Στη Θεανώ Φωτίου αρέσουν οι τηλεοπτικές ατάκες, ίσως γιατί στην κοινωνία δεν αρέσει το κυβερνητικό της έργο. Αυτή τη φορά όμως, πιεσμένη από τον... ανασχηματισμό, το παράκανε και το “φαγητό” κάηκε
Δεν είναι παράδοξο κάποιοι διευθυντές υπουργείων που εκπροσωπούν ένα παλιό και κατά κοινή ομολογία χρεοκοπημένο σύστημα να λειτουργούν εχθρικά σε μια κυβέρνηση Σύριζα επειδή επιθυμούν την επιστροφή των “δικών” τους.
Ούτε είναι απίθανο κάποιοι διευθυντές ή άλλοι υπηρεσιακοί “αρμόδιοι” να προσπαθούν να μπουρδουκλώσουν τους πολιτικούς προϊσταμένους τους, είτε για να τους εκθέσουν, είτε για να μείνουν τα πράγματα αναλλοίωτα.
Και δεν επίσης παράλογο οι νεότεροι δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν καλύτερη μόρφωση από τους παλαιότερους ή να εργάζονται περισσότερο από αυτούς που -ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης- κοιτούν πώς “θα βγει το οκτάωρο”.
Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, δεν είναι παράδοξα όσα είπε η αν. Υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου στην εκδήλωση του Σύριζα στη Νέα Σμύρνη. Άλλωστε ουσιαστικά τις ίδιες θέσεις ανέπτυξε και ο αν. Υπουργός Εσωτερικών Χρ. Βερναρδάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του, μιλώντας για την ανάγκη να αλλάξει “η κουλτούρα αδράνειας του Δημοσίου”, αν και αυτός το έκανε... επιστημονικά, ενώ η συνάδελφός του λαϊκίστικα, με αποτέλεσμα να πάει για μαλλί -τις κομματικές επιδοκιμασίες- και να βγει κουρεμένη -καθώς προκάλεσε γενική κατακραυγή.
Παράδοξο είναι ότι η κ. Φωτίου θεώρησε ότι μπορούσε να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο: Να συσπειρώσει δηλαδή το κομματικό ακροατήριο, και μάλιστα όχι πολιτικά αλλά με όρους τηλεοπτικού πάνελ, γιατί μόνο στις φτηνιάρικες συζητήσεις της ατάκας εκφωνείται τόσο εύκολα και τόσο αξιωματικά ότι οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι είναι τεμπέληδες, και ταυτόχρονα να μην γνωστοποιηθούν ευρύτερα οι θέσεις της ώστε να μην γίνει στόχος επικρίσεων.
Παράδοξο είναι, επίσης, ότι -σύμφωνα με τις δηλώσεις της κ. Φωτίου- υπάρχει διευθυντής που έβγαλε... μόνος του εγκύκλιο για περικοπή επιδόματος, αλλά, η υπουργός περιορίζεται να τον καταγγέλλει σε κομματικές εκδηλώσεις αντί να μας πληροφορήσει για το ποια μέτρα έλαβε για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Αντί για πολιτικές παρεμβάσεις δηλαδή, ανεκδοτολογία!
Με ανέκδοτα βέβαια δεν παράγεται πολιτική ούτε συγκροτείται -ενόψει και του συνεδρίου του Σύριζα- “νέο μεταβατικό πρόγραμμα” καθώς το (επικοινωνιακό) “παράλληλο πρόγραμμα” έχει προ πολλού τινάξει τα πέταλα ή, όπως διπλωματικά το διατυπώνει ο Χρ. Βερναρδάκης, “έχει αρχίσει και εξαντλεί την δυναμική του”. Με τα ανέκδοτα και τις ατάκες του συρμού καταδεικνύεται απλώς πόσο δύσκολο είναι να επιστρέψουν στο κόμμα -και πολύ περισσότερο στην κοινωνία- κάποιοι υπουργοί σαν την κ. Φωτίου.
Γιατί η άλλη όψη των δηλώσεων Φωτίου είναι ο ανασχηματισμός και η πεποίθηση της υπουργού ότι σύντομα θα γίνει πρώην. Οπότε κάνει μια μάλλον ατυχή προσπάθεια να εμφανιστεί κομματικά χρήσιμη.
Αλλά ένα κυβερνητικό στέλεχος που γίνεται γνωστό από λαϊκίστικες ατάκες οι οποίες σχεδόν πάντοτε “δεν αποδόθηκαν σωστά” και όχι από το κυβερνητικό του έργο, δεν είναι χρήσιμο ούτε στο κόμμα, ειδικά σε ένα κόμμα σαν τον σημερινό Σύριζα που -μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας- δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει.
*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.
(ΦΩΤΟ: SOOC)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.