Οι εξουσίες που κινούνται στις… σκιές – Αυτός ήταν ο πρώτος διδάξας της «κρυφής εξουσίας»

0



Έχετε ακούσει φυσικά για τους ανθρώπους που «κινούν τα νήματα». Γι' αυτούς που, αν και δεν είναι γνωστοί, αν και ουσιαστικά κρύβονται πίσω από τις σκιές, είναι εκείνοι που καθορίζουν τις τύχες του κόσμου. Εκείνοι που ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις, που αποφασίζουν για τις τύχες ολόκληρων εθνών και που πάντα πράττουν με βάση το συμφέρον τους.

Της Ευγενίας Κουντούρη

Φυσικά δεν πρόκειται για μύθο. Οι πραγματικά ισχυροί άνθρωποι, αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις χωρίς να βγαίνουν μπροστά υπάρχουν και αν θέλουμε να δούμε πότε ξεκίνησε ο... θεσμός τότε θα πρέπει να πάμε πολύ πίσω. Τόσο πίσω, όσο και μέχρι τον 8ο αιώνα π.Χ.

Ο πρώτος λοιπόν πραγματικά ισχυρός άντρας, που όμως ποτέ δεν βγήκε μπροστά, αλλά λειτουργούσε ως «μεσάζοντας», παρότι ουσιαστικά έκανε το... παιχνίδι, ήταν ο Ιερέας του Ναού στους Δελφούς. Κοιτάξτε λοιπόν πως λειτουργούσε ο πανούργος, εκάστοτε ιερέας. Ο πρώτος διδάξας.

Καταρχήν να πούμε πως το μαντείο των Δελφών επισκέπτονταν, με σκοπό να το συμβουλευτούν, οι πιο ισχυροί άνθρωποι της εποχής. Βασιλιάδες, άνθρωποι με μεγάλο πλούτο και γενικότερα όσο πιο ισχυρός ήταν κάποιος, τόσο πιο πιθανό ήταν να ζητήσει τον χρησμό της Πυθίας. Αλλά φυσικά δεν ήταν η ίδια η Πυθία με τους διφορούμενους χρησμούς της, αυτή που συμβούλευε.

Αυτά που έλεγε η Πυθία τρώγοντας τα φύλα δάφνης ήταν ακατάληπτα. Έβγαζε άναρθρες κραυγές που «καταλάβαινε» μόνο ο Ιερέας του Ναού του Απόλλωνα, ο οποίος και μετέφερε τα λόγια της στους ενδιαφερόμενους. Ουσιαστικά λοιπόν τους χρησμούς δεν τους έδινε η Πυθία, αλλά ο Ιερέας.

Ο Ιερέας ήταν φυσικά ένας πανέξυπνος άνθρωπος, με πολλούς και καλούς πληροφοριοδότες και ήταν εκείνος που «έκανε το παιχνίδι». Οι χρησμοί που μετέφερε ήταν με βάση το συμφέρον αυτού που ήθελε να εξυπηρετήσει και φυσικά, δίνονταν με τέτοιο τρόπο ώστε ο ίδιος ο ιερέας, δεν βρισκόταν ποτέ εκτεθειμένος.

Για να σας δώσουμε ένα παράδειγμα, είχε επισκεφτεί την Πυθία ο Βασιλιάς Κροίσος (ο οποίος μάλιστα είχε προσφέρει στο Μαντείο απίστευτης αξίας δώρα), ρωτώντας εάν θα έπρεπε να κηρύξει τον πόλεμο στους Πέρσες.  Η Πυθία, δηλαδή ο Ιερέας, του είπε πως «αν διαβεί τον ποταμό Άγη (ο ποταμός που χώριζε τα δύο Βασίλεια), μία αυτοκρατορία θα χαθεί». Τώρα ποια θα ήταν αυτή;

Ο Κροίσος ερμήνευσε τον χρησμό όπως ήθελε, πήγε σε πόλεμο με τους Πέρσες και έχασε. Ο χρησμός της Πυθίας όμως επαληθεύθηκε.

Ο Ιερέας του Ναού λοιπόν ήταν εκείνος που αποφάσιζε, παρότι στην ιστορία ακούγεται μόνο το όνομα της Πυθίας. Η Πυθία ήταν το πρόσωπο που έβγαινε μπροστά και ο Ιερέας αυτός που βρισκόταν από πίσω και κινούσε τα νήματα. Η ιστορία μπορεί να μην έγραψε γι' αυτόν, όμως αυτός (δεν ήταν φυσικά μόνο ένας) έγραψε την ιστορία.

Ο πρώτος διδάξας λοιπόν, ή τουλάχιστον από τους πρώτους που κατάλαβαν πως τα παιχνίδια εξουσίας γίνονται καλύτερα όταν μπορείς να κρύβεσαι πίσω από κάποιον άλλον, ήταν ο ιερέας των Δελφών. Από τότε μέχρι σήμερα φυσικά το ...παράδειγμα του έχουν ακολουθήσει πολλοί.

Κάπως έτσι λειτουργούσε και η «αυλή» του εκάστοτε Βασιλιά ή οι σύμβουλοι των πολιτικών. Τα... δεξιά χέρια που σπάνια μαθαίνουμε πως λέγονται, αλλά που έχουν συχνά αποφασίσει για το μέλλον μας.

Το... ΠΑΣΟΚ δεν δημιουργήθηκε το 1974, ούτε είχε, αρχικά τα κεντρικά του γραφεία στη Χαριλάου Τρικούπη. Δημιουργήθηκε αιώνες πριν και είχε τα γραφεία του στους Δελφούς.

Η κρυφή εξουσία, η πιο ισχυρή εξουσία, ιστορικά, προέρχονταν από τους ανθρώπους που δεν τους άρεσε να βγαίνουν μπροστά. Μπορεί να πρόκειται για συνδικαλιστές, που εξυπηρετούν προσωπικά τους συμφέροντα και συχνά καταλήγουν σε συμφωνίες που έρχονται σε κόντρα με τη θέση που έχουν.

Οι παλιοί μάλιστα έλεγαν πως ειδικά οι συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ μπορούσαν να ανεβάζουν και να κατεβάζουν κυβερνήσεις, ενώ μάλιστα δημιουργούσαν και την ψευδαίσθηση πως ασκείται εξουσία από τον απλό λαό.

Μπορεί να πρόκειται (ακόμα και σήμερα) για Ιερείς, που καταφέρνουν να καθαιρέσουν Υπουργούς, φαινομενικά ισχυρούς, μόλις σε μία ημέρα. Ή που έχουν άποψη και λόγο για τις διαπραγματεύσεις της χώρας μας με τους ξένους, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά.

Άλλωστε το καλύτερο γι’ αυτούς που ασκούν κρυφή εξουσία είναι πως ποτέ δεν αναλαμβάνουν και καμία ευθύνη.
Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 14, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Οι εξουσίες που κινούνται στις… σκιές – Αυτός ήταν ο πρώτος διδάξας της «κρυφής εξουσίας»"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator