Επείγον αίτημα Καλλίρη αποστολής εξειδικευμένων επιστημόνων για την υπόδειξη και διαχείριση επικίνδυνων δένδρων στον Πευκιά Κάτω Διμηνιού

0


Επείγον αίτημα για αποστολή εξειδικευμένων επιστημόνων για την υπόδειξη και διαχείριση επικίνδυνων δένδρων στον Πευκιά Κάτω Διμηνιού απέστειλε σήμερα ο διευθυντής δασών Κορινθίας κος Παναγιώτης Καλλίρης και μετά τη χθεσινή συγκέντρωση-ενημέρωση που γράψαμε πριν εδώ με την συμμετοχή του ιδίου. 

Δείτε παρακάτω την επιστολή:

ΕΠΕΙΓΟΝ

Κόρινθος: 11-6-2015 
Αριθμ. Πρωτοκ: 47905/1577

ΘΕΜΑ: Δημοτικού πάρκου «Πευκιά» Τ.Κ. Κάτω Διμηνιού του Δήμου Σικυωνίων 

Αίτημα αποστολής εξειδικευμένων επιστημόνων για την υπόδειξη και διαχείριση επικίνδυνων δένδρων στο πάρκο. 

ΣΧΕΤ: 

1. Το αριθμ. 2532/7-10-2010 έγγραφο μας 

2. Η υπ` αριθμ. 83788/5903/29-9-2011 απόφαση Δ/ντη Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών της Α.Δ.Π.Δ.Ε.&Ι. «Θεώρηση και έγκριση μελέτης αντιπυρικής προστασίας δημοτικών δασών». 

3. Η υπ` αριθμ. 38169/2916/2-5-2012 απόφαση Δ/ντη Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών της Α.Δ.Π.Δ.Ε.&Ι. «Έγκριση Πίνακα Υλοτομίας επικίνδυνων δένδρων Δημοτικού πάρκου «Πευκιά» Τ.Κ. Διμηνιού & Δημοτικού άλσους Τ,Κ. Μουλκίου, Δήμου Σικυωνίων Π.Ε. Κορινθίας».(υποβάλλεται συνημμένα). 

4. Το υπ` αριθμ. 7558/11-5-2015 έγγραφο του Δήμου Σικυωνίων. 

5. Το υπ` αριθμ. 38231/2602/20-5-2015 έγγραφο του Δασαρχείου Κορίνθου. 

6. Το υπ` αριθμ. 42013/1413/25-5-2015 έγγραφό μας. 

7. Η από 8-6-2015 αίτηση – επιστολή του Γεωργίου Πανούση. 

8. Το υπ` αριθμ. 44616/3022/9-6-2015 έγγραφο του Δασαρχείου Κορίνθου. 

Ιστορικό.

Με αφορμή την πτώση του μεγάλων διαστάσεων πεύκου, που τραυμάτισε σοβαρά είκοσι ανύποπτους πολίτες που διασκέδασαν στο διεξαγόμενο τοπικό πανηγύρι στον περίβολο της Εκκλησιάς Παναγίας Κιάτου, τις πρωινές ώρες της 16-8-2010 και ύστερα από αίτημα του Δήμου Σικυωνίων και την λογική απαίτηση να ελεγχτούν και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποτροπή παρόμοιου φαινόμενου, η Υπηρεσία μας εξέδωσε την αριθμ 2532/7-10-2010 οδηγία (σχετ.1) προς τους ΟΤΑ και τα Δασαρχεία με τις παρακάτω προτάσεις. 

Ότι παρίσταται άμεση και επιτακτική ανάγκη εντοπισμού (προσήμανσης) και υλοτομίας – απομάκρυνσης όλων των κρίσιμων – επικίνδυνων δένδρων, τα οποία λόγω της θέσης, των διαστάσεων της ηλικίας ή της φυτο-υγειονομικής τους κατάστασης τους, μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα πέφτοντας σε ανύποπτο χρόνο σε ανθρώπους η περιουσίες πολιτών.

Oτι ο Δήμος Σικυωνίων αμέσως μετά την απομάκρυνση και την μείωση του αμέσου κινδύνου ατυχήματος πρέπει να προχωρήσει στην σύνταξη ειδικών μελετών διαχείρισης των κοινοχρήστων χώρων, με συμπλήρωση της βλάστησης και κατασκευή υποδομών με σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές και σχεδιασμό, υποβάλλοντας και ζητώντας την έγκριση τους από την τοπική Δασική Υπηρεσία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 Ν.998/79.

Ο Δήμος Σικυωνίων ανταποκρίνεται και συντάσσει την από 12-9-2011 μελέτη «Αντιπυρική Προστασία των δημοτικών δασών Μαγούλας και Πευκιά Διμηνιού» που υπογράφεται από τους Γεωπόνους Βασίλη Κόηκα & Βασιλική Πέτρου και προσυπογράφεται από τον ιδιώτη Δασολόγο Δημ. Κολοποστά, με την οποία αφενός προτείνει το κλάδεμα και την κοπή 130 μεγάλων δένδρων στον Πευκιά Διμηνιού και αφετέρου την φύτευση 150 νέων κατάλληλων δένδρων στους χώρους αυτούς, καθώς και υποδομές για την συντήρηση των δένδρων, την αντιπυρική τους προστασία κλπ. 

Ύστερα από τις θετικές εισηγήσεις του Δασαρχείου Κορίνθου και της Υπηρεσίας μας η μελέτη εγκρίθηκε με την 83788/5903/29-9-2011 απόφαση του Δ/ντη Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και επικαιροποιήθηκε αργότερα ως προς τον προϋπολογισμό, με την αριθμ 4111/135/29-1-2014 απόφασή μας.

Το 2012 σε εφαρμογή της (1 σχετ) οδηγίας μας, μετά από αίτημα του Δήμου Σικυωνίων και για την υλοποίηση της ήδη εγκεκριμένης μελέτης «Αντιπυρική Προστασία των δημοτικών δασών Μαγούλας και Πευκιά Διμηνιού», συντάσσουμε τον από Απρίλιο 2012 Πίνακα Υλοτομίας επικίνδυνων δένδρων Δημοτικού πάρκου «Πευκιά» Τ.Κ. Διμηνιού & Δημοτικού άλσους Τ,Κ. Μουλκίου, ο οποίος εγκρίθηκε με το (2) σχετικό. Κατά την σύνταξη του πίνακα όπως αναλυτικά αναφέρεται σε αυτόν προσημάνθηκαν 52 πεύκα και ένας ευκάλυπτος για υλοτομία και 12 δένδρα για αποκλάδωση, παρουσία τριών δασοφυλάκων του Δασονομείου Κιάτου καθώς και εκπροσώπου του Δήμου, στους οποίους είχε επισημανθεί να φροντίσουν για την διατήρηση ανανέωση της σήμανσης μέχρι αυτή να υλοποιηθεί. 

Στη συνέχεια ο Δήμος ανέθεσε την εκτέλεση του έργου, προκειμένου να υλοποιηθεί η παραπάνω μελέτη, πλην όμως το Δασαρχείο διέκοψε τις εργασίες καθότι όπως αναφέρει στο (4) σχετικό έγγραφό του : α) έπρεπε πριν την έναρξη των εργασιών να γίνει πρωτόκολλο εγκατάστασης υλοτόμου, β) να δοθεί άδεια υλοτομίας και γ) να προσημανθούν τα δένδρα που έπρεπε να κοπούν. Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνει ότι η αρχική σήμανση που είχε γίνει στα δένδρα, κατά την σύνταξη του πίνακα υλοτομίας, δεν ήταν πλέον ορατή.

Με το (5) σχετικό έγγραφό μας και με βασιζόμενοι στην ανάγκη να μη επαναληφθεί παρόμοιο ατύχημα τουλάχιστον στο μέτρο του προβλέψιμου και εφικτού, προτείναμε στο Δασαρχείο, να χορηγήσει στον Δήμο Σικυωνίων την «άδεια υλοτομίας» και το «πρωτόκολλο εγκατάστασης» προκειμένου να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο και εγκεκριμένο έργο, καθώς όπως μας ανέφερε δασοφύλακας που παρίστατο κατά την προσήμανση, αυτή υφίστατο. Το Δασαρχείο επανέρχεται με το (7) σχετικό έγγραφό του, επισημαίνει την αδυναμία εντοπισμού των αρχικών σημασμένων δένδρων και ζητά την επικαιροποίηση της προσήμανσης. 

Με την έναρξη των υλοτομιών υπήρχαν έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες πολιτών Δημοτικής Αρχής και υπηρεσίας . Σχετική προς τούτο είναι (7) σχετική αίτηση – επιστολή του Γεωργίου Πανούση, συμβούλου της Τοπικής Κοινότητας, που διαμαρτύρεται και ζητά την ανάκληση του πίνακα υλοτομίας, κυρίως για την κοπή τόσο μεγάλου αριθμού δένδρων, ενημερώνοντας ότι εάν ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου θα στραφεί στα αρμόδια Δικαστήρια. 

Μετά από πρόσκληση εκπροσώπων του Τοπικού ΟΤΑ , τοπικών οικολογικών σωματείων αλλά και πολιτών παρευρεθήκαμε χθες 10 Ιουνίου 2014 σε ανοικτή συγκέντρωση στο Δημαρχείο του Διμηνιού μαζί με φορείς εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής και πολλούς πολίτες. Κατά την συνάντηση παρουσιάσθηκε το θέμα από τους κ.κ. συντονιστές και το ζήτημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα ήτοι της ανησυχίας και μαρτυρίας των κατοίκων για την υλοτομία αρκετών πεύκων στο Δημοτικό πάρκο «Πευκιάς» Τ.Κ. Διμηνιού, η οποία φυσικά είναι δικαιολογημένη. Ενημερώσαμε τους κατοίκους για τους λόγους που προτείναμε την υλοτομία των πεύκων και ακούσαμε πολύ προσεκτικά τις ενστάσεις τις διαμαρτυρίες και τα σχόλια τους, όποια και να ήταν για κάθε θέμα και ζήτημα που τέθηκε ειδικό ή γενικό. Απαντήσαμε σε ότι αφορά τις επιλογές μας και επαναλάβαμε επανηλειμενα την ανάγκη σύνταξης από τον Δήμο Σικυωνίων ειδικής μελέτης διαχείρισης του χώρου σύμφωνα με τις νέες «προδιαγραφές σύνταξης των μελετών διαχείρισης κοινοχρήστων χώρων πρασίνου» που καθορίστηκαν με την ΥΑ 125837 / 726 /Αθήνα, 3 Ιουνίου 2013 (ΦΕΚ Β 1528/21.6.2013) και φυσικά διαρκή και συνεχή μέριμνα και διαχείριση του χώρου . 

Όμως οι πολίτες για πολλούς και διαφόρους λόγους δεν δέχονται τις θέσεις μας καθότι έχει κλονισθεί η εμπιστοσύνη και στις υπηρεσίες του Δημοσίου και την Δημοτική Αρχή. Εξέφρασαν φόβους ότι ενδεχομένως η υλοτομία να είναι η αρχή πιθανής εκποίησης του χώρου και αλλαγής χρήσης του. Ακόμη και όσοι συμμερίζονται ότι πράγματι υπάρχει ενδεχομένως κίνδυνος πτώσης και ατυχήματος δεν δέχονται την ανάγκη υλοτομίας των πεύκων και ζητούν άλλα μέτρα για την διαχείριση του κινδύνου. Και όλα αυτά τα συμμεριζόμαστε απόλυτα, άσχετα αν κάποιος τα αποδέχεται ο όχι. Σεβόμαστε απόλυτα τους φόβους και τις ανησυχίες τους. 

Επειδή θεωρούμε απόλυτα δικαιολογημένη την αποστασιοποίηση και διαμαρτυρία των κατοίκων για τις υλοτομίες των συγκεκριμένων δένδρων, που δεν συνδέονται μονό με αυτές αλλά με την εν γένει διαχείριση για πολλά χρόνια του χώρου, από τις μέχρι σήμερα Δημοτικές Αρχές και όχι μόνο.

Επειδή είναι πίστη μας ότι όχι μόνο ο συγκεκριμένος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου αλλά και κάθε κοινόχρηστος χώρος, δεν πρέπει να γίνει ούτε να αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης και σύγκρουσης (κοινωνικής, πολιτικής, διοικητικής, δικαστικής κλπ) μεταξύ υπηρεσιών και πολιτών, αλλά σημείο σύνθεσης και εποικοδομητικής διαδικασίας και για την βελτίωση και ασφάλεια του, για τους σκοπούς που προορίζεται ήτοι το καλό της πόλης και των πολιτών.

Επειδή σε κάθε περίπτωση αμφισβητείται από τους πολίτες της περιοχής το ορθό της επιλογής των δένδρων αλλά και τα κριτήρια επιλογής όπως αυτά προσδιορίζονται στον συνημμένο πίνακα υλοτομίας και ανεξάρτητα αν αυτός έχει εγκριθεί.

Παρακαλούμε για διευθέτηση του θέματος που έχει ανακύψει να αποστείλετε εξειδικευμένο επιστήμονα/ες που εσείς θεωρείτε κατάλληλο/ους προκειμένου να ελέγξουν εκείνοι υπό το βάρος και την εμπειρία μια πραγματικά εξειδικευμένης γνώσης, αν υφίσταται επικινδυνότητα σε κάποια δένδρα και αν πρέπει αυτά να υλοτομηθούν και απομακρυνθούν από τον χώρο του «Διμηνιού» και της «Μαγούλας» κατά αρχή και από τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Σικιυωνίων μεταγενέστερα, ή να προτείνουν οποιοδήποτε άλλο μέτρο διαχείρισης αυτών των δένδρων στα πλαίσια της ασφάλειας των επισκεπτών.

Η υπηρεσία μας πιστεύοντας ότι υπηρεσίες ΟΤΑ και πολίτες πρέπει υποχρεωτικά να συνεργάζονται στην διαχείριση του περιβάλλοντος, με βάσει της υποδείξεις τους, θα αναπροσαρμόσει τους Π.Υ που έχει συντάξει και θα εισηγηθεί την αναθεώρηση και επανέγκρισή τους ενημερώνοντας φυσικά την Δημοτική Αρχή και θα ζητήσει από φορείς και πολίτες την συνεργασία τους. Έτσι νομίζουμε ότι πρέπει να διευθετηθεί το ανακύψαν ζήτημα.

Με βάσει τα παραπάνω παρακαλούμε τον Δήμο Σικυωνίων που γνωρίζει και πιστεύουμε ότι συμμερίζεται τις απόψεις και επιθυμεί και αυτός την αποκατάσταση της ηρεμίας, να αναστείλει προσωρινά τις υλοτομίες μέχρι να πραγματοποιηθεί η αιτούμενη επίσκεψη εξειδικευμένων επιστημόνων και να καταγραφούν οι υποδείξεις τους.

Το δε Δασαρχείο Κορίνθου παρακαλούμε να περιμένει την εξέλιξη της υπόθεσης.

Με εντολή ΓΓΑΔΠΔΕ&Ι
Ο Δ/ντης Δασών 
Καλλίρης Παναγιώτης 
Δασολόγος με Β΄βαθμο 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟY 201 00 Κόρινθος
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΛ/ΝΗΣΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΙΟΝΙΟΥ 
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ  Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 158 264 41 Πάτρα
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΛ/ΝΗΣΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΙΟΝΙΟΥ 
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΑΓΡ. ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΣΥΝΤ/ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΘ/ΡΗΣΗΣ ΔΑΣΩΝ Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 33 264 41 Πάτρα
ΔΗΜΟ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ  Γεωργίου Γεννηματά 2 202 00 Κιάτο
ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Αράτου 39 201 00 Κόρινθος

Κ.Φ.
Δημοσίευση: Ιουνίου 11, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Επείγον αίτημα Καλλίρη αποστολής εξειδικευμένων επιστημόνων για την υπόδειξη και διαχείριση επικίνδυνων δένδρων στον Πευκιά Κάτω Διμηνιού"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator