Liberation: Το κερί που έσβησε ο Τσίπρας μοιάζει με δυναμίτη

0


Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακαλύπτει για πρώτη φορά τις συνέπειες της αντιδημοφιλίας, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Liberation σε άρθρο της για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Αφιέρωμα στον 1 χρόνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ φιλοξενεί η γαλλική εφημερίδα Liberation σε άρθρο με τίτλο «Μετά από ένα χρόνο Τσίπρα, η Ελλάδα βρίσκεται σε αδιέξοδο», στο οποίο σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανακαλύπτει για πρώτη φορά τις συνέπειες της αντιδημοφιλίας.

«Στη Βόρεια Ελλάδα έσκισαν και έκαψαν μέσα στον δρόμο μια σημαία του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας υπουργός βρέθηκε εγκλωβίστηκε στο γραφείο της περιφέρειας, επί 12 ώρες, ενώ απ' έξω το πλήθος λυσσομανούσε. Κάποιοι βουλευτές στριμώχτηκαν στο αεροδρόμιο της Καστοριάς και αναγκάστηκαν να απολογηθούν για τα μέτρα που θα ψηφίσουν. Τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα σβήσει το πρώτο κερί από την εκλογή του στις 25 Ιανουαρίου 2015, σε μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερα σχετικά εκρηκτική», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακαλύπτει την ... αντιδημοφιλία

Στο άρθρο που υπογράφει η Maria Malagridis σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν πρωτοφανείς διαδηλώσεις, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ανακαλύπτει ξαφνικά τη βία της αντιδημοφιλίας, που έπληττε παλαιότερα μόνο την «παραδοσιακή» πολιτική τάξη. Η εποχή που ελληνική αριστερά υποσχόταν την ελπίδα μοιάζει μακριά, σημειώνει η Liberation.

Μετά από μήνες απάθειας, ο άνεμος της οργής φύσηξε ξαφνικά την περασμένη εβδομάδα και προκάλεσε ένα κύμα πρωτοφανών διαδηλώσεων για μια κυβέρνηση η οποία ανακαλύπτει ξαφνικά τη βία της αντιδημοφιλίας, που χτυπούσε παλιότερα μόνο τα παραδοσιακά κόμματα. Μοιάζει πολύ μακριά η εποχή που η ελληνική Αριστερά υποσχόταν να ανανεώσει την ελπίδα, αναφέρει.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, παρά την σκληρή διαπραγμάτευση διάρκειας επτά μηνών και τη συνθηκολόγηση με τους δανειστές στις 13 Ιουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να διατηρήσει την εικόνα του «καλού παιδιού» που «κάνει ό,τι μπορεί». Μετά και την εκλογική νίκη στο δημοψήφισμα και τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Τσίπρας εμφανιζόταν ως το «μικρότερο κακό»σε μια χώρα που η Δεξιά και η Κεντροαριστερά είχαν χάσει έδαφος λόγω της διαχείρισης της εξουσίας. Ένα σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ήταν αρκετή για να ξεσηκώσει ένα μέτωπο ενάντια στην φοροκαταιγίδα.
Οι αγρότες και το «κίνημα της γραβάτας»

Όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, οι αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ στον δρόμο και επιτίθενται στους βουλευτές ή στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις δεν είναιο οι μόνοι που κατεβαίνουν στο δρόμο. Δικηγόροι, γιατροί, καλλιτέχνες, έμποροι, συνταξιούχοι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις την τελευταία εβδομάδα. Παρά το γεγονός ότι η κινητοποιήσεις δεν έχουν ακόμη αγγίξει τα επίπεδα του 2012-2013, οι δικηγόροι προχώρησαν σε μια συμβολική κίνηση και κρέμασαν τις γραβάτες τους στους θάμνους έξω από τη Βουλή για να σηματοδοτήσουν τη δημιουργία του «κινήματος της γραβάτας».Ήταν σαν να επρόκειτο για μια επώδυνη ματιά σε έναν από τους συμβουλισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα, όπου οι υπουργοί δεν φορούν γραβάτες, για να εκφράσουν έναν άλλο τρόπο διακυβέρνησης πλην της λιτότητας.

«Ίσως δώσαμε υπερβολικά πολλές υποσχέσεις» ομολόγησε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένας υπουργός της κυβέρνησης εξηγούσε ότι δεν πρέπει να κρίνεται η κυβέρνηση «στις υποσχέσεις που έδωσε τον Ιανουάριο του 2015, αλλά με τις δεσμεύσεις που επιβάλει η συμφωνία με τους δανειστές», αναφέρει η Liberation.
To κερί που μοιάζει με δυναμίτη

«Ο ίδιος ο Τσίπρας άλλαξε; Ή είναι ο νικημένος στρατηγός μιας χώρας με περιορισμένη κυριαρχία; Φαινομενικά, ο 40άρης πρωθυπουργός διατηρεί το άνετο ύφος του στο δημόσιο χώρο. Απαντώντας με χιούμορ, την περασμένη Πέμπτη, στο Νταβός, στον Σόιμπλε, ο οποίος υποστήριξε ότι το να αποβάλεις το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα "είναι σαν να ανάβεις ένα κερί σε ένα δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη". Ο Τσίπρας απάντησε: “Δεν πρέπει, ωστόσο, να μένουμε στο σκοτάδι και το ουσιώδες είναι να βγάλουμε τον δυναμίτη πριν ανάψουμε το κερί”», σημειώνει η Liberation και προσθέτει:

«Ο έλληνας πρωθυπουργός εξακολουθεί να ζητά μείωση του χρέους με αντάλλαγμα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν ικανοποιούν τους δανειστές, οι οποίοι απαιτούν όλο και μεγαλύτερες προσπάθειες και κοστολογημένα αποτελέσματα. "Ο Τσίπρας απέτυχε να βάλει τέλος στη λιτότητα αλλά εμφανίζεται πάντα στην Ελλάδα ως ο υπερασπιστής των φτωχότερων. Το πρόβλημα είναι ότι με το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό λιώνει κυριολεκτικά τις μικρές επιχειρήσεις και τους αγρότες, οι οποίοι αποτελούν και την καρδιά της ελληνικής οικονομίας. Η πραγματικότητα είναι ότι η μικρομεσαία τάξη πιστεύει ότι πάλι πληρώνει τα σπασμένα", τονίζει στην Liberation ο πολιτικός αναλυτής Γιώργος Σεφερτζής.

«Αλλά πού να βρούμε τα χρήματα; Πρέπει κάποιοι να πληρώσουν! Προτιμούμε να μην πληρώσουν οι αδύναμοι αλλά όσοι ακόμη μπορούν», απαντά ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μέσα στο τεράστιο γραφείο του στο υπουργείο Εργασίας, μπροστά στο οποίο διαδηλώνουν κάποιοι σε σταθερή βάση.

"Η Ελλάδα θα δημιουργήσει την έκπληξη το 2016" δήλωσε ο Τσίπρας από το Νταβός, ανακουφισμένος από την έκθεση της Standard and Poor’s, η οποία ανέβασε την αξιολόγηση της Ελλάδας, τονίζει η Liberation και προσθέτει:

Αλλά η αισιοδοξία του έλληνα πρωθυπουργού δεν ενθουσιάζει πλέον τα πλήθη. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, το 85% των Ελλήνων είναι δυσαρεστημένοι από το έργο της κυβέρνησης. Ο Τσίπρας έχασε ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχει κατορθώσει να αλλάξει ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρώπη. Μπορεί ακόμη να αναγεννηθεί; Σε κάθε περίπτωση, το κερί για τον 1 χρόνο ΣΥΡΙΖΑ που φύσηξε δεν μοιάζει ίσως να απέχει πολύ από ένα δυναμίτη».

Δημοσίευση: Ιανουαρίου 28, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Liberation: Το κερί που έσβησε ο Τσίπρας μοιάζει με δυναμίτη"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator