Άγρια επεισόδια στη Βέροια για τους πρόσφυγες από την Ειδομένη (video)

0


Άγρια επεισόδια εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στη Βέροια και συγκεκριμένα δίπλα στο χωριό Αγία Βαρβάρα με αφορμή την άφιξη στο στρατόπεδο Αρματολού Κόκκινου έξι λεωφορείων με πρόσφυγες, οι οποίοι πείστηκαν από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να μεταφερθούν σε κανονικά κέντρα φιλοξενίας.

Κάτοικοι που δεν θέλουν τους πρόσφυγες στην περιοχή τους, συγκεντρώθηκαν και αποδοκίμασαν τους πρόσφυγες. Η διαμαρτυρία κράτησε για 15 περίπου λεπτά και στη συνέχεια άνοιξαν το δρόμο και επέτρεψαν τη διέλευση του λεωφορείου το οποίο πέρασε την πύλη του στρατοπέδου.
Πέταξαν γουρουνοκεφαλές

Δεν έλειψαν και οι ακρότητες, με κάποιους να πετούν μπροστά στην πύλη του στρατοπέδου δυο γουρουνοκεφαλές.


Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν και μετά τη διέλευση και την είσοδο του λεωφορείου στο χώρο του στρατοπέδου. Κάποια στιγμή παραλίγο να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο από την παρουσία του Βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Ουρσουζίδη ο οποίος εμφανίστηκε στο χώρο λίγη ώρα πριν την άφιξη του λεωφορείου σε έναν ρόλο κάτι σαν «προπομπός».

Η εμφάνισή του πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους, τον εντόπισαν μέσα στην κλούβα των ΜΑΤ και κινήθηκαν προς το μέρος του.

Ο βουλευτής βγήκε αρχικά για να τους μιλήσει αλλά λίγο πιο θερμόαιμοι επιχείρησαν να τον λιντσάρουν. Άμεσα επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και ο ίδιος, εμφανώς ξαφνιασμένος, βρήκε αμέσως καταφύγιο πίσω στην κλούβα. Και ενώ οι ψυχραιμότεροι προσπαθούσαν να εξομαλύνουν την κατάσταση, κάποιος πέταξε μια γουρουνοκεφαλή στην κλούβα, δημιουργώντας εκ νέου μια μικρή αναστάτωση.

Λίγη ώρα πριν τα επεισόδια, ο Γ. Ουρσουνίδης, όπως φαίνεται από τα βίντεο του veriotis.gr, είχε σύντομες συνομιλίες με τους κατοίκους της περιοχής. «Στον λόγο της τιμής μου, σας λέω ότι θα είναι μόνο Σύριοι. Θα έρθουν 200 σήμερα και άλλοι 200 μετά...

«Μίλησα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο οποίος με διαβεβαίωσε πως θα μείνουν έως ότου τακτοποιηθεί το πρόβλημά τους, καθώς κανένας από τους πρόσφυγες δεν θέλει να μείνει εδώ, όλοι έχουν συγγενείς στο εξωτερικό» τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής. «Να μην έχουμε εικόνες της Ειδομένης, αυτό θέλουμε. Χρυσέ μου άνθρωπε, θέλουμε ειρήνη» είπε ένας ιερωμένος που ήταν παρών στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται άλλα τέσσερα λεωφορεία με πρόσφυγες να αφιχθούν αργότερα το βράδυ στο στρατόπεδο της Αγίας Βαρβάρας.
Νέες κινητοποιήσεις το Σάββατο

Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, οι επιβάτες των λεωφορείων ήταν κυρίως γυναίκες και μικρά παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας.

Το κλιμάκιο που έχει την ευθύνη της λειτουργίας του Κέντρου, αναμένεται να καταγράψει τα άτομα που έφτασαν εκεί, μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, οπότε και θα υπάρξει μια πρώτη εικόνα για το σύνολο των ατόμων που φιλοξενούνται εκεί, τόσο ως προς την εθνική τους προέλευση, όσο και οι ηλικίες.

Οι κάτοικοι της Αγ. Βαρβάρας για το πρωί του Σαββάτου αποφάσισαν νέα συγκέντρωση έξω από το στρατόπεδο, ζητώντας να ενημερωθούν για τα άτομα που φιλοξενούνται πλέον στο στρατόπεδο, αλλά και να απαιτήσουν από τις Αρχές να εγγυηθούν για την ασφάλεια των κατοίκων των γύρω χωριών.

Συνολικά οκτώ λεωφορεία αναχώρησαν την Παρασκευή από την Ειδομένη, με τα έξι να έχουν προορισμό την Ημαθία και τα δύο την Πιερία.

Από το πρωί, μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ενημέρωναν πρόσφυγες και μετανάστες για το πώς μπορούν να μεταβούν σε κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης κι έως το βράδυ περισσότερα από 600 άτομα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και είχαν καταγραφεί στις σχετικές λίστες.

Αναμένεται πως και σήμερα θα συνεχιστεί η μεταφορά όσων το επιθυμούν, αφού αρκετοί είναι αυτοί -κυρίως οικογένειες με παιδιά- που δηλώνουν πως δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να ζουν υπό αυτές τις «πολύ κακές», όπως τονίζουν, συνθήκες στην Ειδομένη.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχουν κι αυτοί που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται και να κλείνουν τη σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν έως ότου ανοίξουν τα σύνορα.







Δημοσίευση: Μαρτίου 26, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Άγρια επεισόδια στη Βέροια για τους πρόσφυγες από την Ειδομένη (video)"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator