ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

0



ΣΗΜΕΡΑ 9 Μαΐου, θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε και από την Ελλάδα ένα πολύ ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο. Πρόκειται για τη διάβαση του Ερμή μπροστά από τον ηλιακό δίσκο που είχε να συμβεί από το 2006 (χωρίς να είναι ορατή από την Ελλάδα) ενώ θα ξανασυμβεί το 2019 και θα είναι ορατή και πάλι από την Ελλάδα όπως και φέτος. Κατά μέσο όρο συμβαίνουν περίπου 13 διαβάσεις του Ερμή ανά αιώνα.

Η OMΑΔΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου σε συνεργασία με το 3ο Γενικό Λύκειο Κορίνθου και με τη στήριξη της Α΄ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ , διοργανώνουν στον προαύλιο χώρο του 3ου Γενικού Λυκείου Κορίνθου,δράση με αντικείμενο την παρατήρηση της διάβαση του πλανήτη Ερμή μπροστά από τον Ηλιακό δίσκο .

Η δράση θα ξεκινήσει στις 12:00 και θα διαρκέσει ως και τις 18:00.
Η παρατήρηση της διάβασης θα γίνει με τηλεσκόπια της ομάδας και του σχολείου τα οποία διαθέτουν ειδικά προστατευτικά φίλτρα ηλιακής παρατήρησης.

Το φαινόμενο περιγράφεται ως εξής:
Η είσοδος του Ερμή στον ηλιακό δίσκο θα ξεκινήσει στις 14:12 (θερινή ώρα Ελλάδας) («πρώτη επαφή») κατά την οποία θα δούμε τον Ερμή να εφάπτεται εξωτερικά του ήλιου.
Τρία μόλις λεπτά μετά θα έχει εισέλθει ολόκληρος και θα εφάπτεται εσωτερικά, σημείο που αναφέρεται ως η «δεύτερη επαφή».

Για τις επόμενες 6 ώρες ο πλανήτης ακολουθώντας παραβολική τροχιά θα κινείται εντός του ηλιακού δίσκου φτάνοντας στο «βαθύτερο σημείο διείσδυσης» εντός του ηλιακού δίσκου , στις 17:57.
Ο Ήλιος θα δύσει με το φαινόμενο σε εξέλιξη.

Παρακάτω αναγράφονται συνοπτικά οι σημαντικές ώρες του φαινομένου:

1η επαφή: 14:12:19
2η επαφή: 14:15:31
Βαθύτερο σημείο διείσδυσης: 17:57
Συνολική διάρκεια διάβασης: 6 ώρες

Εφιστούμε την προσοχή σας στο εξής:

Η παρατήρηση του φαινομένου δεν μπορεί να γίνει διά γυμνού οφθαλμού, κυαλιών ή απλού τηλεσκοπίου,καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος τύφλωσης.
Εάν δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός οι ειδικοί συστήνουν την παρακολούθηση του φαινομένου μέσω Διαδικτύου.
Δημοσίευση: Μαΐου 09, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator