Ποιος είναι τελικά το πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας - ΝΑΤΟ;
Φαίνεται πως όντως υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ, όχι όμως λόγω του ατλαντιστή Τσίπρα, αλλά εξαιτίας του Καμμένου
Δεν διαψεύδει η κυβέρνηση το δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο στην παρέμβαση του στο δείπνο των ηγετών του ΝΑΤΟ, ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά έσπασε το μέτωπο των χωρών της συμμαχίας στην αντιμετώπιση της Ρωσίας. Ενώ στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπαράκ Ομπάμα όταν ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της επίλυσης του συριακού προβλήματος ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε πως καταβάλλει προσπάθειες στη διαχείρισή του «με τον φίλο σου τον Πούτιν».
Δεν θα μπορούσε να το διαψεύσει η κυβέρνηση αφού οι πληροφορίες μας φέρουν τον Παν. Καμμένο να διοχέτευσε τα ανωτέρω στον Τύπο, χωρίς να υπάρχει επιβεβαίωση από κάποια άλλη πλευρά. Μάλιστα δε, η πολιτική συντάκτρια του CNN Greece Βούλα Κεχαγιά, εκτιμά ότι οι ίδιες πηγές θεωρούν πως αυτού του είδους οι παρεμβάσεις, όπως το δηκτικό σχόλιο του Προέδρου των ΗΠΑ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, αναδεικνύουν το πολυδιάστατο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Εμφανίσθηκε δηλαδή ο κ. Τσίπρας ως το μαύρο πρόβατο του ΝΑΤΟ, ο οποίος μόνος αντιτάχθηκε στην κοινή θέση των υπολοίπων κατά της Ρωσίας. Φαίνεται όμως, πως υπάρχουν και άλλες χώρες, όπου οι πολιτικοί για να ικανοποιήσουν μέρος του λαού και της αντιπολίτευσης, διεκδικούν κι αυτοί τον ίδιο ρόλο, που σημαίνει ότι ο κάθε ηγέτης, τοποθετείται αναλόγως του ακροατηρίου στο οποίο απευθύνεται, με αποτέλεσμα να υπάρχει στην Ευρώπη κοπάδι από μαύρα πρόβατα.
Από πλευράς Γερμανίας, Αυστρίας, Ιταλίας, Ουγγαρίας, αλλά και Γαλλίας ακούστηκαν φωνές περί του κινδύνου που μπορεί να αναφανεί από την αύξουσα ένταση με την Ρωσίας, με τον πρωθυπουργό όμως της Βουλγαρίας να είναι απολύτως σαφής στη διαφοροποίηση της χώρας του (χωρίς δημιουργική ασάφεια).
Ο Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι η θέση της Βουλγαρίας, ως προς την πρόθεση του ΝΑΤΟ να αναπτύξει στρατεύματα στην περιοχή, είναι πως η Μαύρη Θάλασσα πρέπει να κηρυχθεί «αποστρατικοποιημένη ζώνη», χωρίς πολεμικά πλοία και χωρίς υποβρύχια, επειδή η Βουλγαρία ενδιαφέρεται να εξάγει φυσικό αέριο (από ρωσικά κοιτάσματα της Μαύρης Θάλασσας) και να αναπτύξει τον τουρισμό, στον οποίο συμβάλλουν σημαντικά οι Ρώσοι τουρίστες.
Έδειξε και την δυσαρέσκειά του για τις συνεχιζόμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, επειδή η Βουλγαρία έχει υποστεί τεράστιες απώλειες - μόνο στη γεωργία ζημιώθηκε κατά 300 εκατομμύρια λέβα από αυτές τις κυρώσεις.
Μάλιστα δε, υπάρχουν δημοσιεύματα με τίτλο «Η Βουλγαρία τορπίλισε τα σχέδια του ΝΑΤΟ για δημιουργία Στόλου της Μαύρης Θάλασσας». Να σημειωθεί ότι η δημιουργία τέτοιου Στόλου ήταν μια ρουμανική πρόταση με ισχυρή υποστήριξη από την Ουκρανία και εμμέσως από την Τουρκία (προ της συγγνώμης). Φάνηκε ότι έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, όμως ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι δεν εγκρίνει το σχέδιο.
Αυτά περί αντίστασης στο ΝΑΤΟ. Φαίνεται όμως πως όντως υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις μας, όχι λόγω του ατλαντιστή Α. Τσίπρα, αλλά εξαιτίας του Καμμένου, εκ του γεγονότος μάλλον πως οι Αμερικανοί κάνουν μεγάλο λάθος στην αξιολόγηση των λόγων του υπουργού Άμυνας, λαμβάνοντάς τους σοβαρά υπόψη. Αν ρωτούσαν κι εμάς, θα τους εξηγούσαμε και θα λυνόταν η παρεξήγηση.
Την ίδια ώρα που ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος χαιρετούσε τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, ένα δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph και του Militaire, αναφερόταν στην καχυποψία με την οποία “νατοϊκοί αξιωματούχοι” αντιμετωπίζουν τον Έλληνα ΥΕΘΑ. Την απέδιδε στις σχέσεις που έχει ο Π. Καμμένος με τη Ρωσία (πού τις είδαν;) και εξέφραζε φόβους ότι η Ελλάδα “χτίζει” ένα “παράλληλο αμυντικό σύστημα” με τη Ρωσία. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι ως επιχείρημα για τη στήριξη αυτής της άποψης ήταν οι ανακοινώσεις που είχαν γίνει πριν από μήνες για το ενδεχόμενο κατασκευής Καλάσνικοφ στην Ελλάδα!
Ένα “παράλληλο αμυντικό σύστημα” μάλλον δεν “στήνεται” με την κατασκευή ενός τυφεκίου! Ακόμη κι αν αυτό είναι το θρυλικό Καλάσνικοφ! Οι δυτικοί, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι αυτές τις ανακοινώσεις. Δεν θα τους άρεσε -έστω σε επίπεδο συμβολισμών- μια νατοϊκή χώρα να συμμετέχει σε συμπαραγωγή Καλάσνικοφ ή ακόμη χειρότερα για τους “νατοϊκούς αξιωματούχους”, να εξοπλίσει το στρατιωτικό της προσωπικό μ΄ αυτά!
Ο Παν. Καμμένος είπε ένα από τα πολλά που λέει, μόνο που ενώ έχουν περάσει μήνες, μάλλον το λησμόνησε και ο ίδιος. Καλό θα ήταν να υπήρχε αυτή η συνεργασία με τους Ρώσους, αλλά όταν δεν μας επιτρέπουν να δεχόμαστε πλούσιους Ρώσους τουρίστες, μήπως και δημιουργηθεί ευνοϊκό κλίμα στον ελληνικό λαό γι’ αυτούς, θα μας αφήσουν συμπαραγωγή όπλου;
Φαίνεται όμως ότι υπάρχει “καχυποψία” εναντίον του Καμμένου. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον, Κάρτερ και το επιτελείο του έδειξαν ότι δεν επιθυμούν να έχουν “πολλά-πολλά” μαζί του. Ο Κάρτερ ακύρωσε το ραντεβού που είχε με τον Έλληνα ΥΕΘΑ - ο οποίος κακώς δεν ακύρωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όταν του ανακοινώθηκε η αλλαγή του προγράμματος.
Τι έχει ο Κάρτερ με τον Καμμένο; Ένα από φημολογούμενα λέει ότι οι Αμερικανοί είχαν πει στον Καμμένο όταν ανέλαβε για πρώτη φορά ΥΕΘΑ, να περιμένει την πρόσκληση από τις ΗΠΑ, πριν αρχίσει τα ταξίδια σε άλλες χώρες. Ο Καμμένος, λένε, ότι αγνόησε το μήνυμα και πήγε στη Ρωσία. Απλοϊκή εξήγηση και είναι βέβαιο ότι υπάρχουν κι άλλα γεγονότα ή πληροφορίες που έχουν κάνει το “σύστημα Κάρτερ” να είναι τόσο “κλειστό” απέναντι στον ΥΕΘΑ. Το θέμα πάντως είναι μάλλον προσωπικό.
Μακεδών
Πηγή Voria Δημοσίευση: Ιουλίου 31, 2016 - Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.