Με το…τελικό ξεκαθάρισμα ενόψει των γαλάζιων καλπών να δρομολογείται αυτές τις μέρες, τα επιτελεία των υποψηφίων δραστηριοποιούνται πλήρως μετά την αναμενόμενη ραστώνη των ημερών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εστιάζοντας σε λεπτομέρειες-κλειδιά που θα δώσουν και τη νίκη.
Όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση λοιπόν, τα επιτελεία τόσο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη εστιάζουν στις εκλογικές περιφέρειες του Λεκανοπεδίου και στη Θεσσαλονίκη, καθώς θεωρούνται ρυθμιστικές για το αποτέλεσμα της κάλπης. Παράλληλα, μάχη δίνεται σε ακόμα δύο μέτωπα: αυτό της συμμετοχής και αυτό της ενσωμάτωσης και των πιο δεξιών ψηφοφόρων του κόμματος.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Δ. Ευγενίδης
Η μάχη της Κυριακής κρίνεται στις λεπτομέρειες και αυτό το γνωρίζουν καλά τόσο οι συνεργάτες του φαβορί Βαγγέλη Μεϊμαράκη όσο και αυτοί του…διεκδικητή Κυριάκου Μητσοτάκη. Γι’ αυτό το λόγο, στον συμπυκνωμένο πολιτικό χρόνο που απομένει, τα επιτελεία έχουν κατασταλάξει στην στρατηγική τους, η οποία περιλαμβάνει έμφαση σε περιφέρειες-κλειδιά, κάλεσμα για συμμετοχή, αλλά παράλληλα και εγγυήσεις για ένα ενωτικό και πολυσυλλεκτικό κόμμα.
Το Λεκανοπέδιο του ντέρμπι
Η ανάλυση των αριθμών δείχνει πως πάνω από το 50% όσων ψήφισαν στις εσωκομματικές της ΝΔ προέρχονται από το Λεκανοπέδιο και την Κεντρική Μακεδονία: 33% από το Λεκανοπέδιο και 20% από τη Μακεδονία. Έτσι, με δεδομένο πως και οι δύο διεκδικητές προέρχονται από την αστική πτέρυγα του κόμματος, εκλέγονται στην Β’ Αθηνών και έχουν ισχυρά ερείσματα τόσο στον μηχανισμό όσο και στο αστικό κοινό, είναι σαφές πως προμηνύεται ντέρμπι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε εξαιρετικά σε δήμους της Β’ Αθηνών με μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων, καθώς στις μεσοαστικές περιοχές εντοπίζεται και το πολυπληθέστερο κοινό της ΝΔ. Αυτό δεν σημαίνει πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πήγε άσχημα στη Β’, τουναντίον. Άλλωστε, εκεί εκλέγεται από το 1989. Πάντως, στο παιχνίδι μπαίνει δυναμικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ρόλο…ισορροπιστή κρατά ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος εστιάζει στο πολιτικό πρόσημο και όχι τόσο στο πρόσωπο. Από την άλλη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει τη στήριξη των Νίκου Δένδια, Σοφίας Βούλτεψη, Άννας Καραμανλή, Μάκη Γιακουμάτου και Κατερίνας Παπακώστα, ενώ διατηρεί και εξαιρετικές σχέσεις με τον κομματικό μηχανισμό.
Στην Α’ Αθηνών, τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά: ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πρώτευσε και σε αρκετές περιοχές με άνεση, δείχνοντας πως έχει επαφή και με τον νεοδημοκράτη που μπορεί να ψήφισε στο ΕΒΕΑ, αλλά και με αυτόν που ψήφισε στα Σεπόλια. Συνεπώς, το στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εν λόγω περιφέρεια είναι να πείσει για το ανανεωτικό του προφίλ, πράγμα πάντως που δεν είναι εύκολο στην περίπλοκη Α’ Αθηνών με τις λεπτές ισορροπίες. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως καλά ποσοστά, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο του, είχε και ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Όσο για την περιφέρεια Αττικής; Εκεί βρίσκεται εις εκ των λοχαγών του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο Γιώργος Βλάχος, ενώ ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος παρά το γεγονός πως ο Απόστολος Τζιτζικώστας που στηριζε βγήκε τέταρτος, κατάφερε να του δώσει αρκετές περισσότερες ψήφους, απ’ ότι ήταν ο μέσος όρος του στην Αθήνα. Τώρα, ο κ. Βορίδης θα στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έστω και αν στο επιτελείο του πρώην υπουργού δεν μπαίνουν καν σε συζήτηση για στρατηγική συνεργασία.
Τέλος και στις δύο περιφέρειες του Πειραιά ο κ. Μεϊμαράκης είχε υπεροχή και τους τοπικούς βουλευτές Κώστα Κατσαφάδο και Γιάννη Τραγάκη στο πλευρό του.
Το crash test της Κεντρικής Μακεδονίας
Με τα σημερινά δεδομένα, πολλοί εκτιμούν πως ίσως το απόλυτο βαρόμετρο, ιδίως αν μειωθεί μέχρι το 20% η συμμετοχή πανελληνίως, να είναι η Κεντρική Μακεδονία, όπου ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας πήρε μεγάλα ποσοστά. Το κρίσιμο, επομένως, είναι πού θα διοχετευθούν αυτά τα ποσοστά. Υπό αυτό το πρίσμα, τα επιτελεία Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη είναι υπ’ ατμόν. Αμφότεροι θα περάσουν από τη Θεσσαλονίκη, όχι όμως για ομιλίες. Το γραφείο του κ. Μεϊμαράκη είναι σε επιφυλακή από το βράδυ της Κυριακής για πιθανή του άφιξη είτε σήμερα, Δευτέρα, είτε την Τρίτη, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην πόλη με αφορμή τον εορτασμό των Θεοφανίων και θα κάνει δύο μικρές συγκεντρώσεις στο ξενοδοχείο The Met για φίλους, υποστηρικτές και συνεργάτες.
Η διαπίστωση που γίνεται είναι πως οι περισσότερες ψήφοι είναι καραμανλικού υποβάθρου. Μαρτυράται άλλωστε και από το γεγονός πως και τα γαλάζια στελέχη της βορείου Ελλάδος μοιράστηκαν μεταξύ Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα. Υπό αυτό το πρίσμα, το στοίχημα για τον κ. Μητσοτάκη θα είναι να σπάσει τα «καραμανλικά ταμπού» και να πείσει με τις πολιτικές του προτάσεις ανθρώπους που θέλουν στην πράξη την ανανέωση της ΝΔ, φοβούνται όμως και να βγουν εκτός…καραμανλικού «μαντριού» (σ.σ. γιατί τότε μπορεί και πάλι να δικαιωθεί ο Ευάγγελος Αβέρωφ).
Πάντως, στα στρατηγεία των υποψηφίων στη Θεσσαλονίκη γίνεται μάχη για το καλύτερο αποτέλεσμα. Διευθυντής του γραφείου του κ. Μείμαράκη είναι ο Δημήτρης Δαρνάκας, ενώ πέραν του Κώστα Καραμανλή που στηρίζει τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ και εμπράκτως με στελέχη του στην πόλη, υπέρ του κ. Μεϊμαράκη τρέχουν ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ο γερμανοτραφής και «σαμαρικός» πρώην υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, αλλά και «σιδηρά κυρία» της πόλης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ Μάγδα Καρακόλη και το μέλος της ΠΕ Σωτήρης Βόσδου. Τη νεολαία τρέχουν ο υπεύθυνος του πολιτικού σχεδιασμού της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης Ανέστης Πύρος και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Β’ Θεσσαλονίκης Στέλιος Τσομαρίδης. Στην επικοινωνία βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο Μάνος Κούλας και ο Μιχάλης Νταγγίνης, ενώ έντονη κινητικότητα έχει αναπτύξει και ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης.
Βέβαια, ιδιαίτερα δραστήρια, αν και πιο ολιγομελής, είναι η ομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Διευθυντής του γραφείου ο Κώστας Φωτίου, αν και τον τόνο δίνει οργώνοντας την πόλη η μαχητική και εκ της Ντόρας Μπακογιάννη προερχόμενη Βίκυ Νάκου. Η πρώην γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Βίκυ Ευταξά συνεισφέρει επίσης με πεδίο δράσης κυρίως την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, ενώ και ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος τρέχει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συμπαθών (ήπιαν και καφέ προσφάτως στην Αριστοτέλους) είναι και ο πρώην αντιδήμαρχος της πόλης και υποψήφιος της ΝΔ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Συμμετοχή και ενσωμάτωση των δεξιών ψηφοφόρων κρίνουν πολλά
Τέλος, δύο από τα κρίσιμα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος είναι αφενός η συμμετοχή και αφετέρου η ικανότητα του κάθε υποψηφίου να διαμορφώσει μια πολυσυλλεκτική ΝΔ που να χωρά και τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι βρίσκονται στην περιφέρεια, της Κεντρικής Μακεδονίας συμπεριλαμβανομένης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της ΝΔ, για διάφορους λόγους η συμμετοχή θα έχει μια αισθητή κάμψη, πλην όμως, αν κινηθεί στην περιοχή των 330.000-350.000, όλοι θα είναι ικανοποιημένοι. Είναι βέβαια σαφές πως, όσο μικρότερη η συμμετοχή και όσο μεγαλύτερες οι συσπειρώσεις ( ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει περίπου 90%, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει περιθώριο ανόδου), τόσο η διαδικασία θα αποκτά φαβορί. Αν όμως προσέλθουν πολλοί νεοδημοκράτες εκ νέου, με τον κ. Μεϊμαράκη π.χ. να έχει πιο χαλαρή συσπείρωση, τότε όλα είναι ανοιχτά.
Φυσικά, ένα ακόμα ερώτημα, το οποίο θα θέτουν συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη, είναι κατά πόσον η υποψήφιοτητα Μητσοτάκη μπορεί να εκφράσει την όλη ΝΔ. Ζήτημα που δεν τίθεται και είναι επίπλαστο, σύμφωνα με το επιτελείο του έτερου υποψήφιου προέδρου της ΝΔ.
Η ήττα Τζιτζικώστα απελευθερώνει στελέχη
Είναι σαφές πως η καθαρή ήττα του Απόστολου Τζιτζικώστα απελευθερώνει στελέχη που τον στήριζαν. Επί παραδείγματι, με εξαίρεση ορισμένους βουλευτές, όπως ο Μάκης Βορίδης, η Άννα Ασημακοπούλου, ο Σίμος Κεδίκογλου, ο Χαράλαμπος Αθανασίου και ίσως ο Χρίστος Δήμας, όλοι οι υπόλοιποι στρέφονται προς τον κ. Μεϊμαράκη. Ήτοι, Κώστας Σκρέκας (ήταν με τον Κώστα Καραμανλή στο Κοπεονικ της Σερβίας), Νότης Μηταράκης (βρέθηκε μαζί με τον κ. Μεϊμαράκη και τον Κωνσταντίνο Μίχαλο στο ΕΒΕΑ την Κυριακή των εκλογών), Γιώργος Στύλιος, Ανδρεάς Κατσανιώτης, Γιάννης Αντωνιάδης, Βασίλης Γιόγιακας και Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Στην πραγματικότητα, στο πρώην επιτελείο Τζιτζικώστα επικρατεί τριχοτόμηση, κάτι που αποτυπώθηκε και σε πρόσφατη συνάντηση γαλάζιων στελεχών στον Βόλο: κάποιοι επιστρέφουν στις καραμανλικές τους ρίζες, κάποιοι επιμένουν να πρεσβεύουν την ανανέωση του κόμματος, ενώ κάποιοι στην καλύτερη…θα ρίξουν λευκό και στη χειρότερη δεν θα εμφανιστούν καν στην κάλπη. Έτσι, απελευθερώνονται στελέχη, όπως ο Παναγιώτης Γεωργόπουλος, ο Θεόδωρος Μητράκας, ο Στάθης Σταθόπουλος, ο Μανώλης Αγγελάκας, ο Σάκης Κολλάτος, ο Νίκος Αβραμίδης, ο Θεόδωρος Καραγιάννης, ο Μηνάς Σαμαντζίδης, ο Λάζαρος Κυρίζογλου κ.α.. Σε αυτό το πλαίσιο και παρά τις οχλήσεις που έχει δεχθεί, ο κ. Τζιτζικώστας δεν θα στηρίξει ονομαστικά κανέναν υποψήφιο
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 04, 2016
- Κατηγορία:
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση λοιπόν, τα επιτελεία τόσο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη εστιάζουν στις εκλογικές περιφέρειες του Λεκανοπεδίου και στη Θεσσαλονίκη, καθώς θεωρούνται ρυθμιστικές για το αποτέλεσμα της κάλπης. Παράλληλα, μάχη δίνεται σε ακόμα δύο μέτωπα: αυτό της συμμετοχής και αυτό της ενσωμάτωσης και των πιο δεξιών ψηφοφόρων του κόμματος.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Δ. Ευγενίδης
Η μάχη της Κυριακής κρίνεται στις λεπτομέρειες και αυτό το γνωρίζουν καλά τόσο οι συνεργάτες του φαβορί Βαγγέλη Μεϊμαράκη όσο και αυτοί του…διεκδικητή Κυριάκου Μητσοτάκη. Γι’ αυτό το λόγο, στον συμπυκνωμένο πολιτικό χρόνο που απομένει, τα επιτελεία έχουν κατασταλάξει στην στρατηγική τους, η οποία περιλαμβάνει έμφαση σε περιφέρειες-κλειδιά, κάλεσμα για συμμετοχή, αλλά παράλληλα και εγγυήσεις για ένα ενωτικό και πολυσυλλεκτικό κόμμα.
Το Λεκανοπέδιο του ντέρμπι
Η ανάλυση των αριθμών δείχνει πως πάνω από το 50% όσων ψήφισαν στις εσωκομματικές της ΝΔ προέρχονται από το Λεκανοπέδιο και την Κεντρική Μακεδονία: 33% από το Λεκανοπέδιο και 20% από τη Μακεδονία. Έτσι, με δεδομένο πως και οι δύο διεκδικητές προέρχονται από την αστική πτέρυγα του κόμματος, εκλέγονται στην Β’ Αθηνών και έχουν ισχυρά ερείσματα τόσο στον μηχανισμό όσο και στο αστικό κοινό, είναι σαφές πως προμηνύεται ντέρμπι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε εξαιρετικά σε δήμους της Β’ Αθηνών με μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων, καθώς στις μεσοαστικές περιοχές εντοπίζεται και το πολυπληθέστερο κοινό της ΝΔ. Αυτό δεν σημαίνει πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πήγε άσχημα στη Β’, τουναντίον. Άλλωστε, εκεί εκλέγεται από το 1989. Πάντως, στο παιχνίδι μπαίνει δυναμικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ρόλο…ισορροπιστή κρατά ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος εστιάζει στο πολιτικό πρόσημο και όχι τόσο στο πρόσωπο. Από την άλλη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει τη στήριξη των Νίκου Δένδια, Σοφίας Βούλτεψη, Άννας Καραμανλή, Μάκη Γιακουμάτου και Κατερίνας Παπακώστα, ενώ διατηρεί και εξαιρετικές σχέσεις με τον κομματικό μηχανισμό.
Στην Α’ Αθηνών, τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά: ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πρώτευσε και σε αρκετές περιοχές με άνεση, δείχνοντας πως έχει επαφή και με τον νεοδημοκράτη που μπορεί να ψήφισε στο ΕΒΕΑ, αλλά και με αυτόν που ψήφισε στα Σεπόλια. Συνεπώς, το στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εν λόγω περιφέρεια είναι να πείσει για το ανανεωτικό του προφίλ, πράγμα πάντως που δεν είναι εύκολο στην περίπλοκη Α’ Αθηνών με τις λεπτές ισορροπίες. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως καλά ποσοστά, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο του, είχε και ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Όσο για την περιφέρεια Αττικής; Εκεί βρίσκεται εις εκ των λοχαγών του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο Γιώργος Βλάχος, ενώ ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος παρά το γεγονός πως ο Απόστολος Τζιτζικώστας που στηριζε βγήκε τέταρτος, κατάφερε να του δώσει αρκετές περισσότερες ψήφους, απ’ ότι ήταν ο μέσος όρος του στην Αθήνα. Τώρα, ο κ. Βορίδης θα στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έστω και αν στο επιτελείο του πρώην υπουργού δεν μπαίνουν καν σε συζήτηση για στρατηγική συνεργασία.
Τέλος και στις δύο περιφέρειες του Πειραιά ο κ. Μεϊμαράκης είχε υπεροχή και τους τοπικούς βουλευτές Κώστα Κατσαφάδο και Γιάννη Τραγάκη στο πλευρό του.
Το crash test της Κεντρικής Μακεδονίας
Με τα σημερινά δεδομένα, πολλοί εκτιμούν πως ίσως το απόλυτο βαρόμετρο, ιδίως αν μειωθεί μέχρι το 20% η συμμετοχή πανελληνίως, να είναι η Κεντρική Μακεδονία, όπου ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας πήρε μεγάλα ποσοστά. Το κρίσιμο, επομένως, είναι πού θα διοχετευθούν αυτά τα ποσοστά. Υπό αυτό το πρίσμα, τα επιτελεία Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη είναι υπ’ ατμόν. Αμφότεροι θα περάσουν από τη Θεσσαλονίκη, όχι όμως για ομιλίες. Το γραφείο του κ. Μεϊμαράκη είναι σε επιφυλακή από το βράδυ της Κυριακής για πιθανή του άφιξη είτε σήμερα, Δευτέρα, είτε την Τρίτη, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην πόλη με αφορμή τον εορτασμό των Θεοφανίων και θα κάνει δύο μικρές συγκεντρώσεις στο ξενοδοχείο The Met για φίλους, υποστηρικτές και συνεργάτες.
Η διαπίστωση που γίνεται είναι πως οι περισσότερες ψήφοι είναι καραμανλικού υποβάθρου. Μαρτυράται άλλωστε και από το γεγονός πως και τα γαλάζια στελέχη της βορείου Ελλάδος μοιράστηκαν μεταξύ Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα. Υπό αυτό το πρίσμα, το στοίχημα για τον κ. Μητσοτάκη θα είναι να σπάσει τα «καραμανλικά ταμπού» και να πείσει με τις πολιτικές του προτάσεις ανθρώπους που θέλουν στην πράξη την ανανέωση της ΝΔ, φοβούνται όμως και να βγουν εκτός…καραμανλικού «μαντριού» (σ.σ. γιατί τότε μπορεί και πάλι να δικαιωθεί ο Ευάγγελος Αβέρωφ).
Πάντως, στα στρατηγεία των υποψηφίων στη Θεσσαλονίκη γίνεται μάχη για το καλύτερο αποτέλεσμα. Διευθυντής του γραφείου του κ. Μείμαράκη είναι ο Δημήτρης Δαρνάκας, ενώ πέραν του Κώστα Καραμανλή που στηρίζει τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ και εμπράκτως με στελέχη του στην πόλη, υπέρ του κ. Μεϊμαράκη τρέχουν ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ο γερμανοτραφής και «σαμαρικός» πρώην υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, αλλά και «σιδηρά κυρία» της πόλης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ Μάγδα Καρακόλη και το μέλος της ΠΕ Σωτήρης Βόσδου. Τη νεολαία τρέχουν ο υπεύθυνος του πολιτικού σχεδιασμού της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης Ανέστης Πύρος και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Β’ Θεσσαλονίκης Στέλιος Τσομαρίδης. Στην επικοινωνία βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο Μάνος Κούλας και ο Μιχάλης Νταγγίνης, ενώ έντονη κινητικότητα έχει αναπτύξει και ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης.
Βέβαια, ιδιαίτερα δραστήρια, αν και πιο ολιγομελής, είναι η ομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Διευθυντής του γραφείου ο Κώστας Φωτίου, αν και τον τόνο δίνει οργώνοντας την πόλη η μαχητική και εκ της Ντόρας Μπακογιάννη προερχόμενη Βίκυ Νάκου. Η πρώην γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Βίκυ Ευταξά συνεισφέρει επίσης με πεδίο δράσης κυρίως την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, ενώ και ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος τρέχει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συμπαθών (ήπιαν και καφέ προσφάτως στην Αριστοτέλους) είναι και ο πρώην αντιδήμαρχος της πόλης και υποψήφιος της ΝΔ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Συμμετοχή και ενσωμάτωση των δεξιών ψηφοφόρων κρίνουν πολλά
Τέλος, δύο από τα κρίσιμα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος είναι αφενός η συμμετοχή και αφετέρου η ικανότητα του κάθε υποψηφίου να διαμορφώσει μια πολυσυλλεκτική ΝΔ που να χωρά και τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι βρίσκονται στην περιφέρεια, της Κεντρικής Μακεδονίας συμπεριλαμβανομένης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της ΝΔ, για διάφορους λόγους η συμμετοχή θα έχει μια αισθητή κάμψη, πλην όμως, αν κινηθεί στην περιοχή των 330.000-350.000, όλοι θα είναι ικανοποιημένοι. Είναι βέβαια σαφές πως, όσο μικρότερη η συμμετοχή και όσο μεγαλύτερες οι συσπειρώσεις ( ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει περίπου 90%, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει περιθώριο ανόδου), τόσο η διαδικασία θα αποκτά φαβορί. Αν όμως προσέλθουν πολλοί νεοδημοκράτες εκ νέου, με τον κ. Μεϊμαράκη π.χ. να έχει πιο χαλαρή συσπείρωση, τότε όλα είναι ανοιχτά.
Φυσικά, ένα ακόμα ερώτημα, το οποίο θα θέτουν συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη, είναι κατά πόσον η υποψήφιοτητα Μητσοτάκη μπορεί να εκφράσει την όλη ΝΔ. Ζήτημα που δεν τίθεται και είναι επίπλαστο, σύμφωνα με το επιτελείο του έτερου υποψήφιου προέδρου της ΝΔ.
Η ήττα Τζιτζικώστα απελευθερώνει στελέχη
Είναι σαφές πως η καθαρή ήττα του Απόστολου Τζιτζικώστα απελευθερώνει στελέχη που τον στήριζαν. Επί παραδείγματι, με εξαίρεση ορισμένους βουλευτές, όπως ο Μάκης Βορίδης, η Άννα Ασημακοπούλου, ο Σίμος Κεδίκογλου, ο Χαράλαμπος Αθανασίου και ίσως ο Χρίστος Δήμας, όλοι οι υπόλοιποι στρέφονται προς τον κ. Μεϊμαράκη. Ήτοι, Κώστας Σκρέκας (ήταν με τον Κώστα Καραμανλή στο Κοπεονικ της Σερβίας), Νότης Μηταράκης (βρέθηκε μαζί με τον κ. Μεϊμαράκη και τον Κωνσταντίνο Μίχαλο στο ΕΒΕΑ την Κυριακή των εκλογών), Γιώργος Στύλιος, Ανδρεάς Κατσανιώτης, Γιάννης Αντωνιάδης, Βασίλης Γιόγιακας και Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Στην πραγματικότητα, στο πρώην επιτελείο Τζιτζικώστα επικρατεί τριχοτόμηση, κάτι που αποτυπώθηκε και σε πρόσφατη συνάντηση γαλάζιων στελεχών στον Βόλο: κάποιοι επιστρέφουν στις καραμανλικές τους ρίζες, κάποιοι επιμένουν να πρεσβεύουν την ανανέωση του κόμματος, ενώ κάποιοι στην καλύτερη…θα ρίξουν λευκό και στη χειρότερη δεν θα εμφανιστούν καν στην κάλπη. Έτσι, απελευθερώνονται στελέχη, όπως ο Παναγιώτης Γεωργόπουλος, ο Θεόδωρος Μητράκας, ο Στάθης Σταθόπουλος, ο Μανώλης Αγγελάκας, ο Σάκης Κολλάτος, ο Νίκος Αβραμίδης, ο Θεόδωρος Καραγιάννης, ο Μηνάς Σαμαντζίδης, ο Λάζαρος Κυρίζογλου κ.α.. Σε αυτό το πλαίσιο και παρά τις οχλήσεις που έχει δεχθεί, ο κ. Τζιτζικώστας δεν θα στηρίξει ονομαστικά κανέναν υποψήφιο
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.