Υπό επιτήρηση οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND), όπως και οι άλλες μυστικές υπηρεσίες στη Γερμανία, θα ελέγχονται πλέον πιο αυστηρά. Με τις ψήφους του μεγάλου συνασπισμού η Bundestag επιδιώκει να περάσει σήμερα δυο σχετικά νομοσχέδια.
Η υπηρεσία BND έχει δεχθεί δριμεία κριτική το τελευταίο χρονικό διάστημα εξαιτίας εμπλοκής της στο σκάνδαλο υποκλοπών τής αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας NSA, αλλά και λόγων των αμφιλεγόμενων δράσεών της με στόχο υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από κυβερνήσεις φιλικές προς το Βερολίνο.
Νέα επιτροπή ελέγχου
Για να επιτηρείται πιο αποτελεσματικά η δράση των μυστικών υπηρεσιών πρόκειται να συσταθεί μια ειδική επιτροπή ελέγχου, αποτελούμενη από δύο δικαστές και έναν ομοσπονδιακό εισαγγελέα στο Ομοσπονδιακό Ακυρωτικό Δικαστήριο της Γερμανίας. Οι ειδκοί θα ενημερώνονται από την καγκελαρία για επίμαχες δράσεις και θα αποφασίζουν για ενδεχόμενες κατασκοπευτικές δραστηριότητες με στόχο τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τα κράτη-μέλη της.
Η επιτροπή, που θα συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, θα θεσπίσει για πρώτη φορά και το αξίωμα ενός «μόνιμου πληρεξούσιου» ο οποίος θα πραγματοποιεί «συνεχείς και διαρθρωτικές έρευνες» όσον αφορά την εργασία των μυστικών υπηρεσιών και θα συντονίζει τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
Επιτρέπεται η κατασκοπεία της ΕΕ
Πάντως, ο νέος νόμος θα επιτρέπει ρητά στην BND να κατασκοπεύει θεσμικά όργανα και κράτη-μέλη της ΕΕ, εφόσον ανακύπτουν κίνδυνοι για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της Γερμανίας ή την ικανότητα δράσης της χώρας, αλλά και σε περίπτωση που απαιτούνται πληροφορίες για «σημαντικά στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας». Η συνεργασία με ξένες υπηρεσίες, όπως η NSA, θα επιτρέπεται υπό συγκεκριμένους όρους. Στόχος της όποιας συνεργασίας θα πρέπει να είναι η μάχη κατά της τρομοκρατίας, η ενίσχυση του γερμανικού στρατού σε αποστολές στο εξωτερικό ή η άντληση πληροφοριών που σχετίζονται με την ασφάλεια γερμανών πολιτών στο εξωτερικό.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα «Η Αριστερά» και οι Πράσινοι άσκησαν ήδη την κριτική τους. Το ίδιο και ακτιβιστές που ειδικεύονται σε θέματα διαδικτύου και προστασίας δεδομένων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η εν λόγω μεταρρύθμιση ουσιαστικά έρχεται να νομιμοποιήσει αμφιλεγόμενες δράσεις κατασκοπείας. Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ζαμπίνε Λόιτχοϊζερ-Σνάρενμπεργκερ δηλώνει ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια και ότι ο νέος νόμος δεν πρόκειται να περάσει από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο. «Η γερμανική μυστική υπηρεσία, που έχει πέσει βαθιά στο βούρκο της παράνομης κατασκοπείας μαζί με τις ΗΠΑ και τη Μ.Βρετανία, λαμβάνει τώρα νέες, εκτεταμένες αρμοδιότητες, οι οποίες εν μέρει είναι αντισυνταγματικές», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Πηγή Skai Δημοσίευση: Νοεμβρίου 11, 2016 - Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.