KHΡΥΓΜΑ ΣΚΛΗΡΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ! ΑΦΩΝΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ! Ο ΣΩΤΗΡΑΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΣΕ “ΣΑΤΑΝΑ”!
O Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για μία δύσκολη συμφωνία, αλλά ξέφυγε η Ελλάδα από το Grexit και σημείωσε πως απέναντι στους ευρωπαίους ηγέτες υπήρχαν δύο εναλλακτικές, η συμφωνία ή η άτακτη χρεοκοπία.
Έκανε λόγο για μία συμφωνία που μπορεί να έχει δύσκολα μέτρα, αλλά καλύπτει όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τρία χρόνια με 82 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ προβλέπεται και αναδιάρθρωση του χρέους από το 2022 και ένα πακέτο 35 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Τσίπρας: Στη φουρτούνα ένας καπετάνιος δεν εγκαταλείπει το τιμόνι
Τσίπρας για τη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο: Έχουμε πολύ καλές και στενές σχέσεις και έχει σταθεί δίπλα – Θα σκεφτεί λογικά και θα πάρει όποιες αποφάσεις πρέπει να πάρει – Μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία δεν μπορούμε να αλλάξουμε το status quo που ισχύει σήμερα
Δεν πιστεύω σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού
Το άνοιγμα των τραπεζών συναρτάται από το πότε θα έχουμε την τελική κύρωση της συμφωνίας – Με το που ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, μετά την κύρωση της συμφωνίας και από τα άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, η ΕΚΤ θα κινητοποιηθεί για να αυξηθεί ο ELA και σταδιακά να αυξηθεί το όριο ανάληψης από τα ATM
Τα 25 δισ. γαι τις τράπεζες είναι υπεραρκετά
Τσίπρας: Γερμανία, Ολλανδία και άλλες χώρες έθεσαν το προαπαιτούμενο της συμμετοχής του ΔΝΤ. Η βασική τους θέση ήταν “ούτε ένα ευρώ φρέσκο χρήμα για την Ελλάδα”
Τσίπρας για το Ταμείο Εγγυοδοτήσεων: Έδωσα μάχη μέχρι τις 9 το πρωί. Στο Ταμείο θα περάσουν 25 δισ. ευρώ από την επανάκτηση των δημόσιων μετοχών των τραπεζών και άλλα 25 δισ. από ελληνικά assets, σε βάθος 30ετίας
Για τον Γ. Βαρουφάκη
Η στοχοποίηση και πολεμική εις βάρος του έγινε επειδή έδωσε δυναμική στη διαπραγματευση.
Εγιναν λάθη, είναι προφανές, αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη
Είναι προφανές ότι κάποιος που είναι εξαίρετος οικονομολόγος δεν κανει απαραίτητα για πολιτικός
Εκτιμώ το έντιμο του χαρακτήρα του. ΓΙα οσους λένε για δόλο, λένε ανοησίες. Τα κινητρά του ήταν να υπερασπιστεί μια εθνική προσπάθεια.
«Δεν θα βγάλω 3ετές μνημόνιο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εχουμε βαθύτατες διαφορές»
«Θα ασχοληθώ μετά με τις εσωκομματικές διαφορές, προέχει να μην υλοποιηθεί το σχέδιο ακραίων συντηρητικών κύκλων στην Ευρώπη»
Δεν δραπετεύω από τις ευθύνες μου, δεν θα φύγω στα δύσκολα
Τσίπρας: Τώρα προέχει το πρόγραμμα – γέφυρα.
Κάποιοι το εμποδίζουν και δεν θέλω να αναφερθώ σε ονόματα – Για εμένα προέχει η σταθερότητα της οικονομίας και το πρόγραμμα – Μετά θα έχουμε άπλετο χρόνο να συγκρουστούμε με την αντιπολίτευση και άλλους. Α
Βρισκόμαστε σε έκτακτες συνθήκες, ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του
«Δεν βαζω το μαχαίρι στο λαιμό σε κανέναν, ο καθένας τοποθετείται με βάση τα δεδομένα»
«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μου καταλογίσει ότι δεν σέβομαι τις αξίες και την ηθική της αριστεράς»
«Ασφάλεια ιδεολογικής καθαρότητας δεν υπάρχει σε συνθήκες κρίσης»
* Δεν είναι στην κουλτούρα του δικού μας κόμματος, ούτε στη δική μου, οι διαγραφές. Υπάρχουν όργανα και διαδικασίες. Υπάρχουν όργανα που το κάνουν αυτό.
Ο Σόιμπλε είχε πει στον Βαρουφάκη για το σενάριο συναινετικής εξόδου από την ΕΕ
«¨Οταν μου το είπε (Μάρτη-Απρίλη), επικοινώνησα με την Ανγκελα Μέρκελ, της είπα ότι παλεύω εντός ευρώ για ανατροπή των πολιτικών λιτότητας
Με συναινετική έξοδο, θα ήμασταν και με μνημόνιο και εκτός ευρώ
«Υπερτίμησα την ισχύ του δίκιου ενός λαού απέναντι στην αντίδραση της Ευρώπης»
*Η σύγκρουση δεν είναι 18 προς 1. (…) Στο Ευρ. Κοινοβούλιο διαπίστωσα ποσο βαθιά είναι η ρήξη για το μέλλον της Ευρώπης. Το ΕΛΚ θέλουν να βαθύνει η διαφορά βορρά-νότου. Οι ακραίοι δεξιοί έχουν την ίδια αποψη στο τέλος με τον Σόιμπλε. Σοσιαλδημοκρατία έως Πράσινους βλέπουν ότι η Ευρώπη έχει λοξοδρομήσει.
Πριν από 10 μέρες είχαμε στο τραπέζι το πλήρες αδιέξοδο
* Μας δίναν 18 δισ. για 5 μήνες και μετά νέα διαπραγμάτευση, ξανά νέα προαπαιτούμενα. Τώρα έχουμε πρόγραμμα σε βάθος 3ετίας.
* Ερώτηση: Ήταν ορθό το δημοψήφισμα; ¨Ηταν πολιτικό λάθος;
Αλ. Τσίπρας: «Το έφτασα μέχρι εκεί που δεν πάει. Μπορεί μέχρι και να με κατηγορήσουν ότι το παρατράβηξα. Εμείς τα κάναμε όλα όσα θεωρείται ότι μπορεί να κάνει μια χώρα. Δεν πληρώσαμε το ΔΝΤ, κάναμε δημοψήφισμα (…)
* «Εκδικητική στάση από την πλευρά των εταίρων όταν ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα. Οταν είδαν ότι μπορεί να κερδίσει το “Ναι”, είπαν “σταματά η διαπραγμάτευση”. Οταν κέρδισε το όχι, ξαναμπήκαν στη διαπραγμάτευση, με σκληρή διάθεση»
* Εϊχαμε απέναντι μας όλο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το εγχώριο παλιό κατεστημένο, τη συντριπτική μερίδα των ΜΜΕ
«Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου»
«Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου, γιατί δεν θέλω να διακινδυνεύσω μια τεράστια καταστροφή, ότι θα χαθούν οι καταθέσεις των πολιτών (…)»
* Η Ευρώπη έχει περιθώρια να αλλάξει. Ρίξαμε μια σπορά κι αυτή κάποτε θα δώσει καρπούς
* Μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι είχα αυταπάτες, ότι αυτή η Ευρώπη μπορεί να ηττηθεί. Αλλά δεν είπα ποτέ ψέμματα.
Αναπτυξιακή πολιτική
* Κοινωνική προσέγγιση δεν είναι να δίνεις από το υπέρογκο ούτως ή άλλως πρωτογενές πλεόνασμα στα σώματα ασφαλείας, πρέπει να το δίνεις στις ασθενέστερες τάξεις.
* Υπάρχουν τρόποι να στηρίξεις τις ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες περισσότερο.
Θα αντικατασταθεί το ΕΚΑΣ
* Θα αντικατασταθεί το ΕΚΑΣ από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως το 2020.
* Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα μέτρα. ΡΙζική αναδιαμόρφωση του ασφαλιστικού το 2016.
*Η χώρα παίρνει 82 δισ., άρα πρέπει να κινηθεί στο δημοσιονομικό πλαίσιο που επιβαλλει η συμφωνία
«Εϊναι παράλογο να αυξηθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, το γνωρίζουμε»
* Δεν έχουμε μείωση συντάξεων, εχουμε αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67
* Δεν είναι ορθολογική η συνταξη στα 45 και 50
* Δεν είναι ορθολογικό να δίνεις συνταξη στις μητέρες 15 χρόνια νωρίτερα, πρέπει να της δίνεις όμως 2 χρόνια άδεια.
Υπήρχαν 2 ενδεχόμενα στο τραπέζι, και η θέση Σόιμπλε για Grexit
«Η συμφωνία έχει σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά το τελεσίγραφο της 25/6 ήταν χειρότερο. Ειχε σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σε 5 μήνες ξανά νέο μνημόνιο»
Θετικά:
Καλύπτονται χρηματοδοτικές ανάγκες και βραχυπρόθεσμες ανάγκες Δέσμευση για συζήτηση μες στο 2015 για το χρέος μετά το 2022 – ΅Επενδυτικό πακέτο
Για τις υφεσιακές τάσεις
* Μέχρι τώρα είχαμε προσαρμογή 4% το χρόνο, συνολο 16%. Τώρα θα έχουμε 1% το χρόνο.
* Μέτρα 7,9 δισ., αλλά δεν συγκρίνεται με το υφεσιακό μείγμα που είχαμε
* Αυστηρό στις διαρθρωτικές αλλαγές
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.