Είσαστε εδώ: » ΑΡΧΙΚΗ
»
ΑΠΟΨΕΙΣ
» Οικονομία, Τουρκία, Κυπριακό και… Καμμένος «πνίγουν» την κυβέρνηση
Οικονομία, Τουρκία, Κυπριακό και… Καμμένος «πνίγουν» την κυβέρνηση
Αλλεπάλληλα είναι τα χτυπήματα που δέχεται ακόμη και εκ των έσω η κυβέρνηση, καθώς στο μέτωπο της ατελούς διαπραγμάτευσης με τους δανειστές έρχονται να προστεθούν οι ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, αλλά και η «έμπνευση» Καμμένου για στράτευση στα 18.
Ως προς τη διαπραγμάτευση, στιγμές από το (κακό) παρελθόν φέρνει στο νου η συνάντηση των πέντε υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και των εκπροσώπων του ΔΝΤ στη Γερμανία την ερχόμενη Παρασκευή για την Ελλάδα, αλλά χωρίς την Ελλάδα.
Του Αιμίλιου Περδικάρη
Σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung, οι «μεγάλοι» της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία), με τη συμμετοχή στελεχών της Κομισιόν, θα εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους το Ταμείο μπορεί να πειστεί για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Πληροφορίες που έρχονται επίσης από τη Γερμανία (από το πρακτορείο ΜΝΙ) αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι εξετάζουν ήδη ένα plan B στην περίπτωση που το ΔΝΤ πει «όχι» στη συμμετοχή του.
Από το Υπουργείο Οικονομικών επιχειρούν να υποβαθμίσουν το ζήτημα, σχολιάζοντας πως η συνάντηση των ισχυρών του Eurogroup είναι προγραμματισμένη και σ’ αυτήν θα συζητηθούν συνολικά ζητήματα της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό χρέος. Όμως, το γεγονός ότι η Ελλάδα θα απουσιάζει από τη συζήτηση έχει από μόνο του τη σημασία του…
Την ίδια στιγμή, τη διακοπή των διαπραγματεύσεων Αναστασιάδη-Ακιντζί για το Κυπριακό στην Ελβετία, λόγω της διαφωνίας για τις εγγυήσεις στο εδαφικό, ακολούθησε η νέα δήλωση Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Με αυτήν, ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβητεί όχι μόνο την ισχύ της Συνθήκης, αλλά ουσιαστικά τα σύνορα της χώρας του με την Ελλάδα και την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου και μάλιστα με τρόπο κλιμακούμενο και εξαιρετικά επιθετικό σε σχέση με προηγούμενες ανάλογες δηλώσεις του.
Η συγκυρία αυτή διόλου τυχαία είναι, όχι μόνο λόγω Κυπριακού, αλλά και εξαιτίας της συνάντησης που φέρεται να ζήτησε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Αλέξης Τσίπρας, όπως διέρρευσαν από τη Δευτέρα κυβερνητικές πηγές. Ενδεικτικό της αμηχανίας με την οποία αντιμετώπισε τις εξελίξεις η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «ανεπιβεβαίωτο δημοσίευμα» και όχι για δήλωση του Τούρκου προέδρου, αρνούμενος να τη σχολιάσει επισήμως. Παράλληλα, διέψευσε ότι κλείστηκε η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν για τις 4 Δεκεμβρίου, όπως ανέφεραν πληροφορίες από την Κύπρο. Λίγο αργότερα, πάντως, ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Αναστασιάδη, για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες.
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο πεδίο της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής, μια επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Πεντάγωνο αρκούσε για να ανάψουν φωτιές στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Η αναφορά του Πάνου Καμμένου στη συνομιλία του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για στράτευση στα 18 προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Τζανακόπουλος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «άδειασε» ουσιαστικά τον υπουργό Άμυνας, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σχετική συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης». Αργότερα, όμως, κυκλοφόρησε non paper, στο οποίο σημείωνε ότι «ο κ. Καμμένος μίλησε για κίνητρα που αφορούν την εθελοντική στράτευση στα 18», επιχειρώντας έτσι να λειάνει τις αιχμές κατά του «συγκυβερνήτη» από την αρχική τοποθέτησή του. Δημοσίευση: Νοεμβρίου 23, 2016 - Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.