Πράγματι αποτελεί η Ρωσία απειλή για την παγκόσμια ειρήνη;
Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να σύρει σε εξοπλιστικές δαπάνες τη Ρωσία ώστε να προστεθούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τις κυρώσεις
Παρόλο που σε πολλά σημεία του πλανήτη φαίνεται πως ισχύει η Νέα Γιάλτα που αποφασίστηκε από Αμερικανούς και Ρώσους την δεκαετία του ’90 (και για την οποία οι Ρώσοι κατηγορούν τους Αμερικανούς ότι την παραβίασαν, με την προσπάθεια προσεταιρισμού των πρώην σοβιετικών κρατών, γειτονικών της Ρωσίας), εν τούτοις η συγκέντρωση τόσων στρατευμάτων της Συμμαχίας, αλλά και οι συνεχείς προειδοποιήσεις δυτικών αξιωματούχων ότι η Ρωσία απειλεί την παγκόσμια ειρήνη, είναι ζητήματα προβληματισμού.
Κατ’ αρχάς, έχει η Ρωσία την στρατιωτική ισχύ να αντεπεξέλθει σε έναν επιθετικό πόλεμο κατά του ΝΑΤΟ; Να αμυνθεί μπορεί, επειδή το «αποτρεπτικό πλήγμα» που θα καταφέρει σε επιτιθέμενο -ακόμη και αν είναι το ΝΑΤΟ- θα είναι τόσο σοβαρό, ώστε είναι αδιανόητο να επιχειρήσει κάποια χώρα επίθεση εναντίον της. Να επιτεθεί όμως μπορεί, δεδομένου ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός της είναι περίπου το 10% του αντίστοιχου μόνον των ΗΠΑ;
Προς τι επομένως οι κινδυνολογικές δηλώσεις και οι συγκεντρώσεις ισχυρών δυνάμεων -εμψύχων και αψύχων- στα σύνορά της και η δημιουργία ψυχροπολεμικού κλίματος; Η ενσωμάτωση της Κριμαίας στην ρωσική επικράτεια, προφανώς και αποτελεί πρόσχημα, επειδή οι δυτικοί που ξεκίνησαν τα γεγονότα στις πλατείες της Ουκρανίας, γνώριζαν τι πρόκειται να συμβεί. Δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει πως οι μυστικές υπηρεσίες των δυτικών χωρών κατελήφθησαν εξ απήνης.
Με δεδομένο ότι δεν συμφέρει ούτε στις ΗΠΑ ούτε στην Ρωσία ένας πόλεμος, που θα μετατραπεί σε παγκόσμιο, δύο μπορεί να είναι τα ενδεχόμενα της δημιουργίας πολεμικής ατμόσφαιρας. Το έλασσον, είναι να προστατευθούν οι γειτονικές χώρες της Ρωσίας από πιθανή επανάληψη όχι μόνον της περίπτωσης της Κριμαίας, αλλά και των προηγηθεισών της Ν. Οσετίας, Αμπχαζίας (πρώην περιοχών της Γεωργίας) και της Υπερδνειστερίας (πρώην περιοχής Μολδαβίας).
Το κύριο όμως, θεωρώ βέβαιο πως είναι άλλο. Το οποίο υπαινίχθη ο Πούτιν και στο οποίο μπορώ να προσθέσω ένα επιχείρημα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας κατηγόρησε την Πέμπτη το ΝΑΤΟ, ότι επιδιώκει να σύρει τη Μόσχα σε μια «φρενήρη κούρσα εξοπλισμών».
«Ο αντι-ρωσικός προσανατολισμός του ΝΑΤΟ εντείνεται. Δεν θα αφεθούμε να παρασυρθούμε σε αυτήν τη μιλιταριστική φρενίτιδα τη στιγμή που εκείνοι φαίνεται ότι επιδιώκουν ακριβώς αυτό. Να μας παρασύρουν, δηλαδή, σε μια δαπανηρή κούρσα εξοπλισμών, χωρίς προοπτική (...) προκειμένου να μας εκτρέψουν την προσοχή από τους βασικούς στόχους μας που αφορούν στην οικονομική ανάπτυξη. Δεν θα τα καταφέρουν! Όμως, δεν θα επιδείξουμε αδυναμία. Πάντα θα μπορούμε να προστατευτούμε», διαβεβαίωσε.
Φαίνεται, πως οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν το ιστορικό του «Πολέμου τω Άστρων» του προέδρου Ρέηγκαν, που επιτάχυνε την φθορά και πτώση της Σοβιετικής Ένωσης (του Γκορμπατσώφ βεβαίως, και άλλων τινών ομοίων του βοηθούντων, που λειτούργησαν ως Πέμπτη Φάλαγγα, και ο πρώτος ανταμείφθηκε διαφημίζοντας αμερικανική πίτσα).
Σε ανύποπτο χρόνο, και σε συζήτηση που είχα με Αμερικανό αξιωματούχο, ρώτησα πώς συνέβη και το πλήρως ελεγχόμενο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ επέτρεψε την άνοδο στην εξουσία του Ρέηγκαν, ο οποίος ως κυβερνήτης της Καλιφόρνιας ήταν χρηματοδότης και υποστηρικτής της Κου Κλουξ Κλαν, και φιλοναζιστικών και αντισιωνιστικών οργανώσεων;
Μού απάντησε, πως ναι μεν ήταν όλα αυτά, αλλά πάνω από αυτά ήταν φανατικός αντικομμουνιστής, γι’ αυτό και χρήσιμος να υλοποιήσει το σχέδιο κατάρρευσης της ΕΣΣΔ. Όντως, από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής του, ξεκίνησε ένα πολυέξοδο εξοπλιστικό πρόγραμμα, γνωστό ως «Πόλεμος των Άστρων» στο οποίο υποχρεώθηκε η ΕΣΣΔ να απαντήσει με ανάλογο δικό της. Μόνον που η οικονομία των ΗΠΑ ήταν αρκούντως ισχυρή για αντεπεξέλθει, ενώ η ΕΣΣΔ «έτρωγε τις σάρκες» της για να συναγωνιστεί, με αποτέλεσμα την οικονομική εξασθένησή της, η οποία έδωσε και την αφορμή για εμφάνιση της περεστρόικα και της γκλάσνοστ, που έβαλαν τα θεμέλια για την κατάρρευση του μέχρι τότε μονολιθικού καθεστώτος και ανέτοιμου για φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις (που εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα).
(Για την ιστορία, στην ερώτησή μου, γιατί αφού πέτυχε τον σκοπό του ο Ρέηγκαν, ξαναψηφίστηκε και δεύτερη τετραετία, η απάντηση είμαι βέβαιος πως θα σας εκπλήξει: Επειδή είχε… αλτσχάιμερ και δεν αποτελούσε πρόβλημα).
Προφανώς λοιπόν, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να σύρει σε εξοπλιστικές δαπάνες τη Ρωσία, ώστε προστιθέμενες στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει με το φυσικό αέριο και τις κυρώσεις εναντίον της από την Δύση, να υπάρξει ανάλογο αποτέλεσμα με αυτό του «Πολέμου των Άστρων».
Μακεδών
Πηγή Voria Δημοσίευση: Ιουλίου 20, 2016 - Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.