Ποιεί την νήσσαν… ο αρχιπραξικοπηματίας
Τις τελευταίες ώρες, και με αφορμή τις αποκαλύψεις για το ρόλο του Βαρουφάκη αλλά και όλης της κυβέρνησης στο σχέδιο για επιστροφή στη δραχμή, γίνεται μια προσπάθεια από το Μαξίμου να φορτώσουν το έγκλημα στον πρώην υπουργό οικονομικών.
Το πρώτο είναι να υποστηριχθεί από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πως όλα όσα λέγονται για το «βρόμικο 2015» είναι μυθεύματα. Ότι είναι παραμύθια που ανακυκλώνονται για να χτυπηθεί η κυβέρνηση.
Το δεύτερο είναι ότι… αν υπάρχει κάτι, αν έγινε προσπάθεια επιστροφής στη δραχμή αυτή έγινε ερήμην του Μαξίμου και του υπουργικού συμβουλίου. Να πέσει δηλαδή η ευθύνη μόνο στον Βαρουφάκη που όπως λένε και στην κυβέρνηση τώρα και κατόπιν εορτής «δεν είχαμε καταλάβει πόσο επικίνδυνος είναι. Μας έκανε κακό».
Κάποιοι στην Ελλάδα πιστεύουν ότι με τη δραχμή θα ήμασταν μια χαρά. Ότι με την επίσημη χρεοκοπία που θα κηρύσσαμε θα διαγραφόταν αυτόματα το χρέος, θα τυπώναμε νομίσματα αβέρτα και θα τα αναγνώριζαν οι ξένοι, θα φύτρωναν τα «δραχμόδεντρα» παντού και θα στέλναμε στο διάβολο τους δανειστές. Καλά κάνουν και τα πιστεύουν. Στη δημοκρατία υπάρχει θέση και γι’ αυτούς, ακόμη κι αν λένε παλαβομάρες.
Για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών όμως, και κυρίως για όσους έχουν διατηρήσει μια σοβαρότητα και αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν μια κανονική, ευρωπαϊκή χώρα κι όχι για μέλος του τρίτου κόσμου, η διατήρηση του ευρώ (μέχρι αυτό να διαλυθεί αλλά όχι από την Ελλάδα) είναι το καλό σενάριο. Με τα προβλήματα που έχει η ΕΕ, με τις ανοησίες, τις πιέσεις, τους αυταρχισμούς και τις ιδεοληψίες που υπάρχουν, είναι η καλύτερη ομπρέλα για μια μικρή, προβληματική χώρα όπως η Ελλάδα. Και οικονομικά αλλά και εθνικά γιατί αν δεν ήμασταν στην ΕΕ τώρα θα είχαμε πόλεμο με τους Τούρκους και θα είχαμε χάσει τα μισά εδάφη ενώ τα υπόλοιπα θα κατακτούνταν από νόμιμους και παράνομους μετανάστες.
Όσοι, λοιπόν, σχεδίαζαν την επιστροφή στη δραχμή είναι προδότες της χώρας τους. Και δεν είναι μόνον ο Βαρουφάκης και τρεις – τέσσερις άλλοι. Ο αρχιπραξικοπηματίας είναι ο Τσίπρας που έδωσε την εντολή, έστω κι αν έκανε πίσω στο τέλος αντιλαμβανόμενος το μέγεθος της καταστροφής.
Ας μην κάνουν λοιπόν ότι δεν ξέρουν για το ρόλο του Βαρουφάκη και ποιοι τον έβαλαν να τον παίξει. Και ας θυμηθούμε τι έχει αποκαλυφθεί κατά καιρούς. Όπως π.χ. ποιος είναι ο ρόλος του Γκάλμπρειθ, του οικονομολόγου που ο ίδιος ο Τσίπρας συμβουλευόταν.
Γράφει η «Η»:
Τελικά ποιος εργαζόταν στο υπουργείο Οικονομικών επί πέντε μήνες για το «σχέδιο Α;» Είναι το ερώτημα που εύλογα τίθεται μετά τις αποκαλύψεις για το «plan B» που είχε ο Γ. Βαρουφάκης και το οποίο, όπως ο ίδιος υποστήριξε, προωθούνταν με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού.
Και παρά το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός τονίζει με έμφαση ότι θα ήταν «έγκλημα» να μην έχει μια κυβέρνηση εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ήθελαν να διώξουν την Ελλάδα, η μεθόδευση αυτού του σχεδίου προκαλεί σάλο. Και φυσικά θα αποτελέσει αντικείμενο της δικαστικής έρευνας και για το κατά πόσο ο κ. Βαρουφάκης προέβησε ενέργειες που ενέχουν ποινικές ευθύνες.
Βεβαίως θα πρέπει να διευκρινιστεί και το ποιοι ήταν οι «κοινωνοί» του συγκεκριμένου πλάνου το οποίο είχε αρχίσει να σχεδιάζεται προτού καν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές του Ιανουαρίου. Αν δηλαδή δεν ήταν μόνο η κλειστή ομάδα των τεσσάρων – πέντε ατόμων που είχε γνώση του σχεδίου αλλά και πολλοί άλλοι εντός και εκτός Ελλάδας που ενδεχομένως εκμεταλλεύτηκαν τις πληροφορίες για ίδιον όφελος.
Όμως, ο πρώην υπουργός, ο οποίος δεν είχε ιδιαίτερη… σχέση με το υπουργείο του κατά τη διάρκεια της θητείας του εκεί, αφού λίγες φορές πάτησε το πόδι του στο κτίριο της πλατείας Συντάγματος, θα πρέπει να δώσει… διευθύνσεις και ονόματα για το ποιοι συγκροτούσαν την ομάδα της δραχμής και ποιοι ήταν εκείνοι που γνώριζαν μέσα στο υπουργικό συμβούλιο και το Μαξίμου για τα σχέδια «χακαρίσματος» του πληροφοριακού συστήματος του υπουργείου Οικονομικών.
Ο φίλος «χακεράς»
Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό από τον κ. Βαρουφάκη ότι ο «χάκερ» που θα έκανε την υποκλοπή ήταν προσωπικός του φίλος και καθηγητής στο Κολούμπια. Πρόκειται για τον Μιχάλη Χατζηθεοδώρου ο οποίος διορίστηκε από τον Βαρουφάκη Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων. Ο ίδιος πριν μερικές ημέρες διέψευσε κατηγορηματικά τον παιδικό του φίλο λέγοντας πως ουδέποτε έγινε η παραμικρή παραβίαση του συστήματος και ποτέ δεν υπήρξε κάποιο τέτοιο σχέδιο δημιουργίας παράλληλου συστήματος το οποίο ουσιαστικά θα οδηγούσε σε εθνικό νόμισμα.
Ο ίδιος ο υπουργός είχε πει στις 5 Μαρτίου για τον προσωπικό του φίλο: «Τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών αποτελούν τη "ραχοκοκαλιά" πάνω στην οποία θα χτιστεί, χτίζεται και θα χτιστεί ακόμη περισσότερο η δυνατότητα του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και γενικότερα του ελληνικού κράτους, να στηρίξει το φορολογικό του σύστημα, το σύστημα πληρωμών σε νέες τεχνολογικές δομές. Ο Μιχάλης αν θέλετε αποτελεί ένα δείγμα γραφής των επιλογών μας να μην επιλέγουμε ανθρώπους του κομματικού σωλήνα...». O φίλος του πρώην υπουργού Οικονομικών είναι ειδικός στην Πληροφορική. Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διδακτορικό στο Αμερικανικό πανεπιστήμιο Columbia.
Ο συντονιστής
Συντονιστής της ομάδας που προετοίμαζε το σχέδιο Β ήταν ο γνωστός καθηγητής οικονομικών, Τζέιμς Γκαλμπέιθ. Γιος ενός εκ των κορυφαίων Αμερικανών κεϋνσιανών οικονομολόγων του 20ου αιώνα, του Τζον Γκαλμπρέιθ, διδάσκει στο περίφημο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν και είναι προσωπικός φίλος του Γ. Βαρουφάκη. Ο ίδιος αποκάλυψε προ ημερών ότι το σχέδιο που ετοίμαζαν ήταν οι πληρωμές σε IUS’s δηλαδή καταβολή μισθών, συντάξεων και άλλων υποχρεώσεων του δημοσίου με «υποσχετικές». Ο οικονομολόγος παραδέχεται στο περιοδικό Politico ότι όλα γίνονταν συνωμοτικά, με ανταλλαγή πληροφοριών με κρυπτογραφημένα email, συναντήσεις σε απομακρυσμένα σημεία και κυρίως «κανείς από την ομάδα των 4-5 ατόμων δεν μιλούσε για όσα συζητούσαμε με κανέναν εκτός κύκλου», υποστηρίζει ο κύριος Γκάλμπρεϊθ, που πάντως δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν επρόκειτο για μια επιχείρηση «απατεώνων».
«Δεν υπήρχε τίποτα αμφίβολο σε όσα κάναμε, εκτός από το γεγονός ότι γνωρίζαμε πως θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν», λέει.
Yπερασπίζεται τις ενέργειές του, αλλά αρνείται πως η ομάδα αυτή είχε οποιαδήποτε ανάμειξη με το σχέδιο χακαρίσματος των ΑΦΜ: «Αυτό ήταν εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχει ξεσηκώσει κατακραυγή αυτές τις μέρες», λέει.
O Γκαλμπρέιθ δεν είναι άγνωστος στο ελληνικό κοινό καθώς ήταν σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, όπως βεβαίως και ο κ. Βαρουφάκης. Ο αμερικανός οικονομολόγος συνδέεται με φιλία με τον τελευταίο, τον συνόδευσε σε ταξίδια στις Βρυξέλλες αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείτο άτυπος και άμισθος σύμβουλός του ενώ είχε συναντηθεί αρκετές φορές και με τον Αλέξη Τσίπρα. Έχει ουκ ολίγες φορές μιλήσει για εναλλακτικό σχέδιο από την Ελλάδα και ήταν υπερασπιστής του «όχι» στο πρόσφατο δημοψήφισμα.
Ο «κύριος Geuro»
Η Welt αποκαλύπτει ότι στις 28 Απριλίου 2015 ο αμερικανικής καταγωγής Τόμας Μάγερ είχε μια συζήτηση “ιδιωτικής φύσης” τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Οικονομικών. Πρόκειται για έναν αμφιλεγόμενο οικονομολόγο της Deutsche Bank και θεωρείται ο εμπνευστής του σχεδίου για το ελληνικό ευρώ, το «Geuro» και είχε μιλήσει γι' αυτό ήδη από το 2012.
Ο Μάγερ υποστηρίζει, εντελώς… τυχαία το ίδιο υποστηρίζει και ο κ. Γκάλμπρειθ, τη χρήση IOUs, τα οποία θα μπορούσε να εκδώσει η ελληνική κυβέρνηση, εάν δεν είχε χρήματα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Τις σκέψεις αυτές τις είχε πει και στον κ. Βαρουφάκη και στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας ότι το νέο νόμισμα, το Geuro θα είχε ισοτιμία 1 προς 1 με το ευρώ, αλλά η αγορά θα το υποτιμούσε αμέσως, ενδεχομένως και κατά 50%. Ο οικονομολόγος υποστήριζε ακόμη ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα έπρεπε να περιλαμβάνει και capital controls, όχι όμως με «πάγωμα» των αναλήψεων, αλλά με ένα «πέναλτι» για όσους βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό.
Ο πρόεδρος του Levy
Μια ακόμη… σύμπτωση αποτελούν οι απόψεις του προέδρου του Ινστιτούτου Levy, που έχει ως έδρα το Κολλέγιο Bard της Νέας Υόρκης, του Δ. Παπαδημητρίου, ο οποίος είναι σύζυγος της αναπληρώτριας υπουργού Ανεργίας, Ράνιας Αντωνοπούλου.
Είναι ο ίδιος που είχε οργανώσει επαφές υψηλού επιπέδου του Αλ. Τσίπρα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, πριν γίνει πρωθυπουργός. Ο κ. Παπαδημητρίου είναι υπέρμαχος της εξόδου της χώρας από το ευρώ ή της κυκλοφορίας παράλληλου νομίσματος σε Ελλάδα και Κύπρο.
Σε άρθρο του με τίτλο «The Jobs-Currency Connection in Greece», τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης ενός εναλλακτικού εγχώριου νομίσματος, του «geuro». Το ίδιο για το οποίο μιλούσε ο κ. Μάγερ… Ο κ. Παπαδημητρίου υποστήριζε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να λειτουργεί ως Εργοδότης Έκτακτης Ανάγκης (Employer of Last Resort), καθώς θα δύναται να προσλαμβάνει οποιονδήποτε ικανό και πρόθυμο να παράξει δημόσια αγαθά, πληρώνοντας με geuros τα οποία θα είναι ομόλογα με τη μορφή κουπονιών περιορισμένης ονομαστικής αξίας, χωρίς επιτόκιο, με κύριο σκοπό την αποπληρωμή φόρων. Σύμφωνα με μελέτη του Bard College, η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη και να εγκαινιάσει ένα παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα αποκαταστήσει τη ρευστότητα της εγχώριας αγοράς, δεδομένου ότι η ενίσχυση και σταθεροποίηση της εγχώριας ζήτησης πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα ζητούμενα.
Παράλληλο σύστημα σαν κι αυτό που σχεδίαζε ο κ. Βαρουφάκης… Λεπτομέρεια: Το ινστιτούτο Levy συνεργάζεται και με τον Τζορτς Σόρος, κατ’ άλλους χρηματοδοτείται από αυτό.
ΠΗΓΗ Δημοσίευση: Οκτωβρίου 26, 2016 - Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.