ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
1. "Οι προηγούμενοι είχαν μία και μόνη απάντηση κάθε φορά που ετίθετο το ζήτημα ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι στο κόκκινο και η απάντηση ήταν: Οριζόντια περικοπή όλων των συντάξεων"
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ τον Αύγουστο του 2015 έκοψε οριζόντια κύριες και επικουρικές συντάξεις αυξάνοντας κατά 2% (από 4% στο 6%) την εισφορά υγείας για τις κύριες συντάξεις και επιβάλλοντας για πρώτη φορά εισφορά 6% στις επικουρικές, μειώνοντας έτσι αυτόματα και οριζόντια όλες τις συντάξεις.
2. "Ξαναφέρνουμε το ασφαλιστικό σε ράγες βιωσιμότητας χωρίς να μειωθούν ούτε ένα ευρώ οι κύριες συντάξεις"
Το νομοσχέδιο όχι μόνο ενσωματώνει όλες τις μειώσεις που έχουν γίνει αλλά μειώνει κι άλλο το πλαφόν για όσους λαμβάνουν μία μόνο ή περισσότερες κύριες. Οι κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ (προ φόρων και κρατήσεων)- καθαρά δηλαδή κάτω από 1.800 ευρώ κόβονται αυτόματα. Συγκεκριμένα προβλέπεται το πλαφόν από 2.770 ευρώ που είναι σήμερα για μία κύρια σύνταξη πέφτει στις 2.000 ευρώ μεικτά και για πολλές κύριες συντάξεις από 3.660 πέφτει στις 3.000 ευρώ (μεικτά πάντα). Οι συντάξεις που είναι κάτω από αυτό το ποσό δεν θα μειωθούν μέχρι την 1/1/2018 ("προσωπική διαφορά") για 2μιση ακόμα χρόνια. Μετά θα επαναυπολογιστούν.
3. "Είχαμε στρατηγική στόχευση να προστατέψουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους"
Το μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ τον Αύγουστο προβλέπει σταδιακή κατάργηση από φέτος του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους έως το 2019. Η φετινή πρόβλεψη είναι να το χάσουν 120.000 από τους 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους που το λαμβάνουν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιος με εισόδημα 8000 ευρώ, εισέπραττε μέχρι σήμερα 172,5 ευρώ τον μήνα, τα οποία θα χάσει. Απώλεια δηλαδή 2070 ευρώ από το ετήσιο εισόδημά του. Απώλειες θα έχουν και όσοι ανάπηροι βγουν σε σύνταξη μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς προβλέπει οτι μόνο αν το ποσοστό αναπηρίας ειναι πανω απο 80% θα χορηγείται ολόκληρη η εθνική σύνταξη. Διαφορετικά, όσοι λάβουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% θα χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης και με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 66,99% θα χορηγείται το 50% αυτής.
4. Καθιερώσαμε την εθνική σύνταξη, μια μεγάλη κατάκτηση κοινωνικής δικαιοσύνης"
Η εθνική σύνταξη ή αλλιώς "βασική σύνταξη" νομοθετήθηκε στον νόμο 3863/10, τον γνωστό ως νόμο Λοβέρδου- Κουτρουμάνη με χρόνο έναρξης εφαρμογής 1/1/2015 και ανερχόταν σε 360 ευρώ για 15 έτη εργασίας. Τότε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για "σύνταξη φιλοδώρημα". Η εθνική σύνταξη που νομοθέτησε τελικά η παρούσα κυβέρνηση ανέρχεται σε 345 ευρώ για τα ίδια 15 έτη εργασίας.
5. "Εμείς όχι μόνο τολμήσαμε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα, αλλά τολμήσαμε να φέρουμε μια πραγματικά ριζοσπαστική μεταρρύθμιση με βασικά χαρακτηριστικά: την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα ασφάλισης"
Η τρόικα είχε ζητήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση την ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα. Η τότε κυβέρνση, όμως, κατάφερε, να πείσει την τρόικα για την ανάγκη διατήρησης τριών τομέων ασφάλισης- μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ασκούσε σφοδρή κριτική για "σαρωτικές και βίαιες ενοποιήσεις", ενώ στο πρόγραμμά του είχε ρητή αναφορά για την ανάγκη αυτοτέλειας αυτών των 3 τομέων. Μετά τη διαπραγμάτευση του καλοκαιριού η τρόικα πέτυχε να περάσει την ενοποίηση των ταμείων σε 1 μόνο φορέα και παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης στους αγρότες ότι θα διατηρούσε την αυτοτέλεια του ΟΓΑ για τις συντάξεις των αγροτών, τελικά διατηρούνται μόνο οι μη συνταξιοδοτικές αρμοδιότητες του ΟΓΑ.
6. "Οι νέοι επιστήμονες και ελευθέροι επαγγελματίες θα έχουν χαμηλότερες εισφορές"
Πραγματι, αρχικά προβλέπονταν εκπτώσεις για όσους πρωτοεισέρχονταν στο επάγγελμα. Προσθήκη όμως της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο προβλέπει ότι αυτή την έκπτωση, θα την επιστρέψουν εντόκως όταν το εισόδημά τους ξεπεράσει τις 18.000 ευρώ και σε κάθε περίπτωση πριν βγουν σε σύνταξη. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται συγκεκριμένα ως "ασφαλιστική οφειλή".
7. "Η ΝΔ υποστήριζε το μονόδρομο της πλήρους περικοπής των επικουρικών συντάξεων"
Η ΝΔ είχε νομοθετήσει την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που εφαρμόστηκε τον Ιούλιο του 2015 και έκοψε τις συντάξεις κατά 5,2%. Αυτό πρακτικά έφερε περικοπές (οι επικουρικές κατά μέσο όρο είναι στα 170 ευρώ) 9 ευρώ τον μήνα. Η παρούσα κυβέρνηση μετονομάζει στο νομοσχέδιο την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος σε ρήτρα βιωσιμότητας με πανομοιότυπα χαρακτηριστικά, ενώ προχωράει ένα ακόμα δυσμενέστερο βήμα παραπέρα, βάζοντας αυτόματο κόφτη σε όποια κύρια και επικουρική έχει άθροισμα πάνω από 1.170 (1.300 μεικτά).
8. "Παρέχουμε κίνητρα παραμονής στην εργασία,μέσω των αυξανόμενων ποσοστών"
Ο Γ. Κατρούγκαλος, πάντως, ομολόγησε στη Βουλή πως το νέο ασφαλιστικό ευνοεί όσους έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης, είπε, δηλαδή, το ακριβώς αντίθετο απο τον Πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα ανέφερε: "με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, τα ποσοστά αναπλήρωσης, τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις, ξεπερνούν το 102% για τις μικρές συντάξεις και για όλες τις άλλες το 75%". Κάποιος ο οποίος μένει περισσότερα χρόνια στην εργασία του ουσιαστικά τιμωρείται.
9."Έγιναν δυο εποικοδομητικές συζητήσεις με τους αγρότες. Ένοιωθα και εγώ και όλοι μας την ανάγκη να ακούσουμε τους ανθρώπους της παραγωγής"
Καταργείται η χορήγηση συντάξεων στους αγρότες από τον ΟΓΑ (πάγιο αίτημα των αγροτών ήταν να παραμείνει) και αυξάνονται οι εισφορές τους από φέτος. Συγκεκριμένα: για το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο του 2015 έως το τέλος του 2016 θα υπάρξει αύξηση 42% (από 7% που είναι σήμερα σε 10%). Το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να ανακοινώσει με ποιο τρόπο θα εισπραχθούν τα αναδρομικά. Ένας αγρότης της 3ης ασφαλιστικής κλάσης αντί για 50,82 ευρώ τον μήνα θα επιβαρύνεται με 72,6 ευρώ και αυτή η αυξημένη επιβάρυνση θα ισχύσει για 18 μήνες εκ των οποίων οι 11 έχουν ήδη περάσει. Άρα θα πληρώσει επιπλέον τους επόμενους μήνες και τα αναδρομικά. Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής ξεκαθαρίζεται και το καθεστώς για τη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων. Θεωρείται εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα και έτσι φορολογούνται. Οι συναρμόδιοι υπουργοί το προηγούμενο διάστημα διαβεβαίωναν ότι δε θα συμβεί.
10. "Προστατεύουμε τους μισθούς"
Το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση εισφορών κατά 0.5% για εργαζόμενους και 0,5% για εργοδότες γιια 3 χρόνια και από 0,25% και για τους δύο για άλλα 3 χρόνια. Μείωση δηλαδή των καθαρών μισθών των εργαζομένων και περαιτέρω επιβάρυνση για τους εργοδότες. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση μείωσε αθροιστικά κατά 5% τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, κάτι που έφερε αυξήσεις στους καθαρούς μισθούς των εργαζομένων και μικρή ελάφρυνση των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το 2012, οι εισφορές μειώθηκαν κατά 1,1% και το 2014 έγινε νέα μείωση 3,9 μονάδων, 2,9% στις εισφορές των εργοδοτών και 1% σε αυτές των εργαζομένων.
11. "Εδώ εστιάζουμε και μια ταυτοτική διαφορά ανάμεσα στις δικές μας επιλογές και στις επιλογές που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυρίως η ΝΔ. Εμείς δουλέψαμε σκληρά για να φέρουμε μια μεταρρύθμιση που συνδυάζει βιωσιμότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, που δεν έχουν αφορολόγητο όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, το 92% θα πληρώσει μικρότερο φόρο"
Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ σήμερα καταβάλλει 4.200 ευρώ σε εισφορές και 8.220 σε φόρο. Με το νέο σύστημα θα πληρώσει 8.100 ευρώ σε εισφορές (με τις προβλεπόμενες εκπτώσεις) και φόρο 7.976. Θα κερδίσει 244 ευρώ από τον φόρο και θα χάσει 3.900 ευρώ από τις εισφορές.
12. "Βάλαμε ως προτεραιότητα την προστασία της εργασίας απέναντι στα σχέδια για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων"
Το θέμα των ομαδικών απολύσεων είχε ήδη κλείσει από την προηγούμενη κυβέρνηση με την ανάθεση της αρμοδιότητας στο ΑΣΕ -Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας-. Οι δανειστές είχαν δεχτεί την πρόταση και το θέμα ξανάνοιξε μετά την περσινή διαπραγμάτευση του Γιάννη Βαρουφάκη. Να σημειωθεί ότι τα εργασιακά δεν αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε αυτη την αξιολόγηση, αλλά έχουν μετατεθεί για την επόμενη, στην οποία δεν ξέρει κανείς τι θα προκύψει.
13. "Στόχος μας είναι η προστασία των μικρομεσαίων, των χαμηλοσυνταξιούχων. εμείς πορευόμαστε στον άξονα της ανακατανομής των βαρών υπέρ των αδυνάτων "
Εκτός από την περικοπή του ΕΚΑΣ που πλήττει ευθέως τους χαμηλοσυνταξιούχους, το νομοσχέδιο προβλέπει περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου στις 8.636 ευρώ. Δεν τηρήθηκε ούτε καν η δέσμευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η κόκκινη γραμμή ήταν τα 9.100 ευρώ που προβλεπόταν αρχικά στο νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα στην παρουσίαση είχε δηλώσει ότι δεν είναι διατεθειμένος να καταθέσει στη Βουλή διάταξη για χαμηλότερο αφορολόγητο από τα 9.091 ευρώ. Τελικά το βασικό αφορολόγητο, δηλαδή, αυτό για άγαμους, για έγγαμους χωρίς παιδιά και για τις γυναίκες συζύγους σε ζευγάρια (δηλαδή για την πλειονότητα των μισθωτών) περιορίζεται στα 8.636 ευρώ. Σήμερα είναι στις 9.545 ευρώ και ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν να το επαναφέρει στις 12.000 ευρώ.
14. "Το 2015 ήταν η πρώτη φορά μετά από 6 συνεχή χρόνια που δεν μειώθηκαν συντάξεις"
Τον Αύγουστο του 2015 μειώθηκαν κύριες και επικουρικές συντάξεις και μάλιστα οριζόντια με την αύξηση της εισφοράς υγείας κατά 2% (από 4% στο 6%) για τις κύριες συντάξεις και με την επιβολή για πρώτη φορά εισφοράς 6% στις επικουρικές.
15. "Στόχος μας δεν είναι απλά να κλείσει η αξιολόγηση, αυτό έχουμε μάθει ότι μπορεί να γίνει εύκολα, όπως γινόταν εύκολα τα προηγούμενα χρόνια. Στόχος μας ήταν και παραμένει να προχωρήσει η διαδικασία αλλά και να τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις μας απέναντι στον ελληνικό λαό"
Αυξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, παύση μισθολογικού διαχωρισμού σε όσους ειναι άνω ή κάτω των 25, επαναφορά 13ης σύνταξης, επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 (που τελικά μειώθηκε κι άλλο), μείωση ΦΠΑ (που τελικά αυξήθηκε);
16. "Δεσμευτήκαμε τον Σεπτέμβρη να προστατέψουμε τις συντάξεις, τους μισθούς"
Η αύξηση εισφορών που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τα επόμενα 6 χρόνια μειώνει αυτόματα τους καθαρούς μισθούς των μισθωτών (αναλύεται στο 10 σημείο), ενώ η αύξηση των εισφορών των επιστημόνων και των ελευθέρων επαγγελματιών 5πλασιάζει σε κάποιες περιπτώσεις την επιβάρυνση που έχουν (σημείο 11). Όσον αφορά στους συνταξιούχους πέραν όσων προαναφέρθηκαν (περικοπή επικουρικών- μείωση του πλαφον στις κύριες, επιβολή πλαφόν για άθροισμα κύριας και επικουρικής) επιπλέον, κόβεται κατά 32% το μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ η καταβολή του θα γινεται ανά τρίμηνο. Μόλις, δηλαδή, λάβουν το επόμενο μέρισμά τους, στο οποίο θα έχουν ενσωματωθεί οι μειώσεις 32% σε κάθε μήνα, θα ειναι σαν να λαμβάνουν τα 2 απο τα 3 μερίσματα. Παράλληλα, θα υπάρχει παρακράτηση του 60% της σύνταξης όσων συνταξιούχων εργάζονται, ενώ ο νέος μαθηματικός τύπος φέρνει μειώσεις στα εφάπαξ που αναμένουν οι συνταξιούχοι μεσοσταθμικά κατά 15%.
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.