Υπόμνημα απέστειλε την Τρίτη ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο.
Οπως τονίζουν, «με το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, επαναλαμβάνονται – και με μεγαλύτερη ένταση – τα λάθη των προηγούμενων ετών καθώς για μια ακόμη φορά, επιχειρείται η επίτευξη δημοσιονομικών στόχων με μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, τα οποία όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμα τα προβλήματα, αλλά αντίθετα τα οξύνουν».
Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι για μια ακόμη φορά προωθούνται φορολογικές επιβαρύνσεις που καλλιεργούν το έδαφος για αύξηση της ύφεσης, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής ενώ και οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό κινούνται σε λάθος κατεύθυνση: αυξάνουν υπέρμετρα τις εισφορές και επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, δημιουργούν αντικίνητρα για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας και μειώνουν σημαντικά την εισπραξιμότητα. «Υπονομεύουν ευθέως την ανάπτυξη της οικονομίας και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα τροφοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος» όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι εξαιτίας των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο, κινδυνεύει να δημιουργηθεί ένα νέο κύμα μετανάστευσης ανθρώπινου κεφαλαίου από τη χώρα. «Μετά τη μαζική φυγή επενδυτών και επιχειρήσεων, η Ελλάδα απειλείται με την αποχώρηση καταρτισμένων επιστημόνων και επαγγελματιών, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την εργασία τους σε ένα κράτος που δεν τους προσφέρει τίποτα ως ανταπόδοση και τους επιφυλάσσει μελλοντικά μια σύνταξη, η οποία δεν θα ανταποκρίνεται στο ύψος των εισφορών τους».
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων επαναφέρει την πρότασή της για ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, με σκοπό να ανακτηθεί η αξιοπιστία του και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. Τα βασικά σημεία της πρότασης περιλαμβάνουν:
– Σε άμεσο χρόνο, εξαγορά δημοσιονομικού χρόνου με την υιοθέτηση βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων δημοσιονομικής ευστάθειας. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν ένα σύστημα ποσοστιαίων εισφορών, με δυνατότητα εξομάλυνσης για αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες, την προσαρμογή των κλιμακίων του ΕΚΑΣ, τη συνένωση ταμείων κ.ά.
– Λήψη πολιτικών αποφάσεων σε πέντε κρίσιμα σημεία:
o Διατήρηση της συνολικής επιβάρυνσης στα σημερινά επίπεδα για 20 χρόνια.
o Συνεξέταση κυρίων και επικουρικών συντάξεων και πιθανώς εφάπαξ.
o Συνεξέταση παλαιών και νέων συντάξεων, ως ανεξάρτητο θέμα δικαιοσύνης.
o Διάκριση πρόνοιας-ασφάλισης και αντανάκλαση της κάθε διάστασης στην κρατική σύνταξη. Μηχανισμός της νοητής κεφαλαιοποίησης.
o Σκεπτικό ενός υποχρεωτικού πυλώνα στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
– Διάλογος για τη δημιουργία, σε βάθος διετίας, ενός συστήματος τριών πυλώνων, όπως αυτό που έχει αξιοποιηθεί σε αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Το προτεινόμενο μοντέλο,όπως σημειώνεται, διακρίνει τους ρόλους της κοινωνικής και επαγγελματικής αλληλεγγύης και στη τελική ανάπτυξη του εξασφαλίζει ποσοστό αναπλήρωσης γύρω στο 70% των τελικών αποδοχών, παρόμοιο με τα ισχύοντα στην ΕΕ.
ΠΗΓΗ
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.