Όταν πέθανε ο Εθνάρχης, πέθανε και ο καραμανλισμός

0


Τα υπόλοιπα είναι απλά «κινεζικές απομιμήσεις»

«Πάμε λοιπόν στις 10 Ιανουαρίου να κάνουμε πράξη το όραμα μας, για μια Νέα Δημοκρατία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, η οποία με τον ανοιχτό συνεδριακό της διάλογο θα δώσει λύσεις στα σημερινά μας προβλήματα, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή. Μια Νέα Δημοκρατία που βάζει πάνω απ΄ όλα το εθνικό συμφέρον.

Μια Νέα Δημοκρατία με ανθρώπινο πρόσωπο, κοινωνικό και ευρωπαϊκό χαρακτήρα, όπως υπαγορεύει η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή».

Ποιος τα λέει όλα αυτά; Μα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος «βουτάει» μέσα στη χύτρα με τους καραμανλικούς ψήφους και γίνεται στην ουσία ο «αυτοφωράκιας» του πρώην πρωθυπουργού, για να θυμηθούμε μια δική του φράση.

Ο Βαγγέλας έγινε καραμανλικός και μάλιστα πολύ σκληρός, όμως, ποιος θα ξεχάσει ότι έχει πολύ ιστορία στη ΝΔ για να τη διαγράφει έτσι απλά. Ποιος θα ξεχάσει άραγε ότι από τα νιάτα του στο μητσοτακικό περιβάλλον μεγάλωσε και ανδρώθηκε πολιτικά. Μην τρελαθούμε τελείως δηλαδή που τώρα καμώνεται ότι υπηρετεί τις αξίες του Κωνσταντίνου Καραμαμανλή. Αξίες οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση βεβαίως με αυτές του ανιψιού του και των όψιμων καραμανλικών. Γιατί αν θέλουμε να πούμε την αλήθεια; Όταν πέθανε ο Εθνάρχης πέθανε και ο καραμανλισμός, τα υπόλοιπα είναι απλά «κινεζικές απομιμήσεις».

Να θυμίσουμε ένα περιστατικό που θέλει να ξεχάσει ο κ. Μεϊμαράκης. Τι θυμάται άραγε από την περίφημη «Κίνηση της Βόλβης»; Ήταν το μακρινό 1979 στο συνέδριο της ΝΔ στη Χαλκιδική όπου είχε αμφισβητηθεί ο Κ. Καραμανλής από τους νεολαίους της εποχής. Ήταν τότε που με πρωτεργάτη τον Βαγγέλα έγραφαν προκηρύξεις και τις μοίραζαν πόρτα – πόρτα στα δωμάτια των συνέδρων. Ήταν τότε που ζητούσαν να δημιουργηθεί ένα κόμμα αρχών και αξιών.

Η ιστορία είχε ξεκινήσει το 1976 όταν κι έγινε μια συγκέντρωση στελεχών, κυρίως της ΟΝΝΕΔ, σε μια ταβέρνα στην περιοχή της λίμνης της Βόλβης και δημιουργήθηκε η ομώνυμη κίνηση. Οι "συνωμότες" ήθελαν να φέρουν δημοκρατία και αξιοκρατία μέσα στο κόμμα. Δεν στρέφονταν ευθέως εναντίον του Κ. Καραμανλή, γιατί δεν τολμούσαν, αλλά έθιγαν όλα τα προβλήματα που συνοδεύουν μέχρι σήμερα το κόμμα της ΝΔ. Πρωτεργάτες ο Σούρλας, ο Μοσχονάς και βεβαίως ακολούθησε ο... σημερινός καραμανλικός Μεϊμαράκης.

Ας θυμηθούμε τι λέει η ιστορία:

«Πέντε χρόνια μετά την ίδρυση της Ν.Δ., και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 1979 πραγματοποιείται στη Χαλκιδική το 1ο συνέδριο του κόμματος. Στο περιθώριό του εκδηλώνεται η πρώτη ουσιαστικά αμφισβήτηση στο πρόσωπο του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή. Κυκλοφορεί προκήρυξη που φέρει την υπογραφή «Κίνηση της Βόλβης», με την οποία ζητείται η μετατροπή του κόμματος από αρχηγικό σε κόμμα αρχών. Πίσω από την «Κίνηση» βρίσκονται κάποια στελέχη που δεν είχαν, τότε, δυνατότητα πρόσβασης στο συνέδριο, τα οποία, μάλιστα, καταγγέλλουν ότι οι 200 σύνεδροι είναι διορισμένοι.

Στο συνέδριο αυτό προσδιορίζεται ως ιδεολογία της Ν.Δ. ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός. Δίνεται μάχη για τη διεύρυνση του κόμματος με πέραν της Ν.Δ. δυνάμεις. Μια διεύρυνση με την οποία διαφωνούν κάποια κορυφαία στελέχη, μεταξύ αυτών και ο Ευάγγελος Αβέρωφ, αλλά επιθυμεί -σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα της εποχής και μεταγενέστερα- ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προκειμένου να εξασφαλίσει, όταν θα έρθει η ώρα, περίπου ένα χρόνο μετά, ψήφους για να μεταπηδήσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Δύο χρόνια πριν, το '77, έχει πραγματοποιηθεί προσυνέδριο του κόμματος, και πάλι στη Χαλκιδική, όπου συζητιούνται προτάσεις για το καταστατικό και τους κανονισμούς λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων.

Ο πρώην υπουργός και πρόεδρος τα τελευταία 12 χρόνια του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής», Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, θυμάται κάτι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά από την εποχή εκείνη: «Μετά το συνέδριο μάς φώναξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να πάμε για φαγητό κάπου έξω από τη Χαλκιδική. Πήγαμε. Ήταν ο Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εμπορίου, εγώ, ήμουν τότε υπουργός Παιδείας, και ίσως κάποιοι ακόμη. Την ώρα που τρώγαμε μας λέει ο Καραμανλής: "Ξέρετε τι κάναμε σήμερα; Αρχίσαμε τη διάλυση του κόμματος διότι κάναμε την οργάνωση".

Βεβαίως τότε ειπώθηκε ότι ο πάντα ευγενής Καραμανλής άρχισε τα «γαλλικά», σαν κι αυτά που λέει ο Βαγγέλας σήμερα.

Δείτε στο video την ιστορική ομιλία του Κ. Καραμανλή. Έτσι για να θυμόμαστε κάποια πράγματα κι όχι να βλέπουμε τώρα τον Μεϊμαράκη να υπερασπίζεται τις... αρχές του Εθνάρχη.

Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 27, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Όταν πέθανε ο Εθνάρχης, πέθανε και ο καραμανλισμός"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator