίχτερ, όμως το γεγονός αυτό δεν ικανοποιεί τους σεισμολόγους, οι οποίο τονίζουν ότι η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά όταν οι επόμενες δονήσεις έχουν περίπου το μέγεθος της μεγάλης δόνησης. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ζημιές, ωστόσο, οι σεισμολόγοι είναι επιφυλακτικοί. 

Προβληματισμένοι οι σεισμολόγοι 

Πάντως, η ομάδα ΒΑΝ είχε προειδοποιήσει για ενδεχόμενο σεισμό και μάλιστα μεγαλύτερο από αυτό που σημειώθηκε τα ξημερώματα. Ο Γεράσιμος Χουλιάρας που ανήκει στην ομάδα ΒΑΝ είπε πως παρακολουθούν τη σεισμική ακολουθία, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα και προειδοποιώντας για πιο μεγάλο μετασεισμό. Ο κ. Χουλιάρας τόνισε πως ο σεισμός δεν σκοτώνει, αλλά τα κτίρια κάνοντας λόγω για τις κακές υποδομές στη χώρα μας.

Ο διευθυντής του γεωδυναμικού ινστιτούτου του εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης μίλησε για το φαινόμενο σήμερα το πρωί και εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός λέγοντας «δεν είμαι σίγουρος ότι ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά εύχομαι να ήταν».

Η ομάδα του κ. Τσελέντη είχε προειδοποιήσει για ισχυρό σεισμό στη χώρα μας, που μπορεί να φτάσει τα 6 Ρίχτερ.

«Υπάρχουν περιοχές, 2-3 στον ελλαδικό χώρο, που μπορούν να δώσουν μεγάλο σεισμό. Ένα σεισμό της τάξεως του 6», είχε εκτιμήσει ο κ. Τσελέντης κάνοντας λόγο για περιοχές, για τις οποίες υπάρχει βεβαιότητα εκδήλωσης σεισμού ενδεχομένως και με θύματα. 

Η ερευνητική ομάδα ΒΑΝ του καθηγητή Φυσικής Παναγιώτη Βαρώτσου και των συνεργατών του δημοσίευσε μία μελέτη, στην οποία έχουν καταγραφεί προσεισμικά ηλεκτρικά σήματα και ηλεκτρομαγνητικές ανωμαλίες που παραπέμπουν στο ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας που περιλαμβάνει τον Κορινθιακό , τμήμα της Αττικής, της Χαλκίδας και της Στερεάς Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη καταγραφή δημοσιεύτηκε μάλιστα στην ιστοσελίδα της βάσης δεδομένων του Πανεπιστημίου Cornell , τακτική που ακολουθεί η ερευνητική ομάδα του κ. Βαρώτσου τα τελευταία χρόνια.

«Οι ηλεκτρομαγνητικές ανωμαλίες καταγράφηκαν στις 24 Δεκεμβρίου 2014 από τον σταθμό έρευνας που έχει εγκαταστήσει η ομάδα ΒΑΝ στον σταθμό της Κερατέας . Παρακολουθούμε την ευρύτερη περιοχή με προσοχή καθώς η ομάδα ΒΑΝ μέχρι σήμερα έχει επιβεβαιωθεί σε όλες σχεδόν τις αναφορές της . Η περιοχή που αναφέρεται στην νέα καταγραφή είναι μεγάλη και μέσα σε αυτή υπάρχουν σήμερα πολλά σημεία που παρουσιάζουν σημαντική σεισμικότητα. Συνεπώς δεν γνωρίζουμε αν συμβεί κάτι που θα εκδηλωθεί. Οι αναφορές της ομάδας ΒΑΝ όταν αυτές δημοσιεύονται βασίζονται σε σοβαρά δεδομένα και αφορούν το ενδεχόμενο σεισμού με μέγεθος περίπου τα 6 Ρίχτερ . Το έργο που κάνει ο κ. Βαρώτσος και οι συνεργάτες του είναι πολύ σημαντικό και αναγνωρισμένο από την διεθνή επιστημονική κοινότητα.» – δήλωσε μεταξύ άλλων στο www.apokalypseis.com ο σεισμολόγος – ερευνητής Μάκης Χουλιάρας.

Νωρίτερα σήμερα, στις 01:20 ώρα Ελλάδας, οι σεισμογράφοι του Δικτύου κατέγραψαν ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο δόνησης τον θαλάσσιο χώρο 119 χιλιόμετρα νότια της Ζάκρου στη Κρήτη.

Δημοσίευση: Ιουνίου 09, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Προβληματισμένοι οι σεισμολόγοι από τον Εγκέλαδο 5,2 Ρίχτερ - Η ομάδα ΒΑΝ είχε σημάνει συναγερμό"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator