Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, o κ. Σόιμπλε προτείνει να υπάρξει ένας περιορισμένος χρόνος όπου η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ. Ωστόσο, αυτός ο «περιορισμένος» χρόνος είναι για τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ τα... πέντε χρόνια.
Διέρευσε στον Τύπο το έγγραφο με την πρόταση που είχε στα χέρια του ο Βόλφανγκ Σόιμπλε και η οποία πρότεινε μεταξύ άλλων στην Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ για πέντε χρόνια.
Μόνο μια σελίδα το Grexit!
Τα σχόλια μάλιστα Γερμανών δημοσιογράφων δεν είναι καθόλου κολακευτικά για την κίνηση αυτή, αναφέροντας πως η πρόταση της Μέρκελ και του Σόιμπλε δεν άξιζε να είναι παραπάνω από μια σελίδα συμπληρώνοντας πόσο ιστορικό λάθος είναι για την ιστορία της ευρωζώνης.
Τι αναφέρει η σελίδα του Σόιμπλε με τίτλο «Σχόλια για τις τελευταίες ελληνικές προτάσεις»:
Ακολουθεί το έγγραφο μεταφρασμένο στα ελληνικά:
«Σχόλια σχετικά με τις τελευταίες ελληνικές προτάσεις»
Στις 9 Ιουλίου η Ελλάδα κατέθεσε μία λίστα προτάσεων, οι οποίες βασίζονται στο τελευταίο προσχέδιο της Τρόικας, που είχε συνταχθεί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από το EFSF. Αυτές οι προτάσεις έχουν σοβαρές ελλείψεις σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Για αυτό αυτές οι προτάσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για ένα εντελώς καινούριο, τριετές πρόγραμμα του ESM, όπως αιτήθηκε η Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μία καλύτερη, βιώσιμη λύση, διατηρώντας το ΔΝΤ εν ενεργεία. Αυτές είναι οι δύο επιλογές:
1. Οι ελληνικές αρχές να βελτιώσουν γρήγορα και σημαντικά τις προτάσεις τους, με την πλήρη στήριξη της Βουλής τους. Οι βελτιώσεις πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη, να διαβεβαιώσουν την βιωσιμότητα του χρέους και την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν: Μεταφορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ σε ένα εξωτερικό ταμείο (trust fund) όπως ο Θεσμός Ανάπτυξης στο Λουξεμβούργο, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν και να μειωθεί το χρέος.
2. Σε περίπτωση που η βιωσιμότητα του χρέους και η αξιόπιστη προοπτική εφαρμογή δεν μπορούν να διασφαλιστούν εκ των προτέρων η Ελλάδα θα πρέπει, μέσω ταχέων διαπραγματεύσεων, να τεθεί σε ένα timeout από την Ευρωζώνη, με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτή η λύση θα συνοδεύεται από στήριξη για την Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ και για τους Έλληνες πολίτες, με ενίσχυση της ανάπτυξης, ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια στα επόμενα χρόνια. Θα συνοδευόταν επίσης από την ενίσχυση της διακυβέρνησης της νομισματικής ένωσης.
iefimerida.gr
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.