Τι προβλέπει η συνθήκη της ΕΕ για την αποχώρηση της Βρετανίας μετά την επικράτηση του Brexit

0



Τα αποτελέσματα στο δημοψήφισμα της Βρετανίας δείχνουν ότι το Brexit επικρατεί και η χώρα ετοιμάζεται να φύγει από την ΕΕ.

Εφόσον επαληθευτούν αυτά η συνθήκη της Λισαβόνας που ισχύει από 1/12/2009 προβλέπει όλα τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν ώστε μία χώρα μέλος της ΕΕ να αποχωρήσει από την Ενωση.

Ποια είναι τα βήματα για την έξοδο από την ΕΕ

  • Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες 4.2 
  • Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει γνωστοποιεί την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σημ.: Συμβούλιο Κορυφής). 
  • Υπό το πρίσμα των προσανατολισμών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ένωση προβαίνει σε διαπραγματεύσεις και συνάπτει με το εν λόγω κράτος συμφωνία που καθορίζει τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των μελλοντικών του σχέσεων με την Ένωση. 
  • Η διαπραγμάτευση της συμφωνίας αυτής γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 218, παράγραφος 3, της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σημ.: περιγράφει το πώς γίνονται οι διαπραγματεύσεις για σύναψη συμφωνιών μεταξύ ΕΕ και τρίτου κράτους ή με Διεθνείς Οργανισμούς). 
  • Η συμφωνία συνάπτεται εξ ονόματος της Ένωσης από το Συμβούλιο (σημ.: εννοεί το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή των Υπουργών, εδώ το ECOFIN), το οποίο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία (σημ.: υπονοεί άρθρο 16 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το άρθρο 238 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης), μετά από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 4.3 
  • Οι Συνθήκες παύουν να ισχύουν στο εν λόγω κράτος από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει τέτοιας συμφωνίας, δύο έτη μετά τη γνωστοποίηση που μνημονεύεται στην παράγραφο 2 (4.2), εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το εν λόγω κράτος μέλος, αποφασίσει ομόφωνα την παράταση της προθεσμίας αυτής 4.4 
  • Για τους σκοπούς των παραγράφων 2 (4.2) και 3 (4.3), το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου που αντιπροσωπεύει το αποχωρούν κράτος μέλος δεν συμμετέχει ούτε στις συζητήσεις ούτε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που το αφορούν. Η ειδική πλειοψηφία ορίζεται βάσει του άρθρου 238,παράγραφος 3, στοιχείο β), της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 4.5 Εάν το κράτος που αποχώρησε από την Ένωση ζητήσει την εκ νέου προσχώρησή του, η αίτησή αυτή υπόκειται στη διαδικασία του άρθρου 49 (σημ. υπονοεί το άρθρο 49 της ΣτΛ που αφορά στην αίτηση κράτους για προχώρηση την ΕΕ).
Δημοσίευση: Ιουνίου 24, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Τι προβλέπει η συνθήκη της ΕΕ για την αποχώρηση της Βρετανίας μετά την επικράτηση του Brexit"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator