Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τις τύχες της χώρας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, οι αισιόδοξες δηλώσεις περίσσευαν. Έτσι έγινε και τώρα. Με τη διαφορά ότι και πάλι το οξυγόνο της χώρας μοιάζει να τελειώνει, η ανάσταση της οικονομίας και το τέλος του μνημονίου αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο «Γολγοθάς» δεν τελειώνει ως είθισται τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά θα συνεχιστεί και μετά το Πάσχα.
Στις αρχές Μαρτίου ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε πει ότι «είναι εφικτός ο στόχος που έχει θέσει εδώ και καιρό, μέχρι το ορθόδοξο Πάσχα να έχουμε το τέλος της αξιολόγησης και μαζί με την Ανάσταση της Ορθοδοξίας να έρθει και η ανάσταση της οικονομίας, και χωρίς πρόσθετα μέτρα».
Λίγες ημέρες αργότερα –στις 28 Μαρτίου– ακολούθησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπου ενημερώνοντας τη Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανέφερεότι σκοπός είναι «να βρεθεί λύση έως τις 22 Απριλίου».
Και βέβαια την 1η Απριλίου ο Πάνος Καμμένος έσπασε τα κοντέρ λέγοντας από την Κύπρο ότι «φαίνεται πως μέχρι το Πάσχα, ή λίγες μέρες μετά το Πάσχα, και η Ελλάδα θα ακολουθήσει την Κύπρο στην έξοδο από το μνημόνιο».
Ως γνωστόν, ουδείς από τους παραπάνω χρησμούς επαληθεύτηκε, αντιθέτως φτάσαμε σε ένα ναυάγιο της Αθήνας με τους θεσμούς που μοιάζει να μην έχει λογική. Ή μήπως έχει;
Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στα προληπτικά μέτρα που ζητά το ΔΝΤ (και οι ΗΠΑ) προκειμένου να πει το «ναι» στο κλείσιμο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ήταν ένας κόφτης που αυτόματα θα μειώνει τις δαπάνες. Αυτός όμως δεν φάνηκε αρκετός για τους δανειστές, οι οποίοι αναζητούν τρόπους να προσπεράσουν τα νομικά κωλύματα που έχουν διαπιστωθεί, απαιτώντας συγκεκριμένα μέτρα. Στο βάθος βέβαια παραμένει η προσπάθειά τους να αποδομήσουν την κυβέρνηση και να οδηγήσουν, αν όχι σε εκλογές (το σενάριο αυτό απορρίπτεται προς το παρόν), τουλάχιστον σε μια συγκυβέρνηση. Και όσο το Μέγαρο Μαξίμου θα αντιστέκεται στον σχεδιασμό αυτό, τόσο θα σκληραίνουν την στάση τους.
Όπως προαναφέρθηκε, το ναυάγιο που καταγράφηκε τις τελευταίες μέρες, δεν έχει λογική: τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαίωσαν όσα η ελληνική κυβέρνηση υποστήριζε. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την ίδια ώρα (ακόμα και ο περίεργος Ολλανδός Γέρουν Ντάισελμπλουμ) ομολογούσαν πως έχει καταγραφή πρόοδος και η συμφωνία ήταν θέμα ημερών. Μόνο που το ΔΝΤ επέλεξε να αμφισβητήσει ακόμα και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό της Eurostat αλλά και την εναλλακτική λύση του κόφτη που προσέφερε η κυβέρνηση. Και επιμένει στη λήψη μέτρων μέσω αντισυνταγματικών διαδικασιών.
Ο λόγος της εμμονής
Και ενώ η λογική μοιάζει να εξαντλείται, αποκαλύπτεται ο λόγος της εμμονής: Το ΔΝΤ επιθυμεί να εξαντλήσει τον χρόνο εις βάρος της Ελλάδας. Και σε αυτό έχει πολύτιμο σύμμαχο τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αν η αξιολόγηση έκλεινε τώρα θα άνοιγε η συζήτηση για το χρέος αλλά το κυριότερο η Ελλάδα θα αποκτούσε την απαραίτητη ρευστότητα, ώστε να ξεπεράσει τις δανειακές τις δυσκολίες το καλοκαίρι. Και μετά θα είχε άπλετο χρόνο για να πορευθεί μέχρι την επόμενη αξιολόγηση. Με άλλα λόγια, κανείς δεν θα μπορούσε επί της ουσίας να παρέμβει στην χώρα. Αν σε αυτό προστεθούν και οι εκτιμήσεις από οικονομικούς κύκλους (π.χ. Τράπεζα Πειραιώς) για ανάπτυξη το β΄ εξάμηνο του έτους, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα αποκτούσε μια ιδιότυπη ασυλία και θα παγιωνόταν στην πολιτική σκηνή του χώρου.
Μόνο που όπως έχει ξαναγράψει η «Α» στόχος των δανειστών είναι να τον ζημιώσουν, ώστε το πολιτικό σύστημα να είναι διαχειρίσιμο όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο. Με έναν πρωθυπουργό που θα έχει πετύχει ανάπτυξη, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο. «Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και πετυχαίνει πλεονάσματα χωρίς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», τόνισε σχετικά τη Μ. Πέμπτη, σε δήλωσή του, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απαντώντας με τον τρόπο αυτό στην απαίτηση για προληπτικά μέτρα, τα οποία επί της ουσίας στοχεύουν στους μισθούς και τις συντάξεις.
Διόλου τυχαίο δεν είναι και πρόσφατο δημοσίευμα του «Bloomberg», το οποίο εξετάζει τρία σενάρια: υποταγή, πρόωρες εκλογές, δημοψήφισμα. Το πρώτο μεταφράζεται αυτόματα σε εξαΰλωση του πολιτικού κεφαλαίου του Αλέξη Τσίπρα. Το δεύτερο πολύ πιθανά να αλλάξει τους συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις. Όμως τόσο το δεύτερο όσο και το τρίτο σενάριο θα οδηγήσει σε καταστροφικές καθυστερήσεις.
Προς έκτακτο Eurogroup
Επί του πρακτέου τώρα, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του πακέτου των εφεδρικών μέτρων, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο ίδιος επισημαίνει πως το εν λόγω ζήτημα, όπως και το ζήτημα του χρέους, «ξεπερνάει» το επίπεδο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, η οποία, όπως αφήνει να εννοηθεί ο παράγοντας της Ευρωζώνης, ολοκληρώνεται επιτυχώς με συμφωνία στο πακέτο των αναγκαίων μέτρων. Η ίδια πηγή σημειώνει πως ακόμα δεν έχει οριστεί ημερομηνία για το έκτακτο Eurogroup. Άλλες πληροφορίες όμως τολμούν να το τοποθετήσουν ακόμα και την ερχόμενη Τρίτη.
Οι δηλώσεις πάντως του Ευρωπαίου αξιωματούχου φαίνεται να επιβεβαιώνονται από αντίστοιχες του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως η καθυστέρηση οφείλεται στα νομικά αδιέδοξα. «Θα πρέπει να διευθετηθούν ορισμένα νομικά και πολιτικά ζητήματα», υποστήριξε και μια πρώτη προσπάθεια μετάφρασης οδηγεί σε συντριβή: οι Ευρωπαίοι συνυπογράφουν τα προληπτικά μέτρα και αναζητούν νόμιμο τρόπο για να επιβληθούν αυτά.
Η παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε «αντισυνταγματικό και μη λογικό» το σχέδιο προληπτικών μέτρων, έρχεται απλά να επιβεβαιώσει την προσπάθεια που καταβάλλεται για να βρεθεί νόμιμη οδός.
Βέβαιος για συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών δηλώνει και ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν. «Έχω τη βεβαιότητα ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία», είπε μιλώντας στο «Bloomberg».
Πηγή iApopsi
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.