Είσαστε εδώ: » ΑΡΧΙΚΗ
»
ΠΡΟΣΩΠΑ
» Η απόφαση του ΝΣΚ που διαλύει κάθε φαντασίωση του Κωνσταντίνου πως είναι «βασιλεύς»
Η απόφαση του ΝΣΚ που διαλύει κάθε φαντασίωση του Κωνσταντίνου πως είναι «βασιλεύς»
Ο Κωνσταντίνος προκάλεσε ποικίλα σχόλια με την εμφάνισή του στον ΣΚΑΪ και τις δηλώσεις του πως παραμένει Βασιλεύς Κωνσταντίνος. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει όμως διαφορετική άποψη.
Ο εμμονή του να τον προσφωνούν Βασιλέα Κωνσταντίνο, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με δικαστικές αποφάσεις, αλλά και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που σε μια κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι και ο μόνος κυρίαρχος.
Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2014 το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σε οριστική του γνωμοδότηση προς το υπουργείο Εργασίας ξεκαθάρισε, μετά από ερώτημα που του είχε τεθεί, ότι ο έκπτωτος βασιλιάς μπορεί να χρησιμοποιεί το όνομα «Κωνσταντίνος τέως βασιλεύς Παύλου», προκειμένου να του χορηγηθεί Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, για τον οποίο είχε κάνει αίτηση.
Στα δικαιολογητικά που είχε προσκομίσει τότε ο τέως στο υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνονται διαβατήριο της Δανίας (από εκεί κατάγεται), όπου αναφέρεται ως «King Constantine», έγγραφο από το γραφείο πρωθυπουργού της Δανίας με ημερομηνία 1/7/1983 το οποίο αναφέρει ότι από την εποχή του βασιλιά Christian IX κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν είχε ή έχει το επώνυμο Γλύξμπουργκ, απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που τον αναφέρει ως «τέως βασιλιά των Ελλήνων», αλλά και αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου «βαφτίστηκε» για τις ανάγκες της δίκης σχετικά με την αποζημίωση της περιουσίας του ως «Κωνσταντίνος τέως βασιλεύς Παύλου». Μάλιστα, με το ίδιο όνομα του έχει χορηγηθεί ΑΦΜ από τη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού για τις οικονομικές δραστηριότητές του στην Ελλάδα.
Στη γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ξεκαθαρίζει ότι το όνομα «Κωνσταντίνος τέως βασιλεύς Παύλου» δεν έχει να κάνει με τίτλο ευγενείας, καθώς στην Ελλάδα από το Σύνταγμα είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν τίτλοι ευγενείας. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι κάθε φυσικό πρόσωπο πρέπει να έχει ονοματεπώνυμο, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα ταυτοποίησής του. Στην εν λόγω περίπτωση, ο τέως δεν φέρει επίθετο και γι αυτό τον λόγο τού αποδίδεται το όνομα «Κωνσταντίνος» και το επίθετο «τέως βασιλέως Παύλου».
Ομως Δημοσίευση: Ιουνίου 02, 2016 - Κατηγορία: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΠΡΟΣΩΠΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.