Βγαίνουν στο σφυρί 10.000 «βιλίτσες» μπαταχτσήδων
Στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί από τις τράπεζες τα δάνεια των κατά συνείδηση κακοπληρωτών, αυτών δηλαδή που έχουν «κοκκινίσει» τα δάνεια τους και δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις για να ρυθμίσουν τα χρέη τους.
«Πλειστηριασμοί μόνο σε βίλες επιχειρηματιών, όχι σε διαμερίσματα πρώτης κατοικίας», είχε αναφέρει το non paper του Μεγάρου Μαξίμου τον περασμένο Οκτώβριο, χαρακτηρίζοντας «ισοπεδωτική και λανθασμένη πολιτική» να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός
Έτσι, περίπου 10.000 ακίνητα πάσης φύσεως (οικίες, επαγγελματικά), τα οποία αποτελούν εγγύηση στα εν λόγω δάνεια, έχουν τεθεί πια στην τελική ευθεία πλειστηριασμού τους, όταν βέβαια αυτό καταστεί εφικτό. Πρόκειται για ακίνητα-φιλέτα, τα οποία βρίσκονται ακόμη και σε ακριβές περιοχές της χώρας και προσελκύουν το ενδιαφέρον αγοραστών.
Την ίδια εικόνα δίνουν και για τα ακίνητα-εγγυήσεις που καλύπτουν επιχειρηματικά δάνεια στρατηγικά κακοπληρωτών. Με βάση τις εκτιμήσεις και τα στοιχεία των τραπεζών, το ποσοστό των στρατηγικά κακοπληρωτών ανέρχεται στο 25% του συνόλου των κόκκινων δανείων, δηλαδή 1 στους 4, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική εκτιμά ότι είναι 1 στους 6.
Κι ενώ τα 10.000 ακίνητα είναι έτοιμα και η κάθε τράπεζα έχει γκρουπάρει τα δικά της, η διαδικασία έχει μπλοκαριστεί από την αναστολή των πλειστηριασμών. Τα στελέχη των τραπεζών τονίζουν ότι η δραστική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των στρατηγικά κακοπληρωτών αποτελεί βασική δέσμευση των ελληνικών τραπεζών, η οποία συμπεριλαμβάνεται στους στόχους μείωσης των NPLs που υπέβαλαν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Το ζήτημα των πλειστηριασμών αποτελεί ένα από τα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, οι οποίοι επιμένουν στην άμεση άρση των εμποδίων, κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ως εναλλακτική προτείνεται η λύση των e-auctions (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί), οι οποίοι θα διεξάγονται μέσα από μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργεί στα πρότυπα της πλατφόρμας που διαθέτει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για να κάνει τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες.
ΠΗΓΗ Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 23, 2016 - Κατηγορία: ΕΛΛΑΔΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.