Το λόγο τον έχει η Δικαιοσύνη...
Μπορείς να πεις χίλια κακά για τον Βενιζέλο, όμως, έχει πολλές φορές μια ματιά στα γεγονότα, κυρίως τα νομικά, που δύσκολα βρίσκει κανείς.
Σε άρθρο του για τις τηλεοπτικές άδειες και το πανηγυράκι που στήθηκε κάνει δύο επισημάνσεις που θα πρέπει να δούμε με προσοχή καθώς θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα. Αποδομεί πλήρως τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για τη νομιμότητα της διαδικασίας αλλά και τις ανοησίες για την αγορά που χωρά μόνο τέσσερις άδειες.
Λέει συγκεκριμένα ο Βενιζέλος:
Το «δίκαιο της ανάγκης», που επικαλέστηκε η κυβέρνηση για να παρακάμψει το ΕΣΡ «είναι ένα νομικό σόφισμα άκρως επικίνδυνο για ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου» σημειώνει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ζητά από τη δικαιοσύνη «να προστατεύσει το κράτος δικαίου, τη δημοκρατική πολυφωνία, αλλά και την δική της αξιοπιστία. Η ύπαρξη ανεξαρτήτων αρχών σε πεδία όπως η ραδιοφωνία και η τηλεόραση λειτουργεί ως θεσμική εγγύηση πρωτίστως έναντι της εκτελεστικής εξουσίας από την οποία αφαιρέθηκαν, με την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, οι σχετικές αρμοδιότητες που τώρα επανέρχονται κατά παράβαση του Συντάγματος σε αυτή υπό το πρόσχημα της αδυναμίας συγκρότησης του ΕΣΡ. Η ίδια η δήλωση του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ότι μπορούμε να περιμένουμε το ΕΣΡ για τις περιφερειακές άδειες συνιστά αυτοδιάψευση του συνταγματικά βάναυσου επιχειρήματος περί «δικαίου της ανάγκης».
Τι λέει ο Βενιζέλος; Ότι χωρίς το ΕΣΡ είναι παράνομη η διαδικασία κι ότι δεν υπήρχε καμιά ανάγκη για να παρακαμφθεί και να αποφασίζει ο υπουργός – καναλάρχης. Η μόνη ανάγκη ήταν ότι έπρεπε να πάει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ και να μας πει για ακόμη μια φορά για τους νταβατζήδες και τη διαπλοκή.
Το δεύτερο που θέτει ο Βενιζέλος αφορά στην αγορά και στο τελικό τίμημα και τονίζει: «Η επίτευξη του υψηλού αυτού τιμήματος σε συνδυασμό με τη συνολική εικόνα των προσφορών που δεν οδήγησαν σε λήψη άδειας, ανατρέπει το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα υπέρ του περιορισμού των αδειών σε τέσσερις γιατί τόσους αντέχει η διαφημιστική αγορά ( 200 : 4 = 50 σύμφωνα με την απλουστευτική παρουσίαση του κ. Τσίπρα), ώστε οι σταθμοί να είναι βιώσιμοι με ορθολογική και διαφανή οικονομική λογική.
Οι προσφορές είναι προφανές ότι δεν ήταν στην πλειονότητα τους ορθολογικές αλλά προϊόν της τεχνητής στενότητας του αριθμού των αδειών και του τεχνητού ανταγωνισμού που δημιουργούσε η διαδικασία, με έντονα στοιχεία τυχαιότητας που επίσης δεν είναι ορθολογικά, με εξαίρεση την πρώτη και εμφανώς φθηνότερη άδεια.
Άλλωστε αν στόχος ήταν η συγκέντρωση όσο γίνεται μεγαλύτερου τιμήματος για το δημόσιο ταμείο, αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με μεγαλύτερο αριθμό αδειών και υψηλότερη τιμή εκκίνησης. Με οκτώ πχ άδειες και τιμή εκκίνησης 30 εκατ. για κάθε άδεια θα είχε συγκεντρωθεί πολύ μεγαλύτερο τίμημα με απλό και λογικό τρόπο. Το άρθρο 15 του Συντάγματος επιβάλλει πάντως ποιοτικά κριτήρια για τη λειτουργία της ραδιοτηλεόρασης και δια του τρόπου αυτού αποκλείει το αμιγώς οικονομικό κριτήριο ( υψηλότερη προσφορά ).
Η κλιμάκωση συνεπώς των οικονομικών προσφορών ανατρέπει πλήρως την δήθεν οικονομική αιτιολογία του καθορισμού των αδειών σε τέσσερις. Θυμίζω ότι η περιβόητη μελέτη του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, που αποτέλεσε τη βάση των κυβερνητικών επιλογών, θεωρεί εύλογο το τίμημα μεταξύ μισού και δυο εκατομμυρίων ευρώ!
Άρα τα λεφτά που υπόσχεται να μοιράσει σε ευπαθείς ομάδες ο κ. Τσίπρας δεν υπάρχουν. Αντιθέτως υπάρχουν πάμπολλα προβλήματα είτε οι μη αδειοδοτημένοι σταθμοί κλείσουν προκαλώντας ντόμινο αρνητικών οικονομικών συνεπειών ( σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία, δανείστριες τράπεζες κοκ), είτε διεκδικήσουν τη δικαστική τους προστασία υπό συνθήκες μακράς αβεβαιότητας για την τηλεοπτική αγορά».
Τι λέει εδώ ο Βενιζέλος; Ότι θα μπορούσαν να εισρεύσουν περισσότερα χρήματα στα ταμεία. Ότι το επιχείρημα πως η αγορά αντέχει μόνο τέσσερις άδειες είναι ανόητο.
Κι ότι ήταν τεχνητός ο συναγωνισμός για τέσσερις άδειες. Ο Τσίπρας και ο Παππάς έβαλε 8 άτομα στην αρένα με τέσσερα λάφυρα. Λογικό ήταν να αυξηθούν οι προσφορές. Αλλά και πάλι η τηλεοπτική αγορά εισέρχεται σε βαθιά περίοδο αβεβαιότητας.
Το λόγο τον έχει η Δικαιοσύνη. Αν είναι πράγματι ανεξάρτητη, αν δεν επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες κι αν λάβει υπόψη της ότι η Ελλάδα είναι μια δυτική, σύγχρονη κοινωνία με ελεύθερη αγορά στην οποία μπορεί οποιοσδήποτε να λειτουργεί αρκεί να υπάρχουν κανόνες, έλεγχος και λογοδοσία, κυρίως για τον δανεισμό από τις τράπεζες και τα χρέη στους εργαζόμενους και το Δημόσιο, τότε θα προκύψει μια έντιμη απόφαση.
Θα πει κάποιος. Μιλάει και ο Βενιζέλος, γιατί δεν έκανε αυτός διαγωνισμούς και να φέρει περισσότερα χρήματα; Σωστό κι αυτό αλλά δεν μπορεί να αθωώνεται ένα έγκλημα που συντελείται σήμερα με ένα έγκλημα που είχε γίνει στο παρελθόν.
ΠΗΓΗ Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 08, 2016 - Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.