Γ. Δέδες: O «ΜΟΡΕΑΣ» ΞΑΝΑΞΕΚΙΝΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2016 (video)

0


Τη Μεσσηνία επισκέφτηκε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Δέδες, και στην πρώτη από τις επισκέψεις του στο Νομό, βρέθηκε στο Δήμο Καλαμάτας συνοδευόμενος από τους Βουλευτές του Νομού, Γιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη και Πέτρο Κωνσταντινέα, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.
Εκεί, συναντήθηκε με το Δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, Αντιδημάρχους, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, με σκοπό την ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις μετά την υπερψήφιση από την ελληνική Βουλή της αναθεώρησης της σύμβασης του Αυτοκινητόδρομου «Μορέα», αλλά και ανακοινώσεις έργων υποδομής για το Δήμο της Καλαμάτας.

Όσον αφορά στην αναθεώρηση της σύμβασης, ο Γενικός Γραμματέας στις δηλώσεις του, τόνισε πως είναι η πρώτη σύμβαση παραχώρησης που αναθεωρείται με πλήρως ευνοϊκούς όρους για το Δημόσιο και ταυτόχρονα με κοινωνικά μέτρα οικονομικής ανακούφισης των χρηστών του αυτοκινητόδρομου.

Αναλυτικά, επεσήμανε πως είναι μια συμφωνία ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου με ρεαλιστική και εφαρμόσιμη καταληκτική ημερομηνία το Σεπτέμβριο του 2016, βιώσιμη και ανταποδοτική για το Δημόσιο και όχι μια συμφωνία απλής συνέχισης των εργασιών και αναχρηματοδότησης των έργων χωρίς καταληκτικές ημερομηνίες, με θολό ορίζοντα υλοποίησης και χωρίς βιωσιμότητα.

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας ανέλυσε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σύμβασης
την οποία εισηγήθηκε ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστος Σπίρτζης
και υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή των Ελλήνων το Δεκέμβριο του 2015.
Χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα ευνοϊκή και οικονομικά επωφελή τη σύμβαση για το Δημόσιο, αφού περιορίστηκαν σημαντικά οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν σε Παραχωρησιούχο και Κατασκευαστή.

Πρακτικά, από την τελευταία απόπειρα Συμφωνίας το 2013, που οι αποζημιώσεις για τον Παραχωρησιούχο και τον Κατασκευαστή είχαν προσδιοριστεί στα 182,53 εκ. ευρώ
κι ενώ έχουν μεσολαβήσει 2 έτη (2014-2015) που επιβαρύνονται με επιπλέον αποζημιώσεις,
το Δημόσιο «κλείνει» τη Συμφωνία με Παραχωρησιούχο και Κατασκευαστή με 79,5 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, το Δημόσιο θα παραλάβει δωρεάν σημαντικές οδικές μελέτες που θα εκπονήσει ο Κατασκευαστής, πλήρεις και ολοκληρωμένες με τεύχη δημοπράτησης, συνολικής προϋπολογιστικής αξίας 12.300.000 ευρώ. 

Ο «Μορέας» θα αποτελέσει τον πρώτο Αυτοκινητόδρομο της χώρας στον οποίο προωθείται το αναλογικό σύστημα διοδίων, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει ένα ισχυρό εμπορικό και κοινωνικό πακέτο για τους χρήστες του Αυτοκινητόδρομου, που προβλέπει:

α) την παροχή κλιμακωτών εκπτώσεων μέχρι και 70% σε συχνούς τοπικούς χρήστες του αυτοκινητοδρόμου, ανάλογα με τον αριθμό διελεύσεων ανά μήνα και ανά ζώνη χρέωσης διοδίων.
β) Για τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) απαλλαγή από την καταβολή διοδίων μέσω ειδικής κάρτας
γ) την αντιμετώπιση του προβλήματος των μονίμων κατοίκων όπου δεν υπάρχει παράπλευρο οδικό δίκτυο για την εξυπηρέτησή τους, με την καθιέρωση ειδικής ρύθμισης, όπως στην περίπτωση των κατοίκων Σπαθοβουνίου και ελεύθερων μετακινήσεων σε επίπεδο Καλλικρατικού Δήμου.
δ) την ελεύθερη δίοδο των εκλογέων και την άνευ καταβολής αντιτίμου διοδίων διέλευσή τους, από τους σταθμούς διοδίων του Έργου, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας διεξαγωγής των εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο κ. Δέδες σημείωσε επίσης, την τεράστια αναπτυξιακή και οικονομική σημασία που έχει η ολοκλήρωση του «Μορέα» για την Πελοπόννησο και ειδικότερα για την περιοχή της Μεσσηνίας.
Επισήμανε ότι στο έργο περιλαμβάνονται η κατασκευή και η ολοκλήρωση του κόμβου «Καρέλια» και του κόμβου των «Λέικων» και οι μελέτες που θα παραδοθούν δωρεάν από τον Κατασκευαστή στο Δημόσιο, με βάση τη Συμφωνία, αφορούν δύο κρίσιμους άξονες για την Μεσσηνία και συγκεκριμένα τους άξονες:

α) Καλό Νερό – Τσακώνα και
β) Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους πως υπεγράφη από τον Υπουργό, κ. Χρήστο Σπίρτζη και οριστικοποιήθηκε η διάθεση περίπου 3.000.000 ευρώ στο Δήμο Καλαμάτας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν αντιπλημμυρικά έργα – Δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων οδού Αθηνών – Νέας Εισόδου στο τμήμα από Θουρία έως Νέδοντα ποταμό του Δήμου Καλαμάτας, καθώς και την άμεση διάθεση του ποσού των 950.000 ευρώ περίπου, για μελέτες και έργα στο λιμάνι της πόλης.

Αναλυτικότερα στο video που ακολουθεί :

Δημοσίευση: Ιανουαρίου 13, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Γ. Δέδες: O «ΜΟΡΕΑΣ» ΞΑΝΑΞΕΚΙΝΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2016 (video)"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator