Volker Jung της Siemens: «Mε πλησίασαν Ελληνες πολιτικοί πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες»

0


Mόναχο 2011. Η δημοσιογράφος του ΒΗΜΑτος Γιάννα Παπαδάκου συναντά τον επί χρόνια ισχυρό άνδρα της Siemens στην Ελλάδα και ακολουθεί μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Ειδικά εάν μπορεί να διακρίνει κανείς πίσω από τις γραμμές…

Συναντήσαμε τον κ. Φόλκερ Γιουνγκ στο Μόναχο και δέχθηκε να μας μιλήσει για όλους και για όλα. Ο 70χρονος Γερμανός, ο οποίος έφυγε πριν από 10 μήνες από τη χώρα μας, από το νησί όπου ζούσε τα τελευταία δύο χρόνια, ξεσηκώνοντας και πολιτικές αντιδράσεις, δηλώνει ότι «θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα».

«Θέλω» μας είπε «να γυρίσω στο σπίτι μου στον Δρυό της Πάρου, εκεί όπου μοίραζα τα χρόνια μου από τη δεκαετία του ’70, όταν το αγόρασα».

Το όνομά του καλύπτεται από μυστήριο, αφού πολλά γράφτηκαν για τον τρόπο που εγκατέλειψε την Ελλάδα, αλλά και για τη συμμετοχή του στην υπόθεση της Siemens, που ακόμη δεν έχει κλείσει δικαστικά. Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα μυστήριο σχετικά με τον τρόπο που έφυγε παραβιάζοντας τον περιοριστικό όρο που του είχε τεθεί για απαγόρευση εξόδου.

Οσον αφορά τις δωροδοκίες στη χώρα μας δηλώνει ότι «δεν γνωρίζει», αλλά κάνει λόγο για πράξεις μεμονωμένων στελεχών του Τμήματος Τηλεπικοινωνιών της μητρικής εταιρείας. Ο πρώην πρόεδρος της Siemens Hellas αφήνει αιχμές και εναντίον του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής κ. Σήφη Βαλυράκη, τον οποίο καλεί να ανακαλέσει σε σχέση με την ερμηνεία που έδωσε στην επιστολή του προς τον εισαγγελέα.

_ Η είδηση της αποχώρησής σας από την Ελλάδα προκάλεσε έκπληξη, αφού εμφανιστήκατε στην ελληνική Δικαιοσύνη μόνος σας. Γιατί εγκαταλείψατε τη χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο;

«Ταξίδεψα πράγματι δύο φορές στην Ελλάδα και ποτέ δεν σκέφτηκα να μην έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και στην Ελλάδα. Μίλησα για τα πραγματικά περιστατικά και για όλα όσα ερωτήθηκα. Μου επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, παρ’ ότι ήρθα δύο φορές για να παρουσιαστώ στη Δικαιοσύνη εθελοντικά. Οι όροι που μου επιβλήθηκαν, 17 μήνες σκληρού χειμώνα στην Πάρο, ήταν επιβαρυντικοί για την ήδη κλονισμένη υγεία μου. Και όλον αυτόν τον καιρό ζήτησα πολλές φορές να ακουστώ και να πάρω θέση. Βρισκόμουνα χωρίς λόγο μακριά από την πατρίδα μου, την οικογένειά μου και τους φίλους μου».

_ Γνωρίζω ότι στείλατε επιστολή σε έλληνα εισαγγελέα να σας καλέσει να μιλήσετε για την υπόθεση Siemens. Ποια ήταν η αντίδρασή του;

«Πράγματι το έκανα για να βοηθήσω την ελληνική Δικαιοσύνη να διαλευκάνει την υπόθεση. Δεν πήρα ποτέ καμία απάντηση. Περισσότερες από μία φορά απορρίφθηκε η αίτησή μου και των συνηγόρων μου για χαλάρωση των περιοριστικών όρων».

_ Γιατί νομίζετε ότι ο εισαγγελέας δεν σας κάλεσε;

«Δεν το ξέρω, πείτε μου εσείς… Εγώ πάντως ως ευρωπαίος πολίτης εξεπλάγην, απόρησα και απογοητεύτηκα».

_ Ποια είναι η γνώμη σας για την ελληνική Δικαιοσύνη, και ειδικότερα για τους ανακριτές και εισαγγελείς που συναντήσατε στην υπόθεσή σας;

«Συνολικά θεωρώ ότι η στελέχωση των αντίστοιχων θέσεων (Ζαγοριανός και Νικολακέα) έχει χρονική διαφοροποίηση. Η εμπειρία μου από την τελευταία ανακρίτρια είναι σαφώς καλύτερη. Γενικά, πάντως, είχα την αίσθηση ότι ήθελαν και έναν ξένο εμπλεκόμενο, έστω και χωρίς αποδείξεις… Είχα την εντύπωση ότι σε σύγκριση με τη γερμανική Εισαγγελία το ανακριτικό γραφείο στην Ελλάδα, όσον αφορά τον αριθμό του προσωπικού, ήταν πολύ μικρότερο και οι ανακριτές αισθητά λιγότεροι».

_ Διαβάσατε τα άρθρα τα οποία σας αποδίδουν σχέσεις με τη γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών;

«Ναι, και με ρώτησαν γι’ αυτό και στην ελληνική Βουλή. Δεν έχω εργαστεί ποτέ για τη γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών. Ολες οι μεγάλες γερμανικές εταιρείες, όπως και οι αντίστοιχες γαλλικές και αγγλικές αλλά και οι αμερικανικές, που δραστηριοποιούνται διεθνώς, έχουν ένα πρόσωπο επαφής κεντρικά και σε υψηλό επίπεδο για θέματα ασφαλείας τα οποία μπορεί να προκύψουν σε βάρος της εταιρείας παγκοσμίως. Εγώ ήμουν επί τρία χρόνια, από τα 13 που ήμουν στη διοίκηση, πρόσωπο επαφής σε περίπτωση που προέκυπτε κάτι τέτοιο σε βάρος της εταιρείας. Τίποτε περισσότερο».

ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

_ Στην Ελλάδα πιστεύουν ότι απολαμβάνετε ειδική προστασία τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία.

«Δεν έχω ειδική προστασία, αλλά φυσικά η γερμανική κοινή γνώμη ενδιαφέρεται για μια δίκαιη μεταχείρισή μου. Aναγκάστηκα να φύγω απελπισμένος, για λόγους υγείας, έπειτα από 17 μήνες αναμονής, χωρίς τη δυνατότητα να πάρω θέση και να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Είχα χάσει την εμπιστοσύνη μου…».

_ Αφού φύγατε από την Ελλάδα παρακολουθούσατε την εξέλιξη της Εξεταστικής; Ποια είναι η γνώμη σας για τον πρόεδρο της Εξεταστικής και τι επαφές είχατε μαζί του;

«Παρακολούθησα από κοντά το τι διημείφθη στην Εξεταστική. Πήρα θέση για την υπόθεση καταθέτοντας επί τέσσερις ώρες. Δεν υπήρχε γερμανικό πρωτόκολλο και πιέστηκα να υπογράψω πρακτικά στα ελληνικά. Η συνεδρίαση της Εξεταστικής ήταν χαοτική, μου συμπεριφέρθηκαν σαν να ήμουν εγκληματίας, παρ’ ότι εκλήθην και κατέθεσα ως μάρτυς. Να συμπληρώσω ότι ο κ. Βαλυράκης ερμήνευσε λάθος την επιστολή που είχα στείλει στον εισαγγελέα και τον καλώ να ανακαλέσει και να διορθώσει».

_ Ποια είναι η σχέση σας με τον κ. Κόκκαλη προσωπικά και με την εταιρεία του αφότου αποχωρήσατε από τη Siemens; Eίχατε και έχετε και άλλες τέτοιες συνεργασίες με εταιρείες σε διάφορες χώρες;

«Δεν είχα προσωπική σχέση με τον κ. Κόκκαλη. Είχα συμβόλαια για συμβουλευτική εργασία, αλλά και συμμετοχή σε ΔΣ εταιρειών σε διάφορες χώρες. Η συνεργασία με την Ιντρακόμ ήταν μία από αυτές».

_ Ποια είναι η γνώμη σας για τους έλληνες πολιτικούς;

«Γνώρισα ορισμένους πολιτικούς λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μου έκανε πολύ καλή εντύπωση ο ενθουσιασμός τους και το όραμα που είχαν για μια καλή διοργάνωση. Με παρακάλεσαν τότε να βοηθήσει η εταιρεία με know how και προσωπικό, όσο γινόταν, για την επιτυχία ολοκλήρωσης των έργων που είχαμε αναλάβει».

_ Πώς βιώσατε τη συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών κατά τη διάρκεια της θητείας σας;

«Είχα πολύ καλή συνεργασία. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας Ελλήνων και Γερμανών είναι και οι επενδύσεις της εταιρείας σε θέσεις εργασίας και εργοστάσια στη χώρα για πάνω από 100 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου π.χ. λειτουργούσαν στην Ελλάδα τέσσερα εργοστάσια με κυρίως εξαγωγικές δραστηριότητες, ένα κέντρο παραγωγής λογισμικού με 800 έλληνες επιστήμονες, το οποίο εξήγε το 100% του αντικειμένου παραγωγής του σε ΗΠΑ και Ευρώπη και βραβεύτηκε πολλαπλώς, αλλά και ένα κέντρο τεχνογνωσίας για συστήματα ασφαλείας με εξαγωγική δραστηριότητα παγκοσμίως. Οι θέσεις εργασίας στην εταιρεία στην Ελλάδα ήταν συνολικά περίπου 3.000, αν θυμάμαι καλά, χωρίς να υπολογίσουμε και τους πoλλούς έλληνες υποκατασκευαστές. Σαν φίλος της Ελλάδας βοήθησα και εγώ να γίνει μεταφορά τεχνογνωσίας, να αναπτυχθεί η ελληνική βιομηχανία και να δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις εργασίας. Στο διάστημα αυτής της προσπάθειας γνώρισα πολύ καλούς και εργατικούς έλληνες μηχανικούς, συνεργάτες και στελέχη, που με ζήλο ήταν υπερήφανοι να μεταφέρουν νέες τεχνολογίες και μονάδες παραγωγής στην πατρίδα τους εν γνώσει τους ότι συνεισφέρουν στην πρόοδο και στην ανάπτυξη της Ελλάδας. Από τις τότε 3.000 υψηλών προδιαγραφών θέσεις εργασίας έχουν μείνει σήμερα 700. Με λυπεί αυτό, ειδικά βλέποντας τις διαμαρτυρίες νέων ανθρώπων. Με λυπεί ότι η Ελλάδα έχασε 2.000 θέσεις εργασίας μηχανικών και άλλων επιστημόνων».

_ Ποια είναι η σχέση σας με τους απλούς έλληνες πολίτες;

«Ηρθα για διακοπές στην Πάρο τη δεκαετία του ’70, αγόρασα σπίτι (επέλεξα ένα νησί όχι κοσμοπολίτικο) και είμαι λάτρης της Ελλάδας. Είχα πολύ καλή σχέση με τους φιλόξενους κατοίκους της Πάρου. Ολοι πάντα σχολίαζαν αρνητικά τους πολιτικούς και εγώ έλεγα ότι παντού υπάρχουν καλοί και κακοί. Γνώρισα τους Ελληνες σαν φιλόξενους, συμπαθείς, ευχάριστους και έτοιμους να χαρούν τη ζωή. Εκανα πολλούς φίλους στη χώρα σας. Μια οφθαλμοφανής ιδιότητα πολλών Ελλήνων, όμως, με εξέπληττε πάντα: το να αποδίδουν τις ευθύνες για τα προβλήματά τους σε άλλους. Παλαιότερα ήταν οι Τούρκοι, αργότερα οι Αγγλοι και οι Γάλλοι στη Μικρά Ασία, μετά οι Αμερικανοί και σήμερα οι Γερμανοί. Από μερικούς συμπατριώτες σας ιδιαίτερα κακοπροαίρετα οι Γερμανοί ονομάζονται Ούνοι.
Η Ελλάδα μπορεί να λύσει τα προβλήματα, τα οποία η ίδια δημιούργησε, μόνο αν όλοι οι Ελληνες έχουν την ίδια στάση, αναλύσουν αντικειμενικά τα λάθη του παρελθόντος και διαμορφώσουν από κοινού το μέλλον τους. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι Ελληνες θα βοηθήσουν την πατρίδα τους και θα συμμετάσχουν στα βάρη ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Ετσι θα έχουν σίγουρη την υποστήριξη των φίλων της Ελλάδας, αν βέβαια δεν βρίζουν αδιάκοπα τον κυρίως υποστηρικτή τους στην Ευρώπη. Εχω την εντύπωση ότι μερικοί πολιτικοί και μέρος των ΜΜΕ καλλιεργούν και εκμεταλλεύονται το ελάττωμα του Ελληνα, ότι δηλαδή φταίνε πάντα οι άλλοι, για να αποπροσανατολίσουν τον πολίτη από τις ευθύνες που φέρουν οι ίδιοι».

_ Επειτα από όλα αυτά που ζήσατε και τη δικαστική έρευνα της υπόθεσης, έχετε καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα; Εγιναν δωροδοκίες στην Ελλάδα, είτε στελεχών οργανισμών είτε πολιτικών;

«Σύμφωνα με τα ευρήματα της γερμανικής Δικαιοσύνης, από τις 190 χώρες όπου δραστηριοποιείται η Siemens σε ελάχιστες από αυτές (λιγότερες από 10) έγιναν δωροδοκίες. Ειλικρινά σας λέω ότι δεν ξέρω αν έγιναν δωροδοκίες στην Ελλάδα, διότι από τη φύση της θέσης μου στη Γερμανία αλλά και στην Ελλάδα δεν μπορούσα να ξέρω. Γι’ αυτό πρέπει να αποφανθεί η ελληνική Δικαιοσύνη με βάση στοιχεία και μόνο, στο πλαίσιο του κοινού ευρωπαϊκού Δικαίου και ανεξάρτητα από τη λεγόμενη περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Φαίνεται, πάντως, ότι κάποιοι μεμονωμένοι συνεργάτες του Τμήματος Τηλεπικοινωνιών στα κεντρικά μετέφεραν χρήματα της εταιρείας με διάφορους τίτλους και αιτιολογίες, εκτός ισολογισμού. Οι ίδιοι έχουν πει ότι οι τίτλοι πολλές φορές ήταν παραπλανητικοί. Εκεί αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και το όνομα της Ελλάδας. Από τις έρευνες έχει προκύψει ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές αυτών των ενεργειών… Πάντως, για να μπει η υπόθεση στο σωστό πλαίσιο, όσον αφορά την Ελλάδα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο συνολικός τζίρος της Siemens Ελλάδος στα πλέον αποδοτικά της χρόνια (2003-2005) ήταν το 1% του παγκόσμιου τζίρου της Siemens AG. Σήμερα αυτός ο τζίρος είναι πολύ μικρότερος».

_ Πώς εξηγείτε το ότι δύο μεγάλες υποθέσεις σκανδάλων που απασχολούν την ελληνική Δικαιοσύνη ξεκινούν από γερμανικές εταιρείες;

«Κατ’ αρχάς, η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης, όπου υπάρχει έλεγχος δικαστικά για δωροδοκίες που έγιναν σε χώρες του εξωτερικού. Η γερμανική Δικαιοσύνη έχει στείλει και στην Ελλάδα όλα τα σχετικά στοιχεία. Δέχτηκε μάλιστα τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της ελληνικής Βουλής στη Γερμανία. Ωστόσο αναρωτιέται κανείς γιατί άραγε ερευνώνται στην Ελλάδα μόνο έργα που προέρχονται από τη Γερμανία. Υπάρχουν και μια σειρά από έργα εταιρειών άλλων χωρών… Πάντως από την πορεία της υπόθεσης φαίνεται ότι κάποιοι εκμεταλλεύθηκαν το σκάνδαλο για να ευνοηθούν στην Ελλάδα ανταγωνιστές της εταιρείας και τα συμφέροντα άλλων χωρών».

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΑΝΤΑ ΑΓΑΠΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

_ Πώς εξηγείτε τα αντιγερμανικά σχόλια σε μέρος του ελληνικού Τύπου;

«Οι Γερμανοί πάντα αγαπούσαν τους Ελληνες. Μερικοί πολιτικοί, και όχι μόνο, ελάχιστοι ίσως, εκμεταλλεύονται την υπόθεση Siemens για να εξυπηρετήσουν προσωπικά, πολιτικά και κομματικά συμφέροντα. Δεν καταλαβαίνω αυτά τα σχόλια, όταν σήμερα η Γερμανία είναι μέσα στην Ευρώπη ο κύριος υποστηρικτής της Ελλάδας στην πράξη στις δύσκολες ώρες που περνάει».

_ Γιατί σας κατηγορούν και τι θέση είχατε στην εταιρεία;

«Με κατηγορούν με άλλα 30 άτομα, χωρίς συγκεκριμένες αποδείξεις, ούτε καν ενδείξεις οι οποίες να έχουν σχέση με συγκεκριμένα γεγονότα που με αφορούν. Ημουν από τον Οκτώβριο του 1999 ως τον Σεπτέμβριο του 2003 πρόεδρος του ΔΣ της Siemens Ελλάδος. Στο πλαίσιο αυτών των καθηκόντων μου έκανα δύο ΔΣ τον χρόνο, όπου συζητούνταν η συνολική πορεία της εταιρείας. Λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες επισκέφθηκα τρεις πολιτικούς, κάτι που ήταν παγκοσμίως ένα κομμάτι των υποχρεώσεών μου που απέρρεαν από τη θέση μου. Οτι τέτοιες συνομιλίες με πολιτικούς δεν επιτρέπονται από τον ελληνικό νόμο δεν μου ήταν γνωστό».

_ Ποια ήταν η θέση σας και οι αρμοδιότητές σας στη Siemens Γερμανίας;

«Στη Siemens Γερμανίας ήμουν μέλος του κεντρικού ΔΣ την περίοδο 1992-2003. Ημουν αρμόδιος για τα τμήματα των τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως σε επίπεδο στρατηγικής πολιτικής επενδύσεων παγκοσμίως, των νέων τεχνολογιών και των ανώτατων στελεχών (τζίρος 30 δισ. ευρώ και 100.000 συνεργάτες). Εκτός αυτών, ήμουν υπεύθυνος γεωγραφικά για πολλές περιοχές στον κόσμο, εκτός της Ευρώπης».

_ Ποια είναι η γνώμη σας για το ότι υπάρχουν στην Ελλάδα αντιρρήσεις για την ιδιωτικοποίηση κρατικών οργανισμών, κάτι που συζητήθηκε και στη Βουλή;

«Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι πολύ σημαντικό βήμα για να μπορέσουν οι ελληνικές εταιρείες-οργανισμοί να φθάσουν σε επίπεδο διεθνών στάνταρντ. Διότι όσο βρίσκονται στα χέρια του κράτους θα συνεχίσουν να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια. Δεν παίζει ρόλο αν θα αγοράσουν ξένοι ή ντόπιοι. Οι ξένοι επενδυτές θα φροντίσουν για εισροή χρημάτων στο ελληνικό κράτος, για τεχνογνωσία και ανάπτυξη, αλλά και για νέες θέσεις εργασίας για τους Ελληνες».

Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

_ Νομίζετε ότι χρειάζεται συναίνεση για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας;

«Η Ελλάδα χρειάζεται εθνική συναίνεση. Η βάση για αυτήν είναι μια ειλικρινής αποτύπωση της πραγματικότητας. Αυτή πιστεύω ότι είναι η προϋπόθεση ώστε να προθυμοποιηθούν οι Ευρωπαίοι να βοηθήσουν την Ελλάδα με χρήματα και επενδύσεις. Αλλά ως τώρα δεν υπάρχει στην Ελλάδα αυτό, όπως στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία. Οι Ελληνες πρέπει να ψάξουν για λύσεις όλοι μαζί και με τους ευρωπαίους συνεταίρους και φίλους της Ελλάδας _ και τέτοιοι υπάρχουν πολλοί στη Γερμανία, στη Γαλλία κ.α. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εξυγιανθεί και να γίνει πάλι υγιής και δυνατή, μαζί με τους ευρωπαίους φίλους της και όχι ενάντια σε αυτούς. Είναι μια περήφανη χώρα και δεν της ταιριάζει ο ρόλος του θύματος όπου πολλοί προσπαθούν να την τοποθετήσουν».

Δημοσίευση: Ιουλίου 14, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Volker Jung της Siemens: «Mε πλησίασαν Ελληνες πολιτικοί πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες»"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator