Μπήκε σε εφαρμογή η οθωμανική «δημοκρατία» Ερντογάν!
Από τον Γιώργο Τραπεζιώτη
Ξημερώματα Πέμπτης 21 Ιουλίου 2016. Η ανατολή της νέας ημέρας βρίσκει την Τουρκία να έχει αλλάξει σελίδα στη σύγχρονη Ιστορία της. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας, αλλά κυρίως μετά το πογκρόμ σε βάρος κάθε κοσμικής-κεμαλικής φωνής στη χώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σφράγισε για πάντα έναν ιστορικό κύκλο σχεδόν 100 ετών, ο οποίος άνοιξε το 1908 με την άνοδο των Νεότουρκων στην εξουσία και κορυφώθηκε με την απόλυτη επικράτηση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Το πρώτο φως της χθεσινής μέρας βρήκε ξανά τον στρατό και την αστυνομία στους δρόμους των μεγάλων τουρκικών πόλεων. Αυτήν τη φορά για να επιβάλουν την οθωμανικού τύπου... δημοκρατία που ονειρεύεται ο μεταμοντέρνος «σουλτάνος». Η εφαρμογή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης άρχισε ακριβώς στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, με τον πρόεδρο Ερντογάν να δηλώνει ότι η απόφαση είναι πλήρως εναρμονισμένη με όσα προβλέπει το 120ό άρθρο του Συντάγματος της χώρας και δεν παραβιάζει ούτε τη νομιμότητα ούτε τις βασικές ελευθερίες των πολιτών.
Από μία απλή ανάγνωση, πάντως, όσων προβλέπονται από το σύνταγμα της Τουρκίας, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι στο εξής μεταξύ των μέτρων... ελευθερίας του Ερντογάν προβλέπονται ο περιορισμός ή η απαγόρευση κυκλοφορίας, η απαγόρευση συγκέντρωσης ή κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ή σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
Προβλέπονται, επίσης, ο σωματικός έλεγχος και ο έλεγχος στα οχήματα χωρίς ένταλμα. Ορίζονται ακόμη η απαγόρευση της εκτύπωσης και της διανομής εφημερίδων, περιοδικών και άλλων εντύπων, ο έλεγχος κάθε μορφής εντύπων και οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών που προβάλλονται δημοσίως κ.λπ.
Η επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, πάντα σύμφωνα με τον νόμο, καταργεί επίσης όλους τους συνταγματικούς περιορισμούς επί της έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων, πράγμα που δίνει βέβαια υπερεξουσίες πλέον στον Ερντογάν. «Ο σκοπός μας είναι να καταστεί δυνατόν να πάρουμε γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα εναντίον αυτής της απειλής για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών μας» δήλωνε ωστόσο στο διάγγελμά του, απευθυνόμενος στα στίφη των φανατικών οπαδών του ο Ερντογάν.
Η δημοκρατία στην Τουρκία είναι ισχυρότερη από ποτέ μετά την αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος, ενώνοντας τους Τούρκους από όλο το πολιτικό φάσμα, υποστήριζε αρκετές ώρες αργότερα μιλώντας στο NTV και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ, παίζοντας και αυτός βέβαια το επικοινωνιακό χαρτί της ασφάλειας.
Η Τουρκία θα άρει προσωρινά την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δήλωνε χθες στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.
Για τους τύπους, πάντως, ζητήθηκε χθες το απόγευμα και η γνώμη της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, που με 346 ψήφους υπέρ ενέκρινε την απόφαση του Ερντογάν. Το CNN Turk μετέδιδε πάντως ότι «το Κοινοβούλιο συντάχθηκε με την απόφαση της κυβέρνησης με μεγάλη πλειοψηφία, αν και 115 μέλη της Βουλής -μέλη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP)- καταψήφισαν την εν λόγω πρόταση».
Πηγή "Δημοκρατία" Δημοσίευση: Ιουλίου 26, 2016 - Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.