Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, αλλά και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. Μαρκ Ρούτε συναντήθηκαν στις 11 π.μ. (ώρα Ελλάδος) στην έδρα της Κομισιόν όπου έγινε η πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων του βρετανικού δημοψηφίσματος.
Αμέσως μετά σε συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε πως θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την ερχόμενη Τρίτη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, μετά την έκτακτη διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων.
«Από σήμερα η Ε.Ε. μπαίνει σε αχαρτογράφητα ύδατα, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος θα μπει σε διαδικασία διαζυγίου. Μια διαδικασία που θα κρατήσει δύο χρόνια», αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τρεις είναι οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν η Ε.Ε. και η Μ. Βρετανία.
Η πρώτη θα αφορά το «διαζύγιο», εφόσον η Μ. Βρετανία κοινοποιήσει την πρόθεσή της να φύγει από την Ε.Ε. στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.
Η δεύτερη διαπραγμάτευση θα αφορά το είδος της συμβίωσης της Μ. Βρετανίας με τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο μέλλον. Θα πρέπει δηλαδή να αναζητηθεί μία νέα εταιρική σχέση, στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 218 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Τρίτον, η Μ. Βρετανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει νέες συμφωνίες διεθνούς εμπορίου με δεκάδες τρίτες χώρες, τις οποίες χάνει με την αποχώρησή της από την Ε.Ε..
«Καλό κουράγιο», σχολίαζαν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθυμίζοντας τα λόγια του προέδρου Γιούνκερ, μερικές εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα, ενώ άλλοι παράγοντες δήλωναν πως η Μεγάλη Βρετανία δεν αποκαλείται τυχαία "μεγάλη", ενώ εστίαζαν στην ήδη καταγεγραμμένη τάση ανακοινώσεων περί πιθανών αιτημάτων παρόμοιων δημοψηφισμάτων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μερίδα αναλυτών αναφέρονται αλληγορικά σε μάχη μεταξύ βουβαλιών που απειλεί τα βατράχια, καταδεικνύοντας τις ανησυχίες για πιθανή πολιτική παραδειγματισμού σε μικρές ευρωπαϊκές χώρες για να μην τολμήσουν να παραδειγματιστούν από την Μεγάλη Βρετανία.
Ως προσπάθεια επιβολής ηρεμίας και καθησυχασμού με σχετική επικοινωνιακή πολιτική, ερμηνεύονται ανακοινώσεις που ήδη "τρέχουν" μέσα στην Ευρώπη.
Έτσι, αρνητικές συνέπειες απ' όλες τις πλευρές, «βλέπει» η Deutsche Bank, στον απόηχο της επικράτησης του Brexit στο χθεσινό δημοψήφισμα.
«Σε αυτό το στάδιο, δεν μπορούμε να προβλέψουμε πλήρως τις επιπτώσεις, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα είναι αρνητικές απ' όλες τις πλευρές» επισημαίνει, σε γραπτή της ανακοίνωση, η γερμανική τράπεζα.
«Ο Όμιλος είναι καλά προετοιμασμένος» διαβεβαιώνει, καταλήγοντας, ενώ πριν από λίγες ημέρες είχε ήδη παρθεί απόφαση για το κλείσιμο του 25% των υποκαταστημάτων της τράπεζας στην Γερμανία...
Την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος
Die Welt: To εκκωφαντικό φρενάρισμα της Ευρώπης
Η Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται μπροστά σε ένα σαφές μήνυμα της λαϊκής βούλησης και η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι πιθανόν μόνο η αρχή. Σε θέματα Ευρώπης το Βερολίνο καθίσταται παρά τη θέληση του ηγετική δύναμη.
Σχόλιο: Πολιτικός σεισμός στην Ευρώπη. Οι Βρετανοί υπέρ της εξόδου. Πρόκειται για ιστορικό δημοψήφισμα με ένα αποτέλεσμα το οποία θα συγκλονίσει την Ευρώπη: οι Βρετανοί ψήφισαν κατά της παραμονής τους στην Ε.Ε και οι (γερμανοί) σοσιαλδημοκράτες) ζητούν άμεση σύγκληση της Βουλής.
Frankfurter Allgemeine Zeitung: Μια νίκη της δυσπιστίας
Η Βρετανία εγκαταλείπει τελικά όντως την Ε.Ε. Πίσω από αυτήν την απόφαση βρίσκεται ένα κατεπείγον θέμα, το οποίο αφορά όλες τις χώρες. Στο δυτικό κόσμο εξαπλώνεται μια νέα δυσπιστία. Στον βρετανικό προεκλογικό αγώνα χρησιμοποιήθηκαν λανθασμένα στοιχεία. Μέχρι και χάρτες με πιθανές χώρες μέλη της Ε.Ε. το Ιράκ και τη Συρία αναρτήθηκαν στα λεωφορεία. Εθνικιστές και λαϊκιστές βρίσκονται παντού σε άνοδο.
Süddeutsche Zeitung: Eμπλεοι φόβου προ της καταστροφής
Οι Βρετανοί επέλεξαν την οπισθοχώρηση αντί της επιθετικής αλλαγής. Αυτή είναι μια απάντηση από λάθος αιώνα. Για την Ε.Ε. η απόφαση των Βρετανών είναι μια ιστορική καταστροφή. Η Ε.Ε. υπέστη την πρώτη πραγματικά επώδυνη ήττα και φέρει τη σφραγίδα της αδυναμίας στο μέτωπο. Η εσωτερική της ισορροπία ανατρέπεται και το μήνυμα για τις αμφιταλαντευόμενες χώρες δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο. Ειδικά στη Γερμανία η επιθυμία εξόδου θα ξυπνήσει όλα τα φαντάσματα του παρελθόντος της. Μια Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς την Βρετανία ξυπνά σε πολλούς γείτονες παμπάλαιους φόβους για τη γερμανική κυριαρχία.
De Standaard: Η Ευρώπη διέρχεται τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της
«Αυτό είναι όλο. Οι Βρετανοί ακολούθησαν τις καρδιές τους και αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ευρώπη διέρχεται τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της. Η αποσύνθεση είναι γεγονός», γράφει η βελγική εφημερίδα De Standaard στην ηλεκτρονική της έκδοση, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.
Στο σχετικό δημοσίευμα ασκείται έντονη κριτική στον Ντέιβιντ Κάμερον, για τον οποίο -όπως αναφέρεται- όλοι οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι διηύθυνε μια κακή εκστρατεία:
«Ο Bρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη. Εσκαψε και τον δικό του τάφο, εκτός από εκείνον της Βρετανίας. Όλοι οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι διηύθυνε μια κακή εκστρατεία. Ποτέ δεν πήγε στην Ευρώπη για να προτείνει κάτι θετικό. Ακόμη και την "ενιαία αγορά" δεν την χρησιμοποίησε ως ατού».
«Ακόμη και ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν φέρει βαριά ευθύνη. Ηγήθηκε μια πολύ χλιαρής εκστρατείας. "Οι μισοί από τους ψηφοφόρους των Εργατικών δεν γνώριζαν μέχρι χθες ακόμα με ποια πλευρά ήταν το κόμμα τους"», δήλωσε ο Μάθιου Γκούντγουιν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος πραγματοποίησε σήμερα η Ελβετική Εθνική Τράπεζα (Swiss National Bank), με στόχο την ανακοπή των ανοδικών τάσεων του φράγκου. «Στόχος των παρεμβάσεων είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης» ανέφερε η κεντρική τράπεζα και δεσμεύτηκε ότι θα παραμείνει «ενεργή». Στον απόηχο του Brexit και του Αρμαγεδδώνα στις διεθνείς αγορές, οι επενδυτές στράφηκαν σε ασφαλή καταφύγια, όπως για παράδειγμα, το ελβετικό φράγκο, το οποίο ενισχύεται σήμερα κατά 1,5%.
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.