Διαβάστε το αποκαλυπτικό πόρισμα των ελεγκτών της ΤτΕ για την παράνομη χρηματοδότηση της εφημερίδας VETO.
«Δώρο» 11 εκατ. ευρώ στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο έκανε ο φυγόδικος Πέτρος Κυριακίδης. Το σκάνδαλο της σκοτεινής χρηματοδότησης του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και της εφημερίδας του VETO με συνολικό ποσό 11 εκατομμύριων καταγράφεται αναλυτικά στο πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος για την Proton Bank. Η τράπεζα είναι σήμερα υπό εκκαθάριση στο Δημόσιο και η δίκη για το σκάνδαλο εκκρεμεί. Όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι προκύπτει καραμπινάτη απιστία για την τράπεζα και ηθική αυτουργία με δόλο για τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.
Συγκεκριμένα όπως γράφουν στο πόρισμα οι ελεγκτές της Τραπέζης της Ελλάδος, δόθηκαν 9 εκατ. ευρώ ως… «ταμειακή διευκόλυνση» σε μια εφημερίδα που παράπαιε και λίγους μήνες μετά έκλεισε ενώ άλλα δυο εκατομμύρια κατέληξαν στην τσέπη του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου καθώς ο καταζητούμενος σήμερα επιχειρηματίας Πέτρος Κυριακίδης αγόρασε το 44% της VETO λίγους μήνες πριν η εφημερίδα κατεβάσει ρολά.
Στο πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος οι ελεγκτές διαπιστώνουν ότι στο κυκλοφορούν ενεργητικό της ΝΕΠ και συγκεκριμένα στον λογαριασμό «χρεώστες διάφοροι «ποσό 9 εκατ. ευρώ περίπου αποτελεί απαίτηση από τη VETO MΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΕ καθότι επρόκειτο για ταμειακή διευκόλυνση». Δηλαδή ο καταζητούμενος σήμερα Κυριακίδης… διευκόλυνε τον ιδιοκτήτη της VETO Μάκη Τριανταφυλλόπουλο με 9 εκατ. ευρώ!
Η «διευκόλυνση» έγινε λίγο πριν το λουκέτο της κυριακάτικης VETO που εξέδιδε ο Τριανταφυλλόπουλος, Οι ελεγκτές, προφανώς εντυπωσιασμένοι από τη «διευκόλυνση» των 9 εκατ. τονίζουν με bold γράμματα στο πόρισμα για τη VETO, ότι «η εν λόγω εταιρία είναι υπό εκκαθάριση, και όπως ειπώθηκε στο κλιμάκιο ελέγχου κατά τη συνάντηση θεωρείται εξολοκλήρου επισφάλεια-ζημία». Δηλαδή ο Τριανταφυλλόπουλος λίγο πριν κλείσει η VETO πήρε 9 εκατ. από τον καταζητούμενο επιχειρηματία και τα λεφτά χάθηκαν.
Οι ελεγκτές ειδικά για την περίπτωση της VETO σημειώνουν ότι «τον Μάρτιο 2010 ποσοστό 44% των μετοχών της νεοϊδρυθείσας τότε εταιρίας VETO ονομαστικής αξίας 132.000 ευρώ περίπου μεταβιβάστηκε από τον Ευθ. Τριανταφυλλόπουλο στη ΝΕΠ με τίμημα 2.000.000 ευρώ. Επισημαίνεται το μεγάλο ύψος της υπεραξίας, στην οποία μεταβιβάστηκε το ποσοστό αυτό της εταιρίας που ανήλθε σε 1.868.000, με δεδομένο ότι πρόκειται για νεοϊδρυθείσα εταιρία και από το ότι αν δει κανείς τα αποτελέσματα θα δει ότι η εταιρία λειτουργούσε με υπερβολικές ζημίες».
Το χρονολόγιο
Τo Νοέμβρη του 2009, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος προχώρησε οτην έκδοση της εφημερίδας VETO. Το πρώτο φύλλο της VETO πούλησε 200.000 περίπου φύλλα. Από την δεύτερη εβδομάδα όμως, άρχισε η πτώση. Τον Ιούνιο του 2010 μετά βίας πουλούσε 30.000 φύλλα, ενώ έπειτα από ένα χρόνο κυκλοφορίας κατέληξε στις 11.000. Την ίδια περίοδο. οι πρώτες σε κυκλοφορία εφημερίδες ξεπερνούσαν τα 150.000 φύλλα.
Το 2010, ο Πέτρος Κυριακίδης, μέντορας του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, χρησιμοποιεί την εκδοτική εταιρία ΝΕΠ για να επενδύσει σε συγκροτήματα Τύπου. Αυτό που στην πραγματικότητα κάνει, είναι να δανειοδοτείται από την Proton Bank του Λαυρεντιάδη για να αγοράζει μετοχές σε διάφορα συγκροτήματα τύπου και να εξασφαλίζει τη σιωπή των εκδοτών σε όσα έκανε ο Λαυρεντιάδης.
Στις 29 Μαρτίου 2010, η εταιρία ΝΕΠ του Κυριακϊδη παίρνει δάνειο 10 εκατομμυρίων ευρώ από την Proton Bank φυσικά. Σύμφωνα με το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος που διενήργησε έλεγχο στην Proton Bank, υπήρξε «έγκριση νέου Μ/Π δανείου 10 εκατομμυρίων ευρώ, 4ετούς διάρκειας, με σκοπό την εξαγορά του 49% των μετοχών της VETO ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Α.Ε. και τη χρήση του υπολοίπου ως κεφαλαίου κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα». Από αυτά τα 10 εκατομμύρια, τα 2 εκατομμύρια φαίνεται πως δίνονται για την αγορά του 44% της VETO του Τριανταφυλλόπουλου. Ενώ η εταιρία είναι μόλις μερικών μηνών και με δυσμενή οικονομικά στοιχεία, το 44% πουλιέται έναντι 2 εκατομμυρίων ευρώ αντί 132.000 ευρώ που σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος είναι η ονομαστική αξία του ποσοστού.
Ας υποθέσουμε, όμως, πως τόσο αποτίμησε ο Κυριακίδης το ποσοστό, με υπερτίμηση 1.188.000 ευρώ. Άλλωστε, απ' ό,τι αποδείχθηκε, τα λεφτά δεν ήταν δικά του αλλά των καταθετών της Proton.
«Διευκόλυνση» 9 εκατομμυρίων σε εφημερίδα λίγο πριν την κατάρρευση
Κατά τον έλεγχο, όμως, των οικονομικών στοιχείων της ΝΕΠ, του Κυριακίδη, αποδείχθηκε πως όχι μόνο τα δάνεια που πήρε για να «επενδύσει» στα συγκροτήματα Τύπου δεν είχαν καλύψεις, αλλά υπήρχε και μία χρηματοδότηση 9 εκατομμυρίων ευρώ προς την εφημερίδα VETO. Μετά από συνάντηση των ελεγκτών της ΤτΕ με τον Πέτρο Κυριακίδη, παραδέχθηκε πως η χρηματοδότηση αυτή δόθηκε για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα της εφημερίδας. Γι' αυτό και στους ισολογισμούς εμφανίζεται ως χρέος της VETO προς τη ΝΕΠ. Στην πραγματικότητα, βέβαια, είναι χρέος χωρίς επιστροφή και επίσημη δανειοδότηση προς την Proton Bank. Άλλωστε, σε καμία περίπτωση μια νεοσύστατη εταιρία μηνών δεν θα μπορούσε να πάρει δάνειο 9 εκατομμυρίων από τράπεζα. Έτσι η δανειοδότηση έγινε μέσω της ΝΕΠ του Λαυρεντιάδη και υπήρξε χωρίς επιστροφή.
Στον μετέπειτα έλεγχο, το ποσό αντιμετωπίστηκε ως χρέος της ΝΕΠ του Κυριακίδη προς την Proton και όχι του Τριανταφυλλόπουλου. Το αποτέλεσμα όμως είναι ένα: η VETO πήρε 9 εκατομμύρια για διευκόλυνση από τα ταμεία της Proton και δεν τα έχει επιστρέψει.
Τα κρίσιμα ερωτήματα
Είναι γνωστό και θεμελιωμένο νομικά πως η ΝΕΠ ήταν ένα εταιρικό όχημα με το οποίο ο Λαυρεντιάδης αποσπούσε τα χρήματα των καταθετών και τα διοχέτευε σε επιχειρήσεις συμφερόντων του, χωρίς τραπεζικές εγγυήσεις. Ως σήμερα δεν έχει ελεγχθεί αν τα 9 εκατομμύρια, που δόθηκαν στη VETO, αποτέλεσαν μαύρο χρήμα. Πώς είναι δυνατόν να δίνονται 9 εκατομμύρια και 2 εκατομμύρια ακόμη για τον τίτλο της VETO, μιας εφημερίδας λίγων μόνο μηνών και λίγο μάλιστα πριν την κατάρρευσή της; Ποιο επιχειρηματικό κριτήριο ικανοποιείται με αυτή την κίνηση;
- Υπήρξε περαιτέρω έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες επί των αναφορών ότι η VETO την περίοδο του ελέγχου ήταν υπό εκκαθάριση κι επομένως το ποσό των 9 εκατ. ευρώ «θεωρείται εξ ολοκλήρου επισφάλεια - ζημία», δηλαδή δεν επρόκειτο ποτέ να επιστραφεί από την εταιρεία;
- Τα 9 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν από τη ΝΕΠ του Κυριακίδη, που ήταν παράλληλα μέτοχος στην Proton Bank, προς τη VETO του Τριανταφυλλόπουλου από τον προσωπικό λογαριασμό του ενός προς τον άλλον ή με κάποια άλλη διαδικασία;
- Τα χρήματα δόθηκαν για εξόφληση των υποχρεώσεων της εταιρείας προς τους εργαζομένους και προς τρίτους και, αν όντως έτσι είναι, γιατί στη VETO εμφανίζονται σαν «Επισφάλεια - ζημία»;
-Υπό ποιες συνθήκες μια νεοσύστατη εταιρεία όπως η VETO, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο μόλις 300.000 ευρώ κατάφερε να εξασφαλίσει «ταμειακή διευκόλυνση» 9 εκατ. ευρώ στους λίγους μήνες λειτουργίας της για αποπληρωμή τρεχουσών υποχρεώσεων;
Το μεγάλο κόλπο
Η εισαγγελική έρευνα και η ανάκριση δεν έχει απαντήσει ως σήμερα σε αυτά τα ερωτήματα, πιθανόν χαμένη μέσα στο λαβύρινθο των κινήσεων των χρημάτων και των αλληλοδιαπλεκόμενων εταιρικών σχημάτων. Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος από τη μεριά του, απαντά πως τα χρήματα δόθηκαν σε υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους. Αυτό, ακόμη και αν ισχύει, δεν αναιρεί πως ο Λαυρεντιάδης έδωσε 9 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν επιστράφηκαν στη ΝΕΠ και κατ' επέκταση στην τράπεζα. Δηλαδή πρόκειται για χρήματα που χρωστάει η εταιρία του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.
Η VETO βρίσκεται σήμερα υπό εκκαθάριση. Στους ισολογισμούς της ένα ποσό 11 εκατομμυρίων ευρώ εμφανίζεται ως χρέη σε τρίτους. Πρόκειται για το επίμαχο ποσό. Ακόμη και αν η ΝΕΠ του Κυριακίδη έχει εκχωρήσει αυτή την οφειλή της VETO προς την τράπεζα Proton, δηλαδή την Eurobank σήμερα, η τράπεζα δεν μπορεί πρακτικά να πάρει τίποτα από μια εταιρία η οποία δηλώνει «ουκ αν τι λάβετε εκ του μη έχοντος». Το συμπέρασμα είναι πως ένα θαλασσοδάνειο, ειδικής μεθόδευσης, δόθηκε στην εταιρία του Τριανιαφυλλόπουλου. η οποία προφανώς δεν θκ το επιστρέφει. Αυτός που χρεώνεται δεν είναι ο Λαυρεντιάδης αλλά ο ελληνικός λαός.
Η Δικαιοσύνη οφείλει να αναζητήσει γιατί κανένας δεν έκανε απαιτητά αυτά τα χρήματα στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Πού τελικώς κατέληξαν και αν υπάρχουν πραγματικά παραστατικά που δηλώνουν την κατάληξη.
Επίσης, αν η εταιρία που πήρε τα 9 εκατομμύρια και κατ' επέκταση ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος είναι αποδέκτες προϊόντων εγκλήματος.
Διαβάστε τι αναφέρεται στο πόρισμα των ελεγκτών της Τραπέζης της Ελλάδος για την παράνομη χρηματοδότηση της εφημερίδας VETO του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου από τον φυγόδικο Πέτρο Κυριακίδη:
Δημοσίευση: Ιουλίου 01, 2016
- Κατηγορία:
ΜΜΕ
Είσαστε εδώ: » ΑΡΧΙΚΗ
»
ΜΜΕ
» Πώς ο Τριανταφυλλόπουλος πήρε δανεικά κι αγύριστα 9+2 εκατ. ευρώ και δεν ελέγχεται από κανέναν
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.