Είσαστε εδώ: » ΑΡΧΙΚΗ
»
ΠΡΟΣΩΠΑ
» Mόνο οι πολιτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αυτοκτονούν για οικονομικούς λόγους
Mόνο οι πολιτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αυτοκτονούν για οικονομικούς λόγους
Στα χρόνια της κρίσης είδαμε δεκάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες να δίνουν τέλος στη ζωή τους
Τελικά σ΄αυτό εδώ το διεφθαρμένο πελατειακό κράτος μόνο οι πολιτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν κίνδυνο να αυτοκτονήσουν για πολιτικούς λόγους. Αντίθετα στα χρόνια της κρίσης είδαμε δεκάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες να αυτοκτονούν. Στην λίστα ήρθε να προστεθεί στρέφοντας το όπλο εναντίον του κι ένας επιχειρηματίας που είχε μάθει να βαδίζει με το κεφάλι ψηλά. Ο Κυριάκος Μαμιδάκης, η ζωή και ο θάνατός του, θα έπρεπε να είναι ένα ακόμη μάθημα για τους κρατιστές πολιτικούς αλλά και για τους οξυδερκείς ψηφοφόρους που τους ψηφίζουν.
Η είδηση ότι η Jetoil προσέφυγε στο άρθρο 99, ακούστηκε σαν κανονιά στην επιχειρηματική Ελλάδα. Περισσότερο εκκωφαντική όμως, ήταν η «μπαλωθιά» που ακούστηκε στην Ανώσκελη Χανίων, ένα χωριό της επαρχίας Κισσάμου, που το χειμώνα μετράει- δεν μετράει δέκα κατοίκους. Από εκεί, ξεκίνησε η δυναστεία Μαμιδάκη.
Ο πατριάρχης της οικογένειας και του Ομίλου, ο Γιώργος Μαμιδάκης, λέγεται ότι πριν ασχοληθεί με τα πετρελαιοειδή, πουλούσε ροδέλαιο. Μετά την κατοχή, ίδρυσε την εταιρεία που θα γινόταν η αρχή για τον Όμιλο Mamidoil- Jetoi.Εκμεταλλευόμενος την κρίση του Σουέζ στράφηκε στην Ανατολή και έχοντας καλή σχέση με τους Ρώσους έκλεισε συνεργασία για την αποκλειστική αντιπροσώπευση των πετρελαίων τους μέχρι το 1981.
Κυριάκος Μαμιδάκης
Η εταιρεία καυσίμων, έφτασε να αποτελεί την τρίτη δύναμη της αγοράς, με μερίδιο 8,5%, με δίκτυο 600 πρατηρίων, με πέντε θυγατρικές στα Βαλκάνια.
Ταυτοχρόνως η οικογένεια δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία, την εμπορία αυτοκινήτων, τα ξενοδοχεία, τους πολυχώρους, την παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου και κρασιού.
Νίκος Μαμιδάκης
Μεγάλη οικογένεια: Εδώ και πολλά χρόνια, επτά αδέρφια τρέχουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Ο Κυριάκος, ο Νίκος, ο Μανόλης, η Κατερίνα, η Ερασμία, η Ελευθερία και ο Γιώργος που δεν ζει πια. Αποκτούν δέκα εφτά παιδιά και είκοσι τέσσερα εγγόνια. Σχεδόν όλοι ασχολούνται με τις επιχειρήσεις. Στο τιμόνι, βρίσκεται ο Κυριάκος και μαζί του ο Νίκος, ο ισχυρός άνδρας της Jet Oil- κάποιοι πιστεύουν ότι η κατάρρευση της εταιρείας οφείλεται στις δικές του επιλογές και μόνο.
Τα οικονομικά προβλήματα για τη Jet Oil εμφανίζονται το 2008. Τα κέρδη γίνονται ζημίες ύψους 538.000 ευρώ το 2009.
Κυριάκος Μαμιδάκης
Ταυτόχρονα, οι αδελφοί Μαμιδάκη προσπαθούν να ξεμπλοκάρουν μια μεγάλη επένδυση, ύψους 20 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στη Σούδα της Κρήτης, που έχει κολλήσει από το 2006.Οι επιχειρηματικοί αντίπαλοι λένε ότι ο Κυριάκος Μαμιδάκης χρησιμοποίησε τη στενή φιλία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για να εκδώσει τις άδειες για το έργο. Ο ίδιος δεν κρύβει τη φιλία που τους συνδέει, αλλά τονίζει ότι οι επικριτές του ψεύδονται και επιχειρούν να πλήξουν το όνομά του.
Τα μεγάλα προβλήματα για τη Jet Oil αρχίζουν πέρυσι, όταν η εταιρεία αναγκάζεται να διακόψει την τροφοδοσία στη Νότια Ελλάδα και τα πρατήρια αλλάζουν σήμα. Η εταιρεία προσπαθεί να κρατήσει το δίκτυο της βόρειας Ελλάδας και των νησιών, αλλά τα προβλήματα κορυφώνονται στο τέλος τους περασμένου χρόνου, με αποτέλεσμα το δίκτυο να την εγκαταλείπει με ταχείς ρυθμούς.
Τα ξενοδοχεία M- hotels
Η εμπλοκή της οικογένειας με τα ξενοδοχεία αρχίζει το 1996, όταν αποκτά το Coral στον Άγιο Νικόλαο και στη συνέχεια το Ermis, δύο από τις παλαιότερες αλλά πλήρως ανακαινισμένες μονάδες που λειτουργούν όλον τον χρόνο.
Στη συνέχεια έρχονται και τα άλλα: τα Miramare Wonderland στη Ρόδο και Arina Sand στην Κρήτη και η αλυσίδα Aquis Hotels & Resort. Σε συνεργασία με ένα ισχυρό εταίρο από το εξωτερικό, την Iberostar, αποκτούν και τον έλεγχό των «Mirabello Hotel» και «Mirabello Village». Οι πληροφοίες λένε ότι οι αδελφές Τζίνα και Μαριλένα που διαχειρίζονται τα ξενοδοχεία, προχώρησαν στη μίσθωση των Miramare Wonderland, Arina Sand και Aquis Hotels & Resorts.
Σημαντικό χτύπημα για την οικογένεια, αποτελεί το σφράγισμα (με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας) του πολυτελέστατου «Life Gallery» στην Εκάλη, το οποίο ανεγέρθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και πέρασε στην ιδιοκτησία της Mamidakis Hotels το 2002.
Η ριζική ανακατασκευή του ξενοδοχείου, είχε κοστίσει 14 εκατ. ευρώ, καθώς εκτός από την πολυτέλεια, είχε διακοσμηθεί με έργα τέχνης- περίφημη ήταν η αίθουσα με τα γλυπτά και τα έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων.
Πολιτισμός και γαστρονομία
Η Μαριλένα Μαμιδάκη, εκτός από τα ξενοδοχεία επένδυσε και στον πολιτισμό. Ο πολυχώρος «Αθηναΐς» στο Γκάζι, που ανήκει στον όμιλο Μαμιδάκη φιλοξένησε πολιτιστικά δρώμενα διεθνούς εμβέλειας, φιλοξενώντας εκθέσεις και εκδηλώσεις υψηλού κύρους. Η επένδυση ήταν ύψους 15 εκατ. ευρώ, ώστε να ανακαινιστούν όλοι οι χώροι.
Κρασί Ανώσκελη
Ταυτοχρόνως το «Αθηναΐς Catering», ένα από τα μεγαλύτερα της Αθήνας, είχε αναλάβει την προμήθεια φαγητών των αποστολών της Ολυμπιάδας του 2004, αλλά και πολλές εκδηλώσεις του Δημόσιου τομέα.
Λάδι Ανώσκελη
Τέλος, μια άγνωστη δραστηριότητα της οικογένειας είναι η παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία κρασιού και ελαιόλαδου από τη γενέτειρά τους, την Κρήτη, μέσω της εταιρείας «Ανώσκελη», που δίνει και το όνομα στα προϊόντα.
ΠΗΓΗ Δημοσίευση: Ιουλίου 04, 2016 - Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΠΡΟΣΩΠΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.