Κυπριακό: Μέγαρο Μαξίμου ώρα μηδέν
Τι τρέχει στην Αθήνα με το Κυπριακό; Μέχρι τώρα, η θέση της κυβέρνησης, ήταν ότι πρώτα θα συζητηθεί το θέμα ασφάλειας – καθεστώτος εγγυήσεων – αποχώρηση κατοχικών δυνάμεων, με την τουρκική πλευρά, και εφόσον υπάρξουν υποχωρήσεις και συμβιβασμοί με την Άγκυρα, θα πάμε σε μια διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό. Τουλάχιστον αυτή ήταν η θέση έτσι όπως είχε εκφραστεί από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και πολύ σαφέστερα από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Τώρα, όμως, η πρόσφατη αναφορά Τσίπρα στην Κομοτηνή, ότι “θα παρέμβουμε δημιουργικά στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας”, προκαλεί κάποιους προβληματισμούς. Τι σημαίνει, δηλαδή, “δημιουργικά”; 'Η διαπραγματεύεσαι ή δεν διαπραγματεύεσαι; 'Η αφήνεις όλο το πακέτο του Κυπριακού να το λύσουν οι Αναστασιάδης και Ακιντζί (με τις γνωστές εξαρτήσεις του από την Άγκυρα) ή παρεμβαίνεις στη διαπραγμάτευση, στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας – εγγυήσεων.
Ιδού, όμως, πως έχουν τα πράγματα από τουρκικής πλευράς, βάσει των έως τώρα πληροφοριών. Σύμφωνα, λοιπόν, με την κυπριακή “Καθημερινή, τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι στην νέα περίοδο, μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία (Μοντ Πελεράν1 και Μοντ Πελεράν2), “ο απώτερος στόχος της Άγκυρας είναι η άμεση σύγκληση της πενταμερούς Διάσκεψης. Η Άγκυρα προσεγγίζει αυτή την Διάσκεψη από την σκοπιά μιας συνολικής διαδικασίας “πάρε-δώσε” στο Κυπριακό”, είπαν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τουρκική πλευρά προτείνει “τη διευθέτηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων και κεφαλαίων σε συνάντηση εκτός Κύπρου σε δυο διαφορετικά “τραπέζια”. Στο ένα, οι δυο ηγεσίες θα διευθετήσουν όλα τα εναπομείναντα ανοιχτά κεφάλαια. Στο άλλο τραπέζι και οι εγγυήτριες δυνάμεις θα συζητήσουν το ζήτημα της ασφάλειας. Εφόσον υπάρξει ανάγκη, θα γίνει μια διαδικασία “πάρε-δώσε” ανάμεσα σε αυτά τα δυο “τραπέζια”. Αυτό σημαίνει ότι, πρακτικά, θέλουν να θέσουν την ελληνική πλευρά προ τετελεσμένου.
Εάν έτσι είναι τα πράγματα, τότε εύλογα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:
1.Θα δεχτεί να πάει σε πενταμερή Διάσκεψη η Αθήνα, τη στιγμή που λέγει ότι θέλει πολυμερή; Στην πενταμερή, οι συσχετισμοί δεν φαίνονται ιδιαίτερα ευνοϊκοί για την ελληνική πλευρά. Σε αυτήν θα μετάσχουν οι ελληνοκύπριοι – τουρκοκύπριοι, ο ΟΗΕ, και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία. Η Αθήνα και η Λευκωσία ζητούν πολυμερή, δηλαδή σε αυτό το σχήμα να προστεθούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία). Ο ΟΗΕ, δια του αντιπροσώπου του, Μπαρθ Αϊντα, και οι ΗΠΑ, με τις οποίες μάλλον συντάσσεται και η Βρετανία, πιέζουν για λύση ακόμα και με μακρόχρονη παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων.
2.Εφόσον γίνει αποδεκτή πολυμερής, θα δεχτεί να συζητήσει σε μια διεθνή Διάσκεψη η Ελλάδα το θέμα ασφάλειας – εγγυήσεων, χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει συνεννόηση Τσίπρα – Ερντογάν και χωρίς ο τελευταίος να έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις του και τις προτάσεις του, και χωρίς να έχει δεσμευθεί για κάτι; Να σημειωθεί ότι έως τώρα, η Άγκυρα δεν έχει καταθέσει προτάσεις επί του θέματος, σε αντίθεση με την Αθήνα. Έως τώρα, επίσης, ο Ερντογάν δεν έχει απαντήσει εάν θα πάει σε συνάντηση με τον Τσίπρα και έχει αφήσει το μέγαρο Μαξίμου σε κατάσταση αναμονής. Το μέγαρο Μαξίμου, από τη μεριά του, διαρρέει ότι “δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο”. Εάν τελικώς, δεν γίνει μια τέτοια συνάντηση, και άρα δεν έχει πάρει διασφαλίσεις από τον Ερντογάν, θα δεχτεί ο κ.Τσίπρας ή άλλος παράγων του μεγάρου Μαξίμου να πάει σε τέτοια συνάντηση; Ως γνωστόν, η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητάει παραμονή των μισών κατοχικών στρατευμάτων (20.000) για δέκα χρόνια και μετά να γίνει δημοψήφισμα για το εάν θα φύγουν ή όχι. Το ελληνικό ΓΕΕΘΑ λέγει ότι τα κατοχικά στρατεύματα μπορούν να φύγουν μέσα σε ενάμιση χρόνο από την υπογραφή της συμφωνίας και τη δημιουργία του νέου ομόσπονδου κράτους της Κύπρου. Έχει αποφασίσει μέχρι που (χρόνος – μεταβατική διάρκεια) θα φτάσει να συμφωνήσει η Αθήνα;
3.Θα δεχτεί η Αθήνα να πάει σε μια διεθνή Διάσκεψη, χωρίς προηγουμένως οι Αναστασιάδης – Ακιντζί να έχουν κλείσει ολοκληρωτικά το Εδαφικό, ποια συγκεκριμένα εδάφη θα επιστρέψει η Τουρκία κι αν μέσα σε αυτά θα είναι ολόκληρη η περιοχή της Μόρφου και ο κόλπος της, πόσοι πρόσφυγες θα επιστρέψουν, ποια θα είναι η ακτογραμμή των ελληνοκυπριακών και των τουρκοκυπριακών περιοχών; Διότι ο στόχος της τουρκικής πλευράς είναι εμφανής: Να παζαρέψει “έδαφος” έναντι “ασφάλειας”. Τουτέστιν, οι οποιεσδήποτε υποχωρήσεις της Άγκυρας στο Εδαφικό, να αντισταθμιστούν με συναίνεση της Ελλάδας στην παραμονή κατοχικών δυνάμεων. Σε αυτή την περίπτωση, πάντως, και εφόσον συμφωνηθεί να γίνει πολυμερής και όχι πενταμερής, το μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα πιεστεί απίστευτα από τους αμερικανικούς, βρετανικούς, τουρκικούς παράγοντες και από τον ΟΗΕ. Ενδεχομένως, συμμάχους του να έχει τη Ρωσία (άγνωστο τι θα πράξει η Κίνα) και ίσως τη Γαλλία, η οποία πάντως μέχρι τώρα μάλλον τακτική ουδετερότητας τηρεί.
Αντιδράσεις στην Κύπρο και Εκκλησία
Προ ημερών, το μέγαρο Μαξίμου διοχέτευε ότι “η ελληνική κυβέρνηση συζητά και εξετάζει προσεκτικά όλα τα επόμενα βήματα”, και πως “αυτό που προέχει, είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος μέσα από προσεκτικά βήματα, ώστε να έχουμε θετικές εξελίξεις. Αυτό, άλλωστε, προσπαθεί και ο πρόεδρος της Κύπρου”. Πάντως, η ατμόσφαιρα που υπήρχε μέσα στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, δεν φαίνεται να ήταν και τόσο ρόδινη για τον Νίκο Αναστασιάδη, ειδικά από τη μεριά του ΑΚΕΛ, ο γενικός γραμματέας του οποίου έρχεται την Κυριακή στην Αθήνα. Κάτι που δείχνει ότι και στην Κύπρο υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις στους χειρισμούς Αναστασιάδη.
Παραθέτουμε και πάλι αποσπάσματα από την “Καθημερινή” της Κύπρου. Όντως, γράφει η εφημερίδα, κάποιοι έδειχναν να κατανοούν “τη στάση του Νίκαρου (σ.σ.Αναστασιάδη), κάτι που μάλλον αμφισβήτησε το ΑΚΕΛ μιλώντας για άλλη πληροφόρηση που είχε. Το θέμα Κοτζιά (σ.σ. επίθεση που δέχτηκε από μερίδα κυπριακών ΜΜΕ ότι μπλόκαρε τη συμφωνία, κάτι που αποδόθηκε σε διαρροή μάλλον από τη Λευκωσί
α) συζητήθηκε αλλά όχι στην έκταση που ήθελαν ορισμένα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Ο Νίκαρος ήταν πολύ προσεκτικός και οι αναφορές του γίνονταν για τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση και όχι για τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας. Ωστόσο, με πίεση από τον πρίγκιπα Νικόλαο (σ.σ. Νικόλας Παπαδόπουλος, επικεφαλής του ΔΗΚΟ, γιος του πρώην προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου) και τον Γιώργο Λιλλήκα (σ.σ. παλιά στο ΑΚΕΛ, τώρα με δικό του κόμμα, “Συμμαχία Πολιτών”) τοποθετήθηκε ονομαστικά στον Κοτζιά λέγοντας πως "η συνεργασία μαζί του είναι μια χαρά και πως δεν υπήρξαν μονομερείς ενέργειες από πλευράς του".
Σε όλα αυτά, πρέπει να προστεθεί η στάση της κυπριακής Εκκλησίας, η οποία, ως γνωστόν, αποτελεί μεγάλη δύναμη (και οικονομική) στη Μεγαλόνησο, και πάντα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις για το Κυπριακό. Ενδεικτική είναι η δήλωση του αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσόστομου, έπειτα από ενημέρωση που είχε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία. “Δεν με ενδιαφέρει ο διάλογος, δεν πιστεύω στη λύση”, είπε. Και πρόσθεσε: “Είναι δουλειά του Προέδρου, εάν θα κάμει συνομιλίες ή όχι. Πάντως, η Εκκλησία είναι κοντά του για να έχει διαπραγματευτική δύναμη να διεκδικήσει τα δίκαια του κυπριακού λαού”.
ΠΗΓΗ Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 02, 2016 - Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.