Η επιστροφή στην πολιτική, η νέα γενιά και η νέα Ελλάδα της διεθνούς ακτινοβολίας

0


Του Θεόδωρου Καλαμπόκη*

Είμαι 26 χρονών και η γενιά μου είναι δυστυχώς μια γενιά κατά κανόνα απολιτίκ. Μεγαλώσαμε ακούγοντας στην τηλεόραση τους πολιτικούς να διαπληκτίζονται στα παράθυρα χρησιμοποιώντας προσωπικούς χαρακτηρισμούς και τη λεγόμενη ξύλινη γλώσσα. Μεγαλώσαμε ακούγοντας για σκάνδαλα, για διαφθορά, μεγαλώσαμε στα 2000’s, όπου κατά κανόνα η παραπολιτική και το lifestyle είχε επικρατήσει της ουσιαστικής πολιτικής.

Στη συνέχεια ήρθε το 2010 και ουσιαστικά η πτώχευση της χώρας. Η αδιαφορία των νέων ανθρώπων μετατράπηκε σε οργή. Η ανεργία αυξήθηκε, νέοι άνθρωποι με σπουδές και ταλέντο αναγκάστηκαν είτε να μείνουν στην Ελλάδα και να γίνουν άνεργοι διαρκείας, είτε να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, προσπαθώντας να αξιοποιήσουν τις δεξιότητες τους. Μια από τις παρενέργειες αυτής της κατάστασης ήταν οι νέοι να απαξιώσουν την πολιτική και να ψάξουν διαφορετικούς τρόπους έκφρασης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η συνειδητή αποχή τους από τα κοινά του τόπου είναι κάτι ιδιαίτερα λυπηρό. Αυτή η πραγματικότητα πιστεύω θα αναστραφεί, μόνο αν βρεθεί κάποιος να νοιαστεί πραγματικά για αυτούς, να τους εμπνεύσει και να δώσει λύσεις στα προβλήματα της νέας γενιάς ειδικά και της χώρας συνολικά. Να κάνει πράξη την Ελλάδα της αξιοκρατίας, της αριστείας και της διεθνούς ακτινοβολίας που όλοι οραματιζόμαστε.

Επιστροφή στην πολιτική

Τον Ιούνιο δεκάδες χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους. Όλοι μαζί, από διαφορετικές αφετηρίες στην 1η γραμμή, για να διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας μας.

Αυτή η μεγάλη προσπάθεια για τη σύγχρονη Ελλάδα της Ευρώπης γοήτευσε χιλιάδες νέους ανθρώπους που ενδεχομένως να μην είχαν ασχοληθεί ξανά με την πολιτική και τον ακτιβισμό. Απέκτησε κινηματικά χαρακτηριστικά και στην ουσία έγραψε ιστορία, αφού τελικά επικράτησε… το «ναι» σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων.

Και μπορεί να έγινε το 1ο βήμα και να εξασφαλίσαμε θεσμικά πως η Ελλάδα παραμένει μέλος της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, απέχουμε πολύ όμως ακόμα από το να το εξασφαλίσουμε και ουσιαστικά.

Το 2ο βήμα θα γίνει όταν κυβερνήσει την Ελλάδα κάποιος που η κατάρτιση του, το πολιτικό του πρόγραμμα, το ήθος του και η αισθητική του θα αρμόζουν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Κάποιος που θα μιλάει πολιτικά θα είναι ικανός να εκπροσωπήσει τη χώρα επάξια στο εξωτερικό και θαρραλέος ώστε να συγκρουστεί με παθογένειες 10ετιών στο εσωτερικό, να τις συντρίψει και να δώσει νέα προοπτική στη χώρα.Αυτός πιστεύω ξεκάθαρα πως είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η νίκη του Κυριάκου και το μεγάλο στοίχημα της νέας γενιάς

Η νίκη του Κυριάκου έχει τη σημασία της, και για τη χώρα συνολικά και για τη νέα γενιά. Πρώτη φορά κέρδισε κάποιος εκλογές χωρίς να λαϊκίσει ούτε μια φορά.

Πρώτα φορά κέρδισε κάποιος εκλογές, με τόσο ξεκάθαρο πολιτικό πρόγραμμα και συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις. Η αλήθεια, η ευγένεια, ο σεβασμός στο εκλογικό σώμα και ο γνήσιος πολιτικός μεταρρυθμιστικός λόγος ήταν τα στοιχεία εκείνα που ξεχώρισαν από την καμπάνια του Κυριάκου. Στοιχεία που, όπως φαίνεται, γοητεύουν τους νέους ανθρώπους, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα ποσοστά του σε αυτές τις ηλικίες.

Οι νέοι κουράστηκαν από τις αοριστολογίες, από την ανικανότητα της πλειοψηφίας των πολιτικών και από τον λαϊκισμό. Κουράστηκαν επίσης από τις συνεχόμενες απρέπειες στα τηλεοπτικά παράθυρα, από τον ναρκισσισμό τους και την έπαρση τους την ώρα που κανείς μέχρι στιγμής δεν ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά για τα προβλήματα τους.

Αυτό που αναζητούν είναι κατάρτιση, ουσιαστικές θέσεις, νέα πολιτικά ήθη, ανθρώπους σεμνούς, μετρημένους και με επίπεδο που να μπορούν να δώσουν συγκεκριμένες λύσεις στα μεγάλα και σύνθετα προβλήματα της χώρας και αυτό είναι που εκπροσωπεί ο Κυριάκος. Αυτή πιστεύω είναι και η συνταγή ώστε να επιστρέψει η νέα γενιά στην πολιτική, και να γίνουν οι νέοι ξανά ενεργοί πολίτες, συν διαμορφώνοντας και αυτοί με τη συμμετοχή τους στα κοινά, την πορεία της χώρας.

Η νέα Ελλάδα της διεθνούς ακτινοβολίας

Αυτό είναι ξεκάθαρα το ζητούμενο. Μια Ελλάδα που θα την αναγνωρίζουν και θα τη σέβονται όλοι. Μια Ελλάδα πρωτοπόρος, που θα ξεπεράσει τις παθογένειες δεκαετιών, που θα θωρακίσει την οικονομία της, θα γίνει ανταγωνιστική και σύντομα ελκυστική για άμεσες ξένες επενδύσεις. θα περιθωριοποιήσει ακόμα τους θιασώτες του πολιτικού λαϊκισμού από τη μία και του κοινωνικού μίσους από την άλλη. Μια Ελλάδα που δεν θα πληγώνει τους Έλληνες της διασποράς και τους νέους ανθρώπους, αλλά αντίθετα θα τους δώσει ισχυρά κίνητρα να επιστρέψουν πίσω και να συνεισφέρουν και αυτοί στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της.

Είναι σαφώς πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν τα παραπάνω, όπως είναι εξίσου δύσκολο να εμπνεύσεις μια νέα γενιά που μεγάλωσε μέσα στην υποκρισία και την ανικανότητα. Προσωπικά παραμένω αισιόδοξος και αυτό γιατί η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. έχει όλα τα χαρακτηριστικά ώστε να είναι η νίκη της νέας γενιάς και της Νέας Ελλάδας.

Της νέας γενιάς, γιατί θα βρει επιτέλους στο πρόσωπο του έναν άνθρωπο που θα συγκρουστεί εις όφελος των πολλών, των δημιουργικών, των παραγωγικών και των άξιων. Που θα εστιάσει στο να είναι χρήσιμος και όχι δημοφιλής, αλλά και στην παραγωγή ουσιαστικής πολιτικής με στόχο τον ερχομό της Νέας Ελλάδας. Μιας χώρας πρότυπο, στην οποία θα είμαστε περήφανοι να ζούμε, να παράγουμε και να δημιουργούμε.

* Ο κ. Θεόδωρος Καλαμπόκης δραστηριοποιείται στον χώρο της επικοινωνίας. Είναι απόφοιτος των MSc in Philosophy of Science και του MPA του LSE, και επίτιμος πρόεδρος των Ελλήνων φοιτητών του London School of Economics.
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 19, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η επιστροφή στην πολιτική, η νέα γενιά και η νέα Ελλάδα της διεθνούς ακτινοβολίας"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator