Αννίβας Παπακυριάκος: Σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο δήμος σήμερα

0


Ξαφνιάζοντας τους πάντες ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας, Αννίβας Παπακυριάκος, πέρασε στην επικοινωνιακή «επίθεση» με ένα αναλυτικό κείμενο, το οποίο απευθύνεται στους δημότες του και στο οποίο περιγράφει τι παρέλαβε το 2011 όταν πήρε τα ηνία του δήμου και σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο δήμος σήμερα.

Ο δήμαρχος λοιπόν ξεκινά την αναλυτική ενημέρωσή του αναφέροντας:

«Συνεχώς γίνομαι δέκτης είτε από δημότες είτε από δημοσιογράφους του γεγονότος ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για διάφορα στοιχεία που αφορούν το Δήμο μας. Είτε οικονομικά, είτε τεχνικά, είτε γενικότερα για τα πάντα. Αν και έχω ενημερώσει για όλα μέσω εφημερίδων, τηλεοράσεων και συνελεύσεων, θεωρώ ότι πρέπει να επανέλθω, γιατί όχι μόνο δεν θέλω να υπάρχει άγνοια, αλλά πιστεύω ότι ο δημότης, ειδικά σήμερα, πρέπει να γνωρίζει και να κρίνει τα πάντα σε βαθμό μεγαλύτερο από ποτέ. Ίσως έτσι μάλιστα να μην επιτρέψει ξανά να φτάσουμε σε σημεία που μας προσβάλλουν και σαν χώρα ακόμα».

Στη συνέχεια αναφέρεται στο τι παρέλαβε το 2011 και εξηγεί: 

«Οικονομικά λοιπόν 1.1.2011 ο Δήμος Βέλου- Βόχας είχε σύνολο βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων οφειλών πλέον των 14.000.000€. Το ποσό έχει να κάνει με οφειλές σε προμηθευτές/ εργολάβους, δάνεια οφειλές και ζημιές των κατασκευαστικών (ειδικά του πρώην Δήμου Βέλου), δικαστικές κατασχέσεις που συνεχώς εμφανίζονται από 5 και 10 χρόνια πριν, πρόστιμα από Δ.Ο.Υ., που δυστυχώς δεν έχουν σταματήσει να έρχονται απόρροια της παλιότερης διαχείρισης. Η αναλογία των χρεών ανά Δήμο ήταν περίπου 10.000.000€ από πρώην Δήμο Βέλου και 4.000.000€ από πρώην Δήμο Βόχας. Τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν 73.000€ από Δήμο Βέλου και 850.000€ από Δήμο Βόχας, τα οποία όμως ήταν δεσμευμένα για πληρωμές και έτσι τα ελεύθερα ταμειακά διαθέσιμα ήταν λιγότερα από 100.000€. Ταυτόχρονα με την έναρξη του Καλλικράτη είχε ήδη ξεκινήσει η τεράστια οικονομική κρίση, η οποία έφερε άμεσα περικοπές πόσων στους Δήμους περίπου 65%. Μόνο οι χρηματοδοτήσεις για έργα (ΣΑΤΑ) έχουν περικοπεί κατά 90%. Για να καταλάβουμε γιατί μιλάμε ,ο Δήμος μας με τεράστια αυξημένες υποχρεώσεις σε σχέση με τους Καποδιστριακούς Δήμους , έχει συνολικά ετήσια έσοδα ανά έτος σχεδόν τα μισά του χρέους του.
Να δούμε που βρισκόμαστε σήμερα;

Μέχρι 30.04.2015 έχουμε πληρώσει παλιές οφειλές 4.340.710,95€ (80% αυτών προ 2011), Δανειακές υποχρεώσεις 2.908.271,08€, Δικαστικές Κατασχέσεις 750.117,71€. Συνολικά 8.000.000€. Το υπόλοιπο χρονικό διάστημα έως και σήμερα έχουν επίσης πληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις του Δήμου μειώνοντας το συνολικό χρέος κατά περίπου 300.000€. Τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου μας 31.10.2015 ήταν 2.700.000€.

Σήμερα δεν υπάρχουν παλιές οφειλές, οι μακρο- υποχρεώσεις του Δήμου είναι περίπου 4.000.000€, ρυθμισμένα πλέον δάνεια σε ΤΠΚΔ και Τράπεζα Πειραιώς και οφειλές περίπου 1.000.000€ σε ιδιώτες από την πρώην κατασκευαστική Επιχείρηση του Βέλου, που δημιούργησε και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα τις οποίες σταδιακά πληρώνουμε.

Έχουμε ξεφύγει όπως καταλαβαίνει ο καθένας από την τραγική κατάσταση του 2011, κερδίσαμε το στοίχημα της επιβίωσης και ενώ ξεκινήσαμε σαν κατακόκκινος Δήμος, πατήσαμε στα πόδια μας και κοιτάμε το επόμενο βήμα. Την ώρα που όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση στην χώρα και την ώρα που Δήμοι χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον.
Πώς έγινε αυτό; Όχι από θαύμα. Με πολλή δουλειά, με πολλή λογική και προπάντων με αλλαγή πολιτικής γραμμής και ευθύνης. Με τεράστια προσπάθεια, έστω και μέσα στην κρίση αύξησης εσόδων. Με τεράστιο έλεγχο και μείωση εξόδων. Βλέποντας το ταμείο του Δήμου όχι σαν εργαλείο προπαγάνδας της Δημοτικής Αρχής, αλλά σαν χρήματα που ανήκουν στο Δημότη και πρέπει εύστοχα να επιστρέψουν σε αυτόν. Αντέχοντας σε ειρωνείες και λέγοντας αλήθεια στον κόσμο. Και επειδή πολλά δεν λέγονται στα …Καφενεία, υλοποιώντας και τεχνικό πρόγραμμα το 2011-2014 ύψους 2.183.279,85€ και 843.650€ το 2015. Τεχνικό Πρόγραμμα που πληρώθηκε και πληρώνεται σήμερα και δεν θα το πληρώσουν Δημοτικές Αρχές το 2030.


Το γήπεδο του Ζευγολατιού, Η Ανάπλαση του Κέντρου Ζευγολατιού, Το Δημοπρατημένο γήπεδο της Πουλίτσας, Τα Έργα στο γήπεδο του Βέλου, Η Ανάπλαση στην παραλία Κοκκωνίου, 400.000€ Δημοτικές Οδοποιίες και σειρά μικρών παρεμβάσεων σε κάθε Τοπική Κοινότητα. Δημοπρατούνται 160.000€ δημοτική Οδοποιία/ πεζοδρόμια στο Βέλου, πλατείες Μπολατίου και Χαλκείου. Έργα μικρά ή μεγάλα που σε αναλογία με τις οικονομικές μας δυνατότητες δείχνουν πολλά.

Έχουν εκπονηθεί μελέτες για να είμαστε πανέτοιμοι με το άνοιγμα προγραμμάτων (ΣΕΣ.ΔΗΜ.ΕΠ., ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΛΠ)


Το δημαρχείο της έδρας στο Ζευγολατιό, η ανάπλαση της εισόδου του Δήμου μας (διπλοί κόμβοι στην ΠΕΟ), εγκιβωτισμός Ζαπάντη, αλλαγή δικτύου αμιαντοσωλήνων, αποχετευτικό Κοκκωνίου/Νεράντζας, αποχετευτικό Βραχατίου/ Ζευγολατιού, Πεζοδρόμια στις εισόδους του Δήμου (Βέλο- Βραχάτι επί της ΠΕΟ). Ετοιμάζουμε μελέτη ανάπλασης στο χώρο έξω από το λιμάνι που κατασκευάζεται στο Βραχάτι (από τα λίγα έργα που δεν απεντάχθηκαν από το ΕΣΠΑ).

Ήδη έγινε δέσμευση πίστωσης 2.500.000€ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το Αντιπλημμυρικό Έργο στον Περιστερώνα, έργο που θα σώσει μετά από 10 χρόνια από πλημμύρες Κοκκώνι, Βραχάτι, Κρήνες, Πουλιτσα, Ευαγγελίστρια.
Για κάθε ένα από αυτά αλλά και για όλα και για άλλα πολλά μαζί θα μιλήσουμε αναλυτικά. Απλά κάνω μικρή αναφορά για ενημέρωση του κόσμου.

Και στον κόσμο πρέπει να μιλήσουμε για τα προβλήματα της καθημερινότητας. Γιατί η καθημερινότητα είναι χειρότερη από παλιά;
  • Γιατί οι πόροι είναι 65% μειωμένοι.
  • Γιατί το προσωπικό του Δήμου μας είναι κατά 20 άτομα μειωμένο από το 2011 γιατί δεν αναπληρώνονται αυτοί που φεύγουν, καθώς έχουν σταματήσει οι προσλήψεις.
  • Γιατί μπορούμε μέσω προγραμμάτων (8-μηνα) να πάρουμε λιγότερα άτομα από παλιά.
  • Γιατί δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες μορφές εργασίας.
  • Γιατί οι εργολάβοι/ προμηθευτές δεν δουλεύουν με το στόμα, αλλά αφού πληρωθούν λόγω κρίσης.
  • Γιατί διοικητικά η γραφειοκρατία έχει γίνει 2,5 περιπλοκότερη από πριν το 2011.
  • Γιατί τα μηχανικά μέσα που διαθέτουμε είναι ελάχιστα και σε κάκιστη κατάσταση ( αν δεν είχαμε πάρει 4 αυτοκίνητα δωρεάν μετά από μεγάλη προσπάθεια από την ΤΕΟ δεν θα είχαμε απορριμματοφόρα).
  • Γιατί τέλος και βασικότερο : Όταν έπρεπε να είχαν φτιαχτεί σοβαρές υποδομές (διαχείριση απορριμμάτων/ ύδρευση) εδώ και 30 χρόνια δεν έγινε τίποτα. Σχεδόν όλη η Πελοπόννησος σήμερα δεν έχει νόμιμο χώρο διάθεσης απορριμμάτων, όταν έχουν τελειώσει όλες οι προθεσμίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τελεσιδίκησαν τα πρόστιμα.
Για όλα αυτά αναλυτικά υπάρχουν στοιχεία και θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση. Αρκεί αυτοί που θέλουν να μάθουν, να θέλουν να μάθουν πραγματικά. Γιατί καλό είναι κάποτε στον τόπο μας η πληροφόρηση να μην γίνεται παραπληροφόρηση, γιατί αυτό πληρώνουμε τόσα χρόνια εμείς και δυστυχώς και τα παιδιά μας. Κάποτε πρέπει η αλήθεια, η σοβαρότητα και η γνώση να υπερισχύουν του προσωπικού συμφέροντος.

Προσωπικά εγώ είμαι και ανοικτός σε όλους τους πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν.


ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΣ
ΑΝΝΙΒΑΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΣ
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 22, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Αννίβας Παπακυριάκος: Σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο δήμος σήμερα"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator